MASTERofDISASTER Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam was posiadam laptopa sony vaio vgnfz11m z kartą graficzną którą nikomu nie polecam 8400m GT Mam kilka pytań gdyż moja 84 wymaga przelutowania koszty tego to 300zł Ale jak to na gracza przystało i jak ma się troche pieniążków chce się czegoś lepszego. Chciałbym lapa z 9600m GT albo 9500m GT co by mi się najbardziej opłacało naprawić sprzedać i kupić nowego jakiegoś compala czy hpeka ? czy też jest możliwa jest wymiana 8400 na 9600 ? wiem że są już na ebaju 9600m GT i 9500 ze złączem MXM II ale nie wiem czy mój lap takie posiada!! I jeżeli możliwa była by ta wymiana to może ktoś wie czy do 1000 zł by się zmieściła ? Wymagana była by zmiana zasilacza chłodzenia ? I czy wogule mój procek T7100 wyciągnoł by chociaż pow 90% możliwości jakie daje 9600M GT ? z góry dziękuję za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 to ja ci powiem tyle - daj sobie spokój. Zabawy z przekładaniem kart tyczą się tylko części modeli itp. Zawsze pozostaje jakieś ale i niepewność. Albo napięcie, albo układ chłodzenia, albo złącze albo wymiar karty. Jeżeli naprawdę się napaliłeś na zmianę karty grafiki to po prostu zmień laptopa. Skoro jesteś w stanie wydać do 1000 zł na taką zabawę w zamiany to nie lepiej sprzedać laptopa i kupić coś nowego/używanego ? I na pewno z czymś znacznie mocniejszym niż 9600mGT... Można już tanio wyrwać lapki które wycisną ok 7-8 tyś w 3dmarku 2006 za cenę 2,5-3 tyś a używki pewnie i dużo taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zainstaresowała mnie twoja wypowiedź. Poniżej 3 tysiecy można dostać lapka z "czymś znacznie mocniejszym niż 9600mGT"? Czyli jaką grafike masz na myśli? GT240m jest wydajniejsza od 9600mGT? Bo myślałem że nie, a za 3000zł i mniej nie widze czegoś lepszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Po pierwsze to jeśli liczymy na wydajność to należy szukać grafik z pamięciami DDR3 (wyższe takty = wyższa wydajność) Karty które są silniejsze od 9600mGT to: radeon 4670 DDR3 np - msi ex625 i pochodne radeon 4650 DDR3 np - kbhl lub inne gf 130GT DDR3 (właściwie to 9600mGT ale wydajność większa) np - lenevo Y550 Z tych 3 ta pierwsza jest najwydajniejsza (z mocnym procem typu P8700 wyciagnie spokojnie ok 7800 w 3dmarku) . Jednak wiele ludzi woli okupić troszkę wydajność na rzecz mniej problemowej GF Należy pamiętać że w kartach z tego segmentu może sporo pomóc silny procesor ps. Wszystkie laptopy zakupisz poniżej 3 tyś za nówki, Zapewne używki można kupić taniej bądź coś jeszcze mocniejszego w tej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Że DDR3 to wiem, lamerem nie jestem, jednak w lapkach nie siedzę i sugerowałem sie odpowiednikami do desktopów. "Normalna" 9600GT jest przecież wydajniejsza od HD4670, dzięki za info. Czyli GT240m to mówisz że jest pocisk? :P Edytowane 8 Grudnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) hmm nie wiem ale coś mi się obiło że jest słabsza od tego co podałem. Musisz poszukać sobie testów. ps. nvidia bardzo kastruje laptopowe odpowiedniki, ati jedynie obniza ich takty (gdzies czytalem ze deskopowe 4670 jest 10% szybszy od mobilnego ale nie jestem pewny tej informacji) ps. Nigdy nie mowilem ze jestes jakims lamerem czy cos w tym guscie wiec sie podniecaj ;) Edytowane 8 Grudnia 2009 przez ZIBI_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Na to co jest w desktopach to nie ma co patrzeć bo nie raz karta ma tylko nazwe wspólną. http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html - można sortować po wynikach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASTERofDISASTER Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 to ja ci powiem tyle - daj sobie spokój. Zabawy z przekładaniem kart tyczą się tylko części modeli itp. Zawsze pozostaje jakieś ale i niepewność. Albo napięcie, albo układ chłodzenia, albo złącze albo wymiar karty. Jeżeli naprawdę się napaliłeś na zmianę karty grafiki to po prostu zmień laptopa. Skoro jesteś w stanie wydać do 1000 zł na taką zabawę w zamiany to nie lepiej sprzedać laptopa i kupić coś nowego/używanego ? I na pewno z czymś znacznie mocniejszym niż 9600mGT... Można już tanio wyrwać lapki które wycisną ok 7-8 tyś w 3dmarku 2006 za cenę 2,5-3 tyś a używki pewnie i dużo taniej W sumie i masz chyba naprawie lapa co bedzie mnie kosztowalo 300 zł i go sprzedam ale ile bym za niego byl w stanie wziąźć ? nawet na necie nie moge go znaleźć ebaju czy allegro. vaio vgn fz11m t7100 2x1,8 GHz 2x 1GB Ram ddr2 667Mhz 8400M GT 120GB dysk twardy Jest w dobrym stanie ekran czysty klawiatura zadbana troszkę obudowa porysowana. I gdzie go sprzedać tak na szbko ? czy w jakimś salonie gdzie naprawiają dało by się ? przez neta odpada mam za mało czasu niedługo wyjeżdzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wystaw tu na forum w dziale Sprzedam. Może sie znajdzie chętny a za dobrą cene napewno sie znajdzie chętny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...