Retorax Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam wszystkich Mój sprzęcik: Procesor: AM3 AMD PHENOM II x4 945 3GHz BOX Płyta główna: ASUS M4A77TD PRO AMD 770, SB710, DDR3, AM3 Karta Graficzna: ASUS ATI RADEON HD 4870 1024MB 256Bit DDR5 Pamięć: DDR-3 4096MB DUAL 1600MHz HYPERX CL9 KINGSTON Dysk Twardy: SAMSUNG 500GB 7200obr SATA300 16MB CACHE NCQ HD502HJ Napęd: DVD+ - RW SAMSUNG x22 DL SH-S223L/BEBE SATA CZARNY Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W SLI Obudowa: NZXT APOLLO Chłodzenie: PENTAGRAM ALPAYA Mam taki problem, przy przeciążeniach karta graficzna pokazuje błąd o braku zasilania w rdzeniu karty i zawiesza się komputer, tu się rodzi moje pytanie czy zasilacz 500W jest wystarczający w tym zestawie? Karta jest w pełni sprawna, została sprawdzona na innym kompie więc wszystko wskazuje na zasilacz. A chciałbym się upewnić przed oddaniem go na gwarancję czy pasuje do zestawu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 kabelek zasilania karty podlaczone rozumiem? "przy przeciążeniach" = ? w czasie grania? po jakimś czasie czy od razu? odpal OCCT, zakładka 'power supply' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retorax Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Tak, podłączone. Po jakiś 3-5 min. grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 (edytowane) odpal to co ci napisałem, zobaczymy ile pociągnie ;) podejrzenie: przegrzewanie sie zasilacza, lub karty graf. wiatraki na karcie i zasialczu sie kręcą? zasilacz masz na górze budy nad prockiem? [edit: po budzie widze ze tak. Alpaya dmucha w góre czy w tył?] otwórz bude, dodaj jakies dodatkowe wentylatory na max obrotów lub postaw przy oknie lub zrób cokolwiek zeby obniżyć temperatury, i jak to zrobisz to jeszcze raz odppal OCCT i sprawdz czy to coś pomoże. W ten sposob wykluczysz / potwierdzić wpływ temp. Edytowane 6 Grudnia 2009 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retorax Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Tak, wiatraki na karcie i na zasilaczu się kręcą. Karta Graficzna się nie przegrzewa gdyż zapalała by się na niej odpowiednia dioda a tak nie jest. Alpaya dmucha bardziej w dół. Nie ogarniam tych wykresów na OCCT ale tak mniej więcej to chyba jest wszystko OK. Pytałem się dzisiaj gościa z serwisu i powiedział, że to może być wpływ również czegoś innego niż karta graficzna czy zasilacza. Co o tym sądzisz ? Edit: Ale z tego co widzę przy obciążeniu GPU na 95 % temp nie przekracza 72 stopni Celsjusza. Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Retorax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...