Skocz do zawartości
Fury161

Procesor Z Niskim Tdp,najlepiej Dwurdzeniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,tj w temacie ,poszukuję właśnie coś takiego.Niedrogiego(może być używka),z niskim poborem prądu,oraz dwurdzeniowego...W zasadzie to nawet nie musi być dwurdzeniowy,wystarczy ,że będzie szybszy od mojego Semprona 2600+ (s.754)

Znalazłem interesującą pozycję,jest nią Athlon X2 BE-2300,lecz może są jakieś inne CPU warte uwagi?

I drugie pytanie.Czy ten DYSK będzie dobry jako dysk systemowy?

Dysk na dane (o wiele pojemniejszy) już mam.

Potrzebuję coś w miarę szybkiego na system,bo mój obecny, 5letni ,wysłużony WD800 zaczyna pomału zawodzić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Fury161

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapobiegawczo pytam. Możesz brać Athlona BE ale na dzień dzisiejszy jest to dość stary procesor, poszukaj lepiej Athlona II poniżej 65W, będziesz miał od razu obsługę DDR2 i DDR3, np: 240e albo 235e - 45W

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki.Jeszcze w sprawie zasilacza mam pytanie.

Otóż mam Deltę DPS-300(jedna z tych poserwisówek z allegro,sprzed kilku lat-kupiona za grosze)Wiadomo,jest to dobra konstrukcja,lecz już leciwa.Czy do tej nowej konfiguracji będzie się nadawała? Z tego co kiedyś czytałem on(zasilacz) ma mocną linię +5V,natomiast słabszą +12,natomiast nowe konstrukcje potrzebują własnie mocniejszą linię +12V.

Edytowane przez Fury161

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ATX (nie mATX) pozwala na obniżenie napięcia. Do tego jest EIST, czy jak to się zowie.

Natomiast nie rozumiem poszukiwania procka o niskim poborze energii, skoro w zestawie jest 7900GS, czyli (opierając się na podstawowej wiedzy o oznaczeniach NV) jedna z najmocniejszych wersji w tej serii, która przy pierwszym lepszym obciążeniu łyknie tyle mocy, co reszta kompa razem. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ATX (nie mATX) pozwala na obniżenie napięcia. Do tego jest EIST, czy jak to się zowie.

Natomiast nie rozumiem poszukiwania procka o niskim poborze energii, skoro w zestawie jest 7900GS, czyli (opierając się na podstawowej wiedzy o oznaczeniach NV) jedna z najmocniejszych wersji w tej serii, która przy pierwszym lepszym obciążeniu łyknie tyle mocy, co reszta kompa razem. ;]

Bez paniki, 7900gs pobiera znacznie mniej niż 7800gt. Xbitlabs twierdzi, że jest to oszczędna grafika. Delta da radę. U mnie taka delta ciągnęła bezbłędnie A64 3000+ Winchester & GeForce 6600 Turbo Force Gigabyte który to zestaw był bardziej prądożerny od planowanego tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.I odkopuję ten temat przy okazji.

Wybór padł na takie podzespoły:

PŁYTA GŁÓWNA: ASRock M3A785GMH

PROCESOR:AMD Athlon II X2 235e

PAMIĘĆ: Goodram 2GB 1600mhz DDR3 CL9

(części polecane przez anrew777 i sysaka)

I tutaj kilka pytań mam do Was:

-czy boxowe chłodzenie na AM3 jest głośne? Wiem,że próg głośności jest bardzo indywidualny,i to,co dla jednego jest głośne,dla drugiego jest ciche...

dlatego prosiłbym o podanie ilości RPM tego boxowego wiatraczka.Ja od razu może napiszę,że dla mnie wszystko powyżej 1500 rpm jest głośne,i nie nadaje się do komputera.

Jeśli tak(a podejrzewam,że tak będzie),to jakie chłodzenie polecacie?Coś niedrogiego i sensownego.Coś,w czym obroty wiatraczka będę mógł skręcić do tych 1300 rpm.

-pytanie nr2:wydajnośc owego układu HD4200 na płycie głównej.Z tego co na szybko wyczytałem w internecie-jest on zbliżony do GF6600GT,a więc dla mnie wystarczający.Pytam,bo chciałbym po prostu upewnić się,czy rzeczywiście tak to wygląda,jak piszą.

-i pytanie nr3..chociaż w zasadzie pytałem już wyżej,ale wolę jeszcze raz się upewnić.Czy ta moja Delta wystarczy do tego zestawu?

Z góry serdecznie dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Qrcze to naprawde masz wyczulone ucho :P 1500 RPM to dla mnie na przyklad malo, a i tak wszystko zalezy od ogolnej wentylacji i samego wentyla ;] Bywa tak ze nie ktore pod 2k sa nadal ciche. Proponuje poczekac i popracowac, przez 3 dni ucho Ci nie odpadnie a sam dowiesz sie czy potrzeba chlodzenia nie boxowego czy nie.

2. Tak, jest zblizona do 6600. Da sie pograc w old gierki, nawet dzis ktos pisal o Bioshocku. Zreszta jak by nie bylo to lepszej integry nie dorwiesz :P ale sam potwierdze ze jest bardzo fajna.

