Skocz do zawartości
cxx

Max 14' - Max 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję laptopa, w sumie netbooka - maksymalnie powinien mieć 14 cali (choć i nad tym się zastanawiam - ze względu na zastosowanie wolałbym mniejszy). Aktualnie posiadam asusa 1000h, niestety wydajność nie jest powalająca, a i ekran trochę przymały. Rozwijając pojęcie wydajności - asus potrafi 'przyciąć' nawet na youtube w niektórych momentach, nie mówiąc o filmach w lepszej jakości.

Przechodząc do sedna sprawy poszukuję laptopa-netbooka do zastosowań raczej biurowych (pisanie, komunikacja, internet), ważne aby sprzęt działał względnie długo na baterii. Czasem lubię obejrzeć film, chciałbym aby sprzęt miał HDMI (podłączenie do zewnętrznego tv), oczywiście laptop powinien pozwolić na obejrzenie filmu w wysokiej jakości bez przycięć.

Podsumowując: max 14 cali, wyjście HDMI, długi czas działania, względna wydajność w cenie max 2500zł.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 2600 jest Asus UL80VT (UL80VT-WX016 - wersja bez OS). Jeżeli potrzebujesz czegoś z preinstalowanym windowsem, to UL80AG (UL80AG-WX013V) wydaje się być ciekawą propozycją. Oba na baterii działają ~8-9 godzin z włączonym wifi.

jak wolisz coś mniejszego to Eee PC 1201N może Cię zainteresować.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OS'a nie potrzebuje (msdnaa)

Mowa o 1201n - myślałem o nim ale: nie ma HDMI, ma atoma - nie wiem jak ten by się zachowywał ale ogólnie nie mam dobrego zdania o atomach.

Ten asus mógłby być (przyglądałem się wcześniej UL80AG-WX013), tylko że to jest 14, wydaje mi się że będzie trochę 'duży do plecaka'. Może mógłbyś jakoś ustosunkować wielkość takiej 14' do 1000h? Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko trzeba jeszcze patrzeć, jaki model baterii jest w laptopie. Do tych modeli podchodzą w sumie 4 rodzaje baterii.

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=Yt2NRqvmKZo3SnVW

4 cells: 2200/2800 mAh

8 cells: 4400/5600 mAh

W domu mam chwilowo Eee PC 901, o ile do plecaka (a nawet damskiej torebki) się nadaje, o tyle do dłuższego używania nie bardzo. Za małe klawisze, za mały ekran. IMO lepiej pozostać przy opcji NOTEBOOK zamiast męczyć się z NETBOOKiem.

Swoją drogą, że po tym jak kumpel zakupił lapka 17 cali, to i 15 cali wydaje się być "na styk".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojego punktu widzenia:

1201N

"+"

ma HDMI

ma bluetooth

jest mniejszy

jest lżejszy

tańszy

"-"

Atom N330

sporo gorsza karta graficzna

podejrzewam, że będzie działał krócej na baterii (5h?)

grubszy

UL80VT

"+"

o wiele wydajniejszy procesor (SU7300, do tego opcja turbo dająca jeszcze większą wydajność wtedy kiedy potrzeba)

ma HDMI

dłuższa praca na baterii (8-9h)

cieńszy

hybrydowa grafika (czyli integra + wydajniejszy od IONa GeForce G210M)

"-"

jest większy

jest cięższy

droższy

nie ma bluetooth

o rozmiarze ciężko mi się wypowiedzieć, bo nie miałem 1201N (ani UL20A, rozmiarowo chyba praktycznie to samo albo bardzo zbliżone) w rekach. UL80VT oglądałem w sklepie i sprawiał pozytywne wrażenie, podnosiłem go jedną ręką i specjalnie nie ciążył. może spróbuj sobie narysować na kartce papieru prostokąt w prostokącie - jeden o wymiarach 1201N a drugi o wymiarach UL80, ew. przejdź się do pobliskiego sklepu i zobacz czy UL80 nie jest dla Ciebie za duży. Zamiast 1201N możesz oglądnąć UL20A, wymiarowo powinno to być praktycznie to samo.

edit

chociaż w kwestii rozmiaru to ciężko określić gdzie staje się on dla kogoś za mały albo za duży, jak kolega wyżej słusznie zauważył, to raczej kwestia osobistych preferencji i tego, do czego komputer będzie używany.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1201n ma HDMI - przepraszam za błędne dane - w różnych źródłach różne info. Jeśli chodzi o BT to w komputerze nie używam. W tym momencie chodzi o mobilność - UL ma właściwie takie same wymiary jak 15', chociaż plusem jest dłuższe działanie. Jakiejś 13 z takimi parametrami nie będzie?

Teraz z innej beczki: opłaca się dopłacać do tej karty nvidii, czy działanie karty będzie zauważalne? Standardowo jest chyba 4500MHD, jak ta karta współgrałaby z filmami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

między UL80 a jakimś 15.6'' (np. z tej samej serii - UL50) jest jednak różnica, w tym konkretnym przypadku ~4 cm na długość i ~2 cm na szerokość.

odnośnie karty i filmów, to zależy jeszcze jakie te filmy ? 1080p ? czy coś mniej wymagającego ? myślę, że integra przy wsparciu SU7300 dała by rady (ale jednak pasowało by to potwierdzić u jakiegoś użytkownika przed zakupem...)

znalazłem jeszcze Asusa UL20A-2X037V (SU7300, 3 GB ramu, Intel 4500MHD i podobno HDMI) w cenie ok. 2.5k pln. Jedynym problemem wydaje się tu być bateria 2800mAh, jednak w opisach UL20A-2X055(V) też jest taki rodzaj baterii a naprawdę dali tam 5600mAh. Więc może w tym przypadku też tak jest.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu kilku stron jestem na 100% pewny zakupu asusa ulXXvt - teraz wahanie pomiędzy modelami ul80vt, albo poczekam na ul30vt, wszystko zależy od wielkości modelu 80 (jeszcze nie miałem okazji zawitać do sklepu).

Dzięki wielkie za skierowanie mnie na 'właściwą' drogę, już kilka dni szukałem czegoś odpowiedniego, ale tego modelu asusa nie dane mi było znaleźć.

Jeszcze takie pytanie: bardziej podoba/podobają mi się modele w czarnym kolorze, czy te 'szczotkowane aluminium' nie będzie się szybko rysowało? Czy też lepiej kupić wersję szarą/siwą? (palcowanie nie jest mi straszne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szybkie pytanko. Mam w planach kupno laptopa i interesujący jest Dell 13z. I pytanko czy wszystkie jego wersje mają złącze hdmi? :? Szukam szukam i nie mogę znaleźć, niby na zdjęciach wszystkie mają, ale nie mam pewności. I kolejne pytanie, jak głośne są te laptopy? Głownie chodzi mi o dyski montowane w nich, lepiej 5,4k czy 7,2k? A tak poza tym to co jest ciekawego w tej cenie czyli 2,5k (£500) z podobnymi parametrami. Powyższy Samsung jest ciekawy, ale nie ma napędu optycznego który czasami się przydaję :sad: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi