Skocz do zawartości
Dziegiel

Chłodnica - samoróba

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sam wykonac miedziana chlodnice (cos takiego jak na heh.pl :wink: ), ale musze wiedziec kilka rzeczy:

1. Jak gęsto powinny byc ulozone w niej rurki (tzn czy wystrczą 3-4 poziomy po 4 razy zakreconej rurce)??

2. Jak duza powinna być, by dostatecznie ochłodzic wode z 2 bloków?

3. Czy mi sie komp nie spali jak takie cos podlacze :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sam wykonac miedziana chlodnice (cos takiego jak na heh.pl  :wink: ), ale musze wiedziec kilka rzeczy:

1. Jak gęsto powinny byc ulozone w niej rurki (tzn czy wystrczą 3-4 poziomy po 4 razy zakreconej rurce)??

2. Jak duza powinna być, by dostatecznie ochłodzic wode z 2 bloków?

3. Czy mi sie komp nie spali jak takie cos podlacze  :D ?

Napieraj lepiej na szrot z dokladnie tych samych powodow, ktore wymienil moj przedmowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodniczkę ze szrotu nawet za 20 zeta wyrwiesz trochę przy niej popracujesz sam ją dopieścisz i po pierwsze satysfakcja ze swojego dzieła po drugie niski koszt. Połaź po szrotach i coś napewno znajdziesz na jednym dobrym szrocie bedziesz miał taki wybór, że nie bedziesz wiedział co wybrać ;) Nieraz można naprawdę ładną i zadbaną chłodniczkę dorwać ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodniczkę ze szrotu nawet za 20 zeta wyrwiesz trochę przy niej popracujesz sam ją dopieścisz i po pierwsze satysfakcja ze swojego dzieła po drugie niski koszt. Połaź po szrotach i coś napewno znajdziesz na jednym dobrym szrocie bedziesz miał taki wybór, że nie bedziesz wiedział co wybrać ;) Nieraz można naprawdę ładną i zadbaną chłodniczkę dorwać ;)

Pozdrawiam

Może znasz jakiś dobry szrot w Częstochowie gdzie jest taki wybór :wink:

Ja szukałem w kilku i wybór był, ale stan takich nagrzewnic/chłodnic był taki że ciężko by je było "dopieścić".

A satysfakcja z "dopieszczania" wątpliwa jeżeli porówna się ją ze zrobieniem czegoś od podstaw :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki szefie ale chyba słabo znasz Częstochowe, jak jedziesz na w stronę Mstowa za Górnymi Wyczerpami masz aż dwa Szroty, więc z tego co wiem to niedaleko od ciebie panie sąsiad;) Jedź i sprawdź kupowałem od tego człowieka zawsze bardzo zadbane części i pytałem niedawno o nagrzewnicę jak tam byłem i była w dobrym stanie nagrzewniczka za 20 zeta właśnie tak jak napisałem. A szrotów w częstochowie to osobiście znam 6 i to nie szukałem aż tak dogłębnie. A jak jedziesz na Olsztyn człowiek zajmuje sie renowacją chłodnic więc jak nie masz satysfakcji to oddaj jemu całą robotę lub by mieć ową satysfakcję po prostu zrób od podstaw ;)

Zresztą jak zrobie swoje WC to ci pokaże jaką chłodniczkę zamontuje śliczną ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi