Ghostman Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Witam jakiś czas temu zaczął mi burczeć mocno wentylator w laptopie. Troche go poczyściłem, ale i tak kurzu pełno jest pod szczotkami. Odkręciłem obudowę i chciałem go przeczyścić ale zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu Widzę, że to wszystko razem z taśmą do procka jest w jednym kawałku. Szukałem na allegro, ale nie wiem jak to by miało się wogóle nazywać i nie znalazłem. Są takie zamienniki ewentualnie oryginały, ale nowe? Jakie by mogły być ewentualne komplikacje przy wymianie. Rozumiem, że pasta termoprzewodząca mi też będzie potrzebna. Wymieniał ktoś już taki wiatrak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Jak czyściłeś? Sprężonym powietrzem, czy jakąś partyzancką metodą a'la wycieranie kurzu drobną szmatką? To co możesz zrobić, to zdemontować ostrożnie chłodzenie, przeczyścić dokładnie wiatraczek (powietrze itp.), zmienić pastę termoprzewodzącą i zmontować z powrotem. Jedynym kosztem w takim przypadku będzie ta pasta, która jest tania i i tak się przydaje. Dodatkowo można nasmarować łożysko wiatraczka, ale tu zachowaj umiar i ostrożność :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 to jest rozwiązanie na krótką mete, już tak robiłem z wentylatorami w zasilaczach i zawsze po 2-3 miesiacach znów trzebabyło czyścić. wolałbym jednak nowy taki kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zamienników nie znajdziesz, znaleźć nówkę też będzie ciężko - może jak ktoś sprzedaje lapa na części. Można poszukać "czegoś podobnego". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...