Skocz do zawartości
Rastir

P5q-e Vs P5q Pro Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, moja płyta główna uległa uszkodzeniu nie pytajcie o co chodzi bo nie o tym mowa. Chciałem jak kazdy normalny człowiek oddać płytę głowną na serwis, więc oddałem cały komputer okazało się że wina jest to niby karty graficznej. Zdziwiło mnie to ale okej, czekam na kartę graficzną już ponad miesiąc. Dziś zaproponowano mi po moim naleganiu na wymiane płyty głównej o to co usłyszałem.

P5Q-e jest wycofywany i możemy Panu zaproponować P5Q turbo moje pytanie czy jest to opłacalna zamiana? reszta konfigu

E8400

2x2 GB

HD 4870

Corsair 550

Chodzi mi głownie o możliwości O/C karty P5Q pro turbo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorsza sprawa jeśli kupił mobo gdy dolar był po 2,20pln. W takiej sytuacji kasy może braknąć nawet na P5q Pro Turbo.

Mają obowiązek wydać mu produkt taki sam lub lepszy. Chociaż faktycznie, zwrot kasy w takim układzie może być niezłym samobójem. Sam swoją p5q-e dorwałem za 370zł w sierpniu rok temu...

Edytowane przez blasphemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają obowiązek wydać mu produkt taki sam lub lepszy.

Lub zwrócić pieniądze. Zrobią to co im się bardziej opłaca.

Chociaż faktycznie, zwrot kasy w takim układzie może być niezłym samobójem. Sam swoją p5q-e dorwałem za 370zł w sierpniu...

No właśnie, nie znając kwoty z faktury za wiele nie można powiedzieć.

Może być też taka sytuacja, że P5q Pro Turbo będzie najbardziej opłacalne zarówno dla sklepu jak i dla Rastir Byłoby tak wtedy gdy:

cena detaliczna P5q Pro Turbo > cena P5q-e z faktury > cena P5q Pro Turbo w hurtowni.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to możesz żądać zwrotu kasy, nowej P5Q-E lub brać to co dają. Sklep może oddać kasę lub wymienić płytę. Najczęściej przy takiej reklamacji klient cieszy się ze zwrotu kasy jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, są przypadki, że ktoś za sprzęt kilkunasto miesięczny dostaje zwrot kasy. Sprzęt na rynku wtórnym kosztuje mniej niż połowę ceny nowego sprzed ponad roku. Zdarzają się jednak eż tacy pechowcy jak Ty. Jak nie chcesz P5q Pro Turbo t żądaj zwrotu kasy. Możesz kupić Gigabyte GA-EP31-DS3L, gorzej jeśli masz 4 moduły pamięci, jak masz 2x2GB to nie ma problemu. Wiem, że płyta wygląda biednie ale daje radę C2D a pozostała kasa na otarcie łez. Możesz też sprzedać cpu i iść w am3 lub i5, to drugie jednak wymaga wkładu dodatkowej kasy.

Jeśli sklep bęzie Ci chciał dać kasę a nie płytę to nic nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna sprawa ze za 350-400 można już kupić P5Q Delux..

Do autora: zaproponwali Ci P5Q turbo czy P5Q PRO Turbo?

P5Q Turbo i P5Q PRO Turbo to inne modele, pierwsza pochodzi od zwykłego P5Q a druga to rozwinięcie P5Q Pro.

P5Q Pro turbo http://asus.com/product.aspx?P_ID=c19zNYHC...&templete=2 a P5Q turbo http://asus.com/product.aspx?P_ID=vmCRVOru...&templete=2

Jak widać na zdjęciach P5Q PRO Turbo nie wiele się różni od P5Q-E, ułożenie złącz od sata, fan czy brak guziczków on i reset.

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sama P5Q Pro sama w sobie jest dobrą płytą, czy Turbo czy nie Turbo wielkiej różnicy między P5Q-E nie zauważysz a przynajmniej na OC nie powinieneś stracić dużo jeśli coś w ogóle. Oczywiście raczej nikt nie zgadnie tego czy 4,1ghz uzyskasz na takim samym napięciu co na P5Q-E czy 0,05v wyższym. Ogólnie rzecz biorąc ja bym sie wymienił bo nawet w przypadku zwrotu gotówki to do 380-400zł raczej nie dostaniesz płyty szczególnie wyróżniające się od P5Q series.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi