Skocz do zawartości
futureman

Athlon 64 S754 - Wersja Mobile A Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem procesor Athlon 64 na socket 754 wersje mobile i zastanawiam sie czym on się różni od zwykłej wersji?

Pozatym jak z podłączeniem tego procesora do komputera? czy normalnie chłodzenie mogę podłączyć jak w innych czy są jakieś problemy?

I jak z wydajnością w porównaniu ze zwykłymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozni sie tym ze ma wiecej cache l2, wieksza max temp i obnizonym napieciem rdzenia wzgledem normalnej wersji

no i nie ma ihs'a

Z dzialaniem raczej nie bedzie problemu moze potrzeba bedzie zaktualizowac bios

Wydajnosc zwiekszy sie z racji l2

Edytowane przez Masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Kiedyś miałem zestaw Amd Sempron 3000+ s754 (1,8 GHz) na płycie Gigabyte GA-K8N51GMF i eksperymentowałem z Sempronem Mobile 2,0GHz.

Cała zabawa była możliwa dzięki takiej samej podstawce używanej przez oba procesory. Jednak ten procesor mobilny jest pozbawiony heat spreadera i po zamontowaniu radiatora nie będzie on dotykał procesora. Kolega kolegi zfrezował mi radiator tak aby na środku stopy był bardziej "wypukły". Instalacja radiatora się udała. Jeśli chodzi o wykrywanie procesora to bios również go wykrył. Wydajność wg mnie tak jak zwykłego Semprona. Temperatury też nie niższe - niestety moja płyta główna nie potrafiła zejść z napięciem poniżej 1,1v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A podkręcałeś tego mobila czy na defie leciałeś? Co do dotyku to ja u siebie we freezerze podłożyłem kawałek blachy 3mm w miejscu gdzie zapinka opiera się o podstawę i docisk jest idealny. U siebie mam zwykłego sempa bez IHS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi