Tomasz76 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Witam Niedawno okazyjnie wymieniłem mojego abita kn9 z nf4 na ausa m2n32 sli deluxe z nforce 590 , i powiem szczerze ,że jestem troszkę zawiedziony, grzeje sie to według mnie w porównaniu do nf4 bardzo. Jedyny plus tej płyty to sekcja zasilania, przez co jest stabilna przy kręceiu procków. Postanowiłem wymienić płyte na chipset amd 790, bo 780 od nvidi to juz można grzanki robić. I teraz mam do wyboru dwie płytki, a mianowicie 1. http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=19521 2. http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=17498 moje pytanie czy warto dopłacic do werji deluxe ? chyba ze jest inna słuszna alternatywa tylko nie giga shit. bardzo prosze o poratowanie w tej kwestii. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ten tańszy asus ma sb700, czyli nie ma ACC pozwalające na odblokowanie dodatkowych rdzeni lub cache. Tak kombinuję, że w przyszłości zamierzasz włożyć lepszy procek, więc jeśli już płyta pod DDR2 to, jeśli nie potrzebujesz crossfire to http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=19271 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Przecież M4A78-E jest na 790GX + SB750. IMO jak chcesz mieć coś naprawdę ekstra, to bierz M4A79 Deluxe. Ewentualnie poszukaj używanego M3A79-T Deluxe. Edytowane 3 Grudnia 2009 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Tyle, że za sześć stówek. Jeśli nie potrzebuje crossfire, to dokładanie 350 zł w "odchodzącą" platformę AM2+, czyli pod DDR2. Ja raczej nie jestem uprzedzony do żadnej z firm, a zapewniam cię że ASUS też potrafi zrobić shit, a do tego serwis asusa w Polsce to totalna porażka. Na moim przypadku: karta Asus Radeon 4850 trzy razy była w serwisie asusa i chłopcy nawet jej nie tknęli. Wracała taka sama, czyli popsuta. Ostatecznie właściciel sklepu na swoje ryzyko wymienił mi kartę na inną. Pozdrawiam Edytowane 3 Grudnia 2009 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Ten asus M4A78-E ma 790GX / SB750 tutaj link z innego sklepu http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=41151 , w ESC jest błąd w opisie , tak że ACC też powinien być. Co nie zmienia faktu że różnica w cenie to około 170zł. Z tego co widze to 79 ma miedziane chłodzenie,lepsze rozmieszczenie ramu, 4 x pciex16 którego nigdy nie wykorzystam, więc skoro chipsety są takie same to wydajność powinna być identyczna , a skoro ten chipset sie tak nie grzeje to wystarczy moze jak zapodam mu wentylator na wolnych obrotach i da rade ? Nie ukrywam, płyta będzie słuzyła do OC, zresztą moja obecna tez się w tym sprawdza tylko niestety nie mogę do niej wsadzić 720 i 550 z 6mb l3, a to bo mi w testach bardzo pomogło.Celowo nie chcę płyty na AM3, ponieważ płyta musi mi obsłużyć starsze procki (sempron, athlon ), ale musi obsługiwać x3 720 i x2 550, więc tylko AM2+. PS: orientuje się ktos może jaki zakres napięć na CPU ma ją te asusy bo mój obecny max tylko 1,565v Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusmok Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Asrock AOD790GX # ale na 100% bedziesz robil cf?? bo plytka dobra w korzystnej cenie Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Fokusmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 asrock raczej odpada bo w cf grafa działa x16/x8 lub x8/x8 troche lipa, przynajmniej tak pisza na necie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) CF na AOD790GX/128M pracuje w trybie 8x, tak samo jak na innych płytach z 790GX. PS: orientuje się ktos może jaki zakres napięć na CPU ma ją te asusy bo mój obecny max tylko 1,565vCo do M4A79 Deluxe to: Black Edition: do maks. 1,7 V z BIOS-u, inne: do maks. (napięcie domyślne proca + 0,2 V). Oprócz tego jest zworka, która podnosi napięcie o 0,2 V. Na M4A78-E jest prawdopodobnie tak samo. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) miało nie być gigabyta ale poczytałem trochę i znalazłem takiego http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...mp;filtr=szukaj ma miedziane chłodzenie na sekcji zasilania i chipsecie i to całkiem solidne w asusie trzeba zapłacić już 570 zeby takie miec , no i jest tańsza od M4A78-E mając lepsze chłodzenie. Znalazłem też co na nforce 980 z asusa no ale te temperatury mnie strasza http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...mp;filtr=szukaj teraz skłaniam się ku M4A78-e lub gigabyte GA-MA790GP-DS4H z przewagą na gigusia ale miałem złe dowiadczenia z gigabytem na wczesniejszych platformach odnosnie stabilnej pracy po OC dlatego jeszcze to musze przemyslec Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Powiem tak: na GB GA-MA790X-UD3P są problemy z puszczeniem GoodRAM-ów PRO > 1200 MHz. Pytanie, jak GA-MA790GP-DS4H ma się do nowszego modelu. No chyba, że ci nie zależy aż tak bardzo na dobrym oc pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) na obecnej płycie moje goodramy max chodza na 1150-1170 więc z deklarowanych 1200 nie osiągają nie wiem czego to jest wina , moje stare dobre cruciale 1066 robia tyle samo, przewaga jedynie tych goodramów jest taka ze dają sie ustawić lepsze timigi i tyle. Wzasadzie chodzi mi tylko o to żeby te pamieci były kompatybilne z płytą bo np. z moim kn9 nie chciały chodzic z dzielnikiem 800 za cholerę, dlatego też zmieniłem tą płyte Odnosnie jeszcze samego gigabyta ma on zintegrowaną grafikę to dla mnie in plus bo w razie sprzedaży mojej karty nie bede musiał kupować zastępczej do czasu kupna nowej, gdyby tylko nie te moje uprzedzenia, no ale może czas z nimi skończyć i spróbować tej płyty, w koncu nie tylko asus jest na rynku , a niestety każe sobie słono płacić za firmę a płyty nie są wcale takie oh i ah. PS: w sobotę jadę odebrać 940 BE , więc z ciekawości sprawdzę czy odpali na mojej mobo Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 (edytowane) no to wklejam screena http://img690.imageshack.us/img690/439/deneb.jpg trochę sie zastanawiam czy aby to nie jest za wysoka temperatura. Edytowane 6 Grudnia 2009 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...