3. To Delta, wiec da rade ;] Domyslam sie ze bez OC no bo zestaw ma byc oszczedny a wiec luz.

4. Co do glosnosci to mozesz myslec nad czyms pod dyski i zasilke bo one tez moga dac sie we znaki. Jesli potrzebowal bys lepszej wydajnosci karty to HD5450 jest super :P Sam sobie kupie jesli tylko bede skladal wreszcie htpc. Cichy, wydajny nawet bardzo i oszczedny. Czytalem ostatnio testy zintegrowanych cudow Intela, zestawu z tym radkiem i ktoryms "nowym" geforcem. Pod wzgledem calosci radek wielki +, a jak czasem odpadal to i tak nie wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pisalem o bioshocku 2, w rodz. 1280x1024 w minimalnych detalach i to na hd3200. chodzilo przez wiekszosc czasu plynnie, tylko jak duzo sie dzialo to troche przycinalo, ale wciaz w granicach grywalnosci.

na phenomie 550 i 2gb ramu 1066, na zamulonym starym dysku. mysle ze male oc i swierzy syetem(z defragmentacja) i byloby lepiej. tym bardziej hd4200 chodzi standardowo troche lepiej niz hd32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupić x2 240 zamiast wersji 45W, bo jest tańszy i wystarczy obniżyć napięcie.

Na większości płyt obniżenie lub podniesienie napięcia powoduje niemożliwość wejścia w inne tryby C&C i faktycznie zwiększa energochłonność zamiast zmniejszać. Bodajże Asus nie ma tego problemu, ale pewny nie jestem.

A może zaczekaj aż wejdą te procki. Już są w oficjalnej ofercie AMD:

http://products.amd.com/en-na/DesktopCPUDe...&f13=Active

TDP: 25[W]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że obniżysz napięcie do poziomu, do którego i tak obniża CNQ (mam tak zrobione na celeronie 430), lub jeszcze mniej.

Co do tej delty, jej sprawność pozostawia pewnie sporo do życzenia i energooszczędnie to raczej nie wyjdzie koniec końców, albo nie tak znowu oszczędnie jak miało być.

Co do chłodzenia procka: wywalić standardowy wentylator, kopić jakiegoś acutake 12cm i przymocować tak żeby w 2/3 wiał na radiator z procka a w 1/3 na mostek północny z integrą, skręcić do akceptowalnego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszelkie sugestie.

Prolog,no i sam widzisz,jak różne ludzie mają podejście do kwestii głośności :wink: W zasadzie to w ciągu dnia,wentylatory mogłyby się kręcić z 2000rpm,ale problem robi się w nocy...Kiedyś robiłem już taki test,i dla mojego ucha taka górna granica wyszła-1500rpm.Chociaż ,tj pisałeś-zależy to też od samego wiatraka i kultury pracy łożysk.

Komputer nie będzie kręcony na pewno.

Też czytałem te testy,fakt-ten radek wypadł wyśmienicie.Niewiele większe zapotrzebowanie na prąd ,a różnica w wydajności duża na korzyść Radeona w stosunku do GF GT210(lub GT220,bo juz nie pamiętam jaki dokładnie to był model),i jeszcze większa do układu intela.Jeśli ten HD4200 mnie zawiedzie,kupię właśnie tego Radeona.

Maxymili,ciekawy procesor,ale nie wiem,czy wyrobi w filmach HD.Trochę niskie taktowania ma.

Athlon II X2 235e jest tylko 30złotych droższy od X2 240.Więc różnica znikoma.Dlatego dopłacę już do niego,i nie będę się bawił w underlocking.

q8ic,no tak.Sprawność prądowa tej delty na pewno nie jest jakaś oszałamiająca.Ale z drugiej strony kupować dobry zasilacz z certyfikatem 80Plus, do takiego zestawiku to chyba przerost formy nad treścią.Raz że takie PSU swoje kosztują,a dwa,że (tutaj jednak głowy nie dam),taki zestaw jaki złożę będzie naprawdę energooszczędny,więc i nawet potencjalne straty na tej mojej delcie nie będą duże.Tutaj mogę się mylić,bo na elektryce nie znam się zbytnio.

Czyli sugerujesz zostawić boxowy radiator,a zmienić tylko sam wentylator.Z tym mocowaniem,rozumiem,że masz na myśli montaż na ściance obudowy komputera,na wprost gniazda CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, po prostu wieszasz go na radiatorze na czymś. U mnie na kablu ze starego zasilacza. To jest 100mm. Jak widać nie jest powieszony centralnie na radiatorze tylko trochę opuszczony w dół ;) Nie ma takich obrotów (chyba 1000rpm) żeby latał po budzie od tego pędu. Nie ma też problemu, że łopatki będą ocierać o radiator, bo wentylatory są akurat tak zrobione, że maja nieruchome szprychy z mocowaniem silnika na stronie, w którą wieją.

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę q8ic.Myślę ,że takie rozwiązanie spokojnie poradzi sobie z odprowadzaniem ciepła z takiego"zimnego" CPU.

A i przy okazji,o czym wspomniałeś,schłodzi mostek północny z chipsetem graficznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxymili,ciekawy procesor,ale nie wiem,czy wyrobi w filmach HD.Trochę niskie taktowania ma.

Athlon II X2 235e jest tylko 30złotych droższy od X2 240.Więc różnica znikoma.Dlatego dopłacę już do niego,i nie będę się bawił w underlocking.

Bez problemu wyrobi bo to to samo praktycznie co athlon 2. Nawet mój dużo wolniejszy w praktyce athlon 1 radzi sobie spokojnie z full HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test ciekawy,przeglądnąłem sobie.

No dobra,przekonaliście mnie do tego 250/260u...jednak nigdzie nie można go dostać.W newsach z listopada 2009r wszędzie piszą,że premiera wkrótce(na jesieni zeszłego roku),teraz mamy marzec na karku,a w sklepach pusto.

Edytowane przez Fury161

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi