Skocz do zawartości
HeretyK

Karta Dzwiękowa Do Duetu Z Pioneerem Vsx-ax5ai

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam amplituner pioneer VSX-AX5Ai z głośnikami JBL E80 (narazie zestaw stereo, w przyszłości rozbudowa do 5.1 może 7.1). Mimo, że sadziłem że przy połączeniu optycznym dźwięk będzie trafiał na procesor dźwiękowy w pineerze i karta muzyczna nie będzie odgrywać żadnej(prześle w postaci cyfrowej dzwięk którym zajmnie sie DSP w amli) roli w jakości dźwięku myliłem się. Standardowa karta muzyczna jest tragiczna.

Zastanawiałem sie nad kartami:

1)Auzen X-Plosion 7.1 Cinema -DTS

2) którąś z asusów Xonar Essence STX

3)AUDIOTRAK Prodigy 7.1 HiFi (problemy z sterami odpychają nieco)

Dobrze byłoby gdyby karta posiadało dobre złącze optyczne i PCI-e

Specyfikacja amplitunera : http://www.pioneer.eu/eur/products/archive...Ai-S/index.html

Edytowane przez HeretyK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznej tragedii nie ma ale muzyka za radia jest lepszej jakości niz ta grana z kompa. Dopiero przy najwyższej jakości muzyki 320kbps i innych lepszych formatach niż mp3 nie słychać żadnych szumów i zniekształceń.

W sumie to nawet muzyka z Ipod classic jest lepsza. Pobawię sie jeszcze z CD jak pisałeś.

Nie ma opcji żeby całym dźwiękiem zajął się amplituner (tak aby z kompa płyneła informacja cyfrowa a procesor w ampli zajmował sie resztą. )

Edytowane przez HeretyK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś masz ciachnięte słyszałem ten ampli na heksonach i jest naprawdę, naprawdę dobrze (łączone po optyku z X-fi) muszę nadmienić, że E80 nie są dobre jak za cenę ... ja słuchałem tego ampa na heco mythosach i mogę powiedzieć w skrócie zazdrość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ampi jest MEGA to nie ulega wątpliwości, odsłuchiwałem kilka kolumn KEF , tonsil, heco ale za 1300zł(nowe 2k) nic lepszego niż E80 nie było. Jednaj jak to bywa człowiek szybko przyzwyczaja się do luksusu i chce więcej i lepiej. Nie wiem czy przy odsłuchu słabej jakości ścieżek muzycznych pojawiające się "lekkie trzaski" da się zniwelować lepsza karta dźwiękowa.

Nie wiesz może jak ustawia się "sleep timer" ciężko ogarnąć tego pioneera :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tego ampka nie słyszałem z E80 wiec może faktycznie ładnie się zgrywają no i dochodzi kwestia indywidualnych upodobań ;)

Dziwne trochę z tym ampem skołuj kawałek w flac tylko upewnij się wcześniej czy piosenka nie zawiera już w sobie jakiś śmieci i testuj. A z sleepm nie wiem nie zamierzałem tam spać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi