1.pepe Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Płyta główna tak jak w temacie, procesor AMD Barton 2500+. Wszystko chodziło na FSB 166MHz i pewnego dnia komputer przestał się uruchamiać, po zmianie FSB na 100MHz już się uruchamia. Jaka może być przyczyna? Dodam jeszcze że na FSB166 i 133MHz można wejść do biosu, ale Windows już nie chce się uruchomić. Wymyśliłem sobie że może to jest wina płyty głównej, ale nie jestem pewny na 100%. Problem w tym że nie jest to mój komputer i nie chciał bym narażać kogoś na nie potrzebne koszty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Kondensatory na płycie? Epoxy chyba miewały problemy z tym. Może zasilacz? Zanim cokolwiek napiszesz.. 5. Staraj się opisać problem jasno i dokładnie podając: - pełny opis konfiguracji komputera (marka i model zasilacza też jest ważna!) - zainstalowany system operacyjny - treści błędów i komunikatów (!!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zauważyłem 5 kondensatorów lekko spuchniętych w górnej części. Zasilacz jest kiepski - Mode Com 330W, ale sprawdzałem napięcia miernikiem i jest dobrze. W tej chwili leci Orthos około 30 min. napięcie 12,33 i 5,21. Karta graficzna Radeon 9700 Pro. System Windows XP, to chyba wszystkie najważniejsze informacje. Nie ma żadnych komunikatów o błędach. System po prostu przestaje się ładować i jest czarny ekran. W takim razie może to przez te lekko spuchnięte kondensatory? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Pewności nie będzie do puki nie wymienisz kondensatorów. Jest to jednak wielce prawdopodobne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 dawno temu miałem 8rda+ i identyczny problem, wymiana kondziołków rozwiązała problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wymieniłem kondensatory. Wygląda na to że diagnoza była trafna, FSB na 166MHz. i Orthos śmiga już prawie dwie godziny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...