Kit44 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Witam. Pacjent: Celeron 2.8GHz na jakiejs płycie ASRocka, 512 Ramu i inne smieci... Problem: Podobno były trojany i podobno zostały usuniete. Efekt winda sypie błedami przy uruchamianiu i resetuje sie po minucie czasem 3 (generalnie szybko). No to format jako lekarstwo. Ale... Pojawia się komunikat płyty instalacyjnej "sprawdzanie konfiguracji sprzetowej" i zamiast sie dalej ładować to czarny ekran i z cd nawet juz nic wiecej nie doczytuje hmmm. A do tego chyba kanał ide 1 jest uwalony bo ma problemy z wykryciem dysku- długo to trwa i niby poźniej widzi. SPraawdzone na innym dysku i to samo. Na IDE2 razem z DVD nie ma tego problemu, szybko wykrywa. Sprawdziłem inny RAM, sprawdziłem inny dysk wyglada ze ok (no dysk chyba pada ale to inna sprawa - dałem inny teraz). I generalnie nie idzie tej windy zainstalować i nie mam pojęcia już co może być przyczyną Proc? Płyta? No ale to chyba nie miało by wpływu na niemożność odpalenia sie instalacji windy - chyba że jednak? Może ktoś miał coś podobnego, albo jakoś pomoże, bo mi sie pomysły skończyły a nie chciałbym sąsiadki narażać na niepotrzebne koszty. (Chociaż kompa i tak chce zmienić ale ma problem żeby jeden dzień bez kompa przeżyć :rolleyes: :lol: więc chciałbym to jej jakoś odpalić i poźniej spokojnie coś tam jej po dokupować :wink: ) Pozdrawiam. Edytowane 2 Grudnia 2009 przez Kit44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Sprawdz czy czyta poprawnie plyte z ktorej instalujesz - moze plyta zjechana lub naped... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 1. Zmień tytuł wątku na regulaminowy. Masz 12 godzin. Potem temat leci w kosz. 2. Nie podałeś takiego drobiazgu jak zasilacz. 3. Sprawdź pamięci, bo o nich też nie pomyślałeś. 4. Kanał zapewne jest ok. Winna może być taśma lub ustawienia bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kit44 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Sprawdz czy czyta poprawnie plyte z ktorej instalujesz - moze plyta zjechana lub naped... Płyta na pewno jest ok, sprawdzałem też na innej, to nie problem płyty ani napędu. 1. Zmień tytuł wątku na regulaminowy. Masz 12 godzin. Potem temat leci w kosz. 2. Nie podałeś takiego drobiazgu jak zasilacz. 3. Sprawdź pamięci, bo o nich też nie pomyślałeś. 4. Kanał zapewne jest ok. Winna może być taśma lub ustawienia bios. 1. Mam nadzieje ze teraz jest ok, nie do końca co prawda oddaje sens problemu ale jakoś inny nie przychodzi mi do głowy... 2. Zasiłka Tracer 400w, 4life/400 3. Ram sprawdzałem, co zreszta napisałem... 4. Taśmy też zamienione na inne (mam ich troche w zapasie wiec to jako pierwsze poszło do zamiany :rolleyes: ) Hmmm i dalej nie wiadomo co jest. Czekam na kolejne pomysły :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Obstawiał bym zasilacz . Sprawdź na markowym zasilaczu ( nie żadne Tracery , Codegeny , Modecomy Feel , Megabajty itp. ) . DVD sprawdzałeś ? W kompie jest tylko 1 dysk i jeden napęd ? Zresetuj bios do ustawień fabrycznych , może pomoże . Edytowane 3 Grudnia 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kit44 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Biosa na domyslne nawet kilka razy dla pewnosci. Spróbowałem również zainstalować winde na drugim kompie i wpiac dysk spowrotem (tylko dysk- dvd odpiete) - efekt: Po instalacji do pierwszego resetu po przelozeniu dysku pojawia sie bluscreen (od razu) z informacja ze sie nie moze zaladowac itp. Stop i nic sie nie dzieje. Po instalacji do calkowitej na drugim kompie i ustawieniu sterow kanalu ide na microsoftowskie (zeby na innej plycie wstal system (robilem juz tak kilka razy - zawsze dzialalo ok), pojawia sie pasek ladowania i zachwile reset i tak wkólko (no przed ladowaniem ofc pojawia sie wtedy ekran wyboru - tryb awaryjny, normalny, ostatnia dobra konfiguracja itp). Gdyby to w rożnych momentach sie restartowal to jeszcze bym zasilacz podejrzewal (w sumie moze tez sprawdze), ale czy to nie bedzie czasem plyta glowna?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 jesli masz okazje to sprawdz plyte... Co do pamieci jesli masz 2 kosci to tez sprawdz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kit44 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Pamieci jak juz pisalem 2 razy - sprawdzalem. Plyty niestety nie mam jak sprawdzic - reszta sprzetu w domu to AMD ;) Edytowane 3 Grudnia 2009 przez Kit44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kit44 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Nie ogarniam tego sprzetu :unsure: , chyba jednak płyta głowna bo nic innego juz mi nie przychodzi do głowy (dobrze że nie musze go na siłe zrobić bo sąsuadka go i tak na straty juz spisała :rolleyes: ) Ale o co chodzi: Podpiołem jednak na sprawdzenie zasilacz inny śmieć stary 300W Rubikon czy coś takiego (tylko takiego miałem pod ręką :oops: ), wyczyściłem i potworzyłem wogóle nowe partycje na innym kompie na dysku i sprawdzam. Efekt - właczył sie instalator windy, no to dałem jeszcze dla pewności pełny format NTFS i na chwile go zostawilem. Wracam a tu nic, cisza i czarny ekran... Właczam - nic cisza, sprawdzam zasilacz na zabytku z którego go wytargałem - nic. Zasilacz padł - nie wiem czy się przegrzał czy juz ze starości :blink: . Mała strata... Przełożyłem spowrotem tamten zasilacz co był. I instalator od nowa, niby wszystko ok aż do momentu wpisywania cd keya - po wpisaniu i zatwierdzeniu wszystkiego pojawił sie pasek postepu i napis ze instalowanie sieci. I w tym momencie sie zresetował <_< , i po ponownym starcie, po BIOSie reset i tak w kółko... A i jeszcze jedno - zaraz po podpieciu zasilacza pierwsze właczenie to jest takie ze wiatraki wystartuja zaswieci sie dioda hdd na sekunde i sie wyłacza. Ponowne wcisniecie powera juz normalnie działa... W sumie to bym to olał ale ciekawi mnie co to jest, jednak płyta?? Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Na 100% zasilacz lub płyta. KONIECZNIE podepnij jakiś markowy zasilacz. Jaka to płyta? Marka, model, rewizja. Poza tym: 1. Pooglądaj kondensatory na płycie. 2. Odłącz kabel sieciowy (LAN) od sieciówki - może jest uszkodzona. Można nawet posunąć się do wyłączenia jej w BIOS. 3. Odłącz zbędne urządzenia - dodatkowa karta sieciowa, dźwiękowa, tuner TV na PCI. Przy testowaniu pamięci masz oczywiście 100% ok i wtedy komp nie resetuje się i nie wiesza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kit44 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) No to mały update. Już sie nie włacza - zostawiłem go w spokoju i chciałem teraz tylko płyte CD wyciagnąć - to tylko na sekunde sie właczaja wiatraki i dioda hdd i tyle... :blink: Jak działał to biosa przechodził ok. Płyta ASRock p4i45gv rev. 5.01 Z zasilaczem to bedzie problem bo porzadny to mam tylko w tym kompie co teraz z niego pisze i jest w nim tyle kabli itp ze nie mam zamiaru znowu w nim grzebac zeby wydobyć zasilacz :rolleyes: Podłaczone jest tylko to co niezbedne + hdd + dvd + klawa - nawet mychy ostatnio nie wpinałem. Edytowane 10 Grudnia 2009 przez Kit44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...