Skocz do zawartości
Retorax

Pasujący Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mój sprzęcik:

Procesor: AM3 AMD PHENOM II x4 945 3GHz BOX

Płyta główna: ASUS M4A77TD PRO AMD 770, SB710, DDR3, AM3

Karta Graficzna: ASUS ATI RADEON HD 4870 1024MB 256Bit DDR5

Pamięć: DDR-3 4096MB DUAL 1600MHz HYPERX CL9 KINGSTON

Dysk Twardy: SAMSUNG 500GB 7200obr SATA300 16MB CACHE NCQ HD502HJ

Napęd: DVD+ - RW SAMSUNG x22 DL SH-S223L/BEBE SATA CZARNY

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W SLI

Obudowa: NZXT APOLLO

Chłodzenie: PENTAGRAM ALPAYA

Mam taki problem, przy przeciążeniach karta graficzna pokazuje błąd o braku zasilania w rdzeniu karty i zawiesza się komputer, tu się rodzi moje pytanie czy zasilacz 500W jest wystarczający w tym zestawie? Karta jest w pełni sprawna, została sprawdzona na innym kompie więc wszystko wskazuje na zasilacz. A chciałbym się upewnić przed oddaniem go na gwarancję czy pasuje do zestawu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal to co ci napisałem, zobaczymy ile pociągnie ;)

podejrzenie: przegrzewanie sie zasilacza, lub karty graf.

wiatraki na karcie i zasialczu sie kręcą? zasilacz masz na górze budy nad prockiem? [edit: po budzie widze ze tak. Alpaya dmucha w góre czy w tył?]

otwórz bude, dodaj jakies dodatkowe wentylatory na max obrotów lub postaw przy oknie lub zrób cokolwiek zeby obniżyć temperatury, i jak to zrobisz to jeszcze raz odppal OCCT i sprawdz czy to coś pomoże. W ten sposob wykluczysz / potwierdzić wpływ temp.

Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiatraki na karcie i na zasilaczu się kręcą. Karta Graficzna się nie przegrzewa gdyż zapalała by się na niej odpowiednia dioda a tak nie jest. Alpaya dmucha bardziej w dół. Nie ogarniam tych wykresów na OCCT ale tak mniej więcej to chyba jest wszystko OK. Pytałem się dzisiaj gościa z serwisu i powiedział, że to może być wpływ również czegoś innego niż karta graficzna czy zasilacza. Co o tym sądzisz ?

Edit: Ale z tego co widzę przy obciążeniu GPU na 95 % temp nie przekracza 72 stopni Celsjusza.

Edytowane przez Retorax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi