wojtek123 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witajcie Chciałbym najchętniej juz dzisiaj złożyć zamówienie na jakiś nowy sprzęcik ale mam jeszcze sporo wątpliwości i dlatego proszę o pomoc w następujących kwestiach: 1. Procesor: Tutaj najchętniej chciałbym złożyć komputer z intelem i7 ale z tego co się orietnowałem to przy tych założeniach cenowych to miałbym w tym komputerze jedynie dobry procesor.... Dlatego zastanawiam się między intelem i5 a Quadem np Q9400. Co polecicie? 2. Płyta główna: Tutaj wiem jedynie, że w zaleznosci czy bedzie i5 czy quad to inny typ ale poza tym kompletnie nic nie wiem dlatego proszę o jakieś wskazanie dobre przyszłościowe płyty 3. Grafika: Nie znam sie totalnie, w gry prawie nie gram ale chciałbym moc podlaczyć komputer pod plazme i uzyskac jak najlepszy obraz w filmach itp. 4. RAM: tutaj pytanie więcej DDR II czy mniej DDR III czyli np 8GB DDR II czy 4 GB DDR III ? 5. Dysk twardy to Samsung 502HJ 6. Zasilacz, wiem że to istostna sprawa ale też nie znam się, proszę o propozycje Z grubsza to tyle wątpliwości, dodam tylko że w gry mało gram za to lubie robić na komputerze bardzo dużo rzeczy naraz i dlatego głównie stawiam na jego szybkość, wydajność. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) jesli interesuje cie komp na i5 to bez 4 tys. nic nie zdziałasz a jesli na i7 s1366 to min 5 tys . za takie pieniądze jedyna możliwość to platforma AMD np. Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 345 zł Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen II Rev.2 - 175 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 285 zł RAM : Corsair 2x2GB 1333MHZ XMS3 - 339 zł Karta Graficzna : Connect3Radeon HD4870 D 512MB - 469 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 195 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł obudowa Coolmaster Elit wyjdzie kolo 2250zl i za takie pieniadze nic lepszego nie kupisz Edytowane 9 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Skoro komp nie do gier to ja coś takiego zaproponuje: Procesor : AMD PHENOM X3 720 BE BOX 459zł Płyta: : Gigabyte MA770T-UD3P - 285 zł Pamięci : RAM : Corsair 2x2GB 1333MHZ XMS3 - 339 zł HDD: Samsung Spinpoint f3 500GB - 189zł Grafika:Radeon 4670 HIS 1GB HDMI&DVI (PCI-E) IceQ -250zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł obudowa Coolmaster Elie - 140zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 195 zł razem : 1958zł myślę że dobry zestaw a Tobie starczy w zupełności:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 AsRock P55 PRO /intel P55 ok 390 zł Intel Core i5-750 /2.66GHz, 690 zł reszta jak u MeoPL i wychodzi 2300. możesz dołożyć jakiś solidny cooler, bo nawet na noctue starczy, albo dołożyć 300 zł na Intel Core i7-860 /2.8GHz (990 zł, ale będzie wielowątkowość) lub kupić jakąś przyzwoitą płytę główną, bo mnie jakoś (niesłusznie chyba) asrock nie przekonuje np MSI P55-GD65 /intel P55, 520 zł Gigabyte P55-UD3R /intel P55 450 zł Gigabyte P55-UD4 /intel P55 565 zł Ale jeśli nie upierasz się przy intelu to spokojnie wystarczy zestaw redakcyjny za 2300 z procem AMD Phenom II X4 955 Black Edition i grafiką Radeon 4670 HIS 1GB zamiast tego 4890 lub zestaw zaproponowany przez MeoPL z procem AMD Phenom II X4 955 Black Edition i jakimś dobrym coolerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek123 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 No dzieki za odpowiedzi, zestawy ciekawe tylko pytanie co jest takiego w AMD, że wszyscy je polecają ja jakoś się uparłem na Intela bo od zawsze na intelach pracuje i wiadomo i7 to jeszcze nie raz, i5 w jakiejs kombinacji moze i tak ale co z Quadami Intela ? Jak pisałem mnie interesuje głównie praca na wielu programach jednocześnie i im więcej rdzeni, procesorów tym lepiej, co myślicie o jakimś Quadzie Intela ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 W 775 nie opłaca się już wchodzić. Jeżeli nie zależy Ci na grach, a w większości będziesz pracował na programach, to polecałbym Ci i5. Intel Core i5-750 - 680zł Scythe Mugen II Rev.2 - 170zł Arctic Silver 5 - 25zł AsRock P55 Extreme - 450zł GoodRam 2x2GB 1600MHz CL9 - 310zł Sapphire Radeon HD4670 DDR3 - 230zł Samsung F3 500GB - 170zł Samsung SH-S223C - 80zł OCZ ModXStream Pro 500W - 230zł CM Elite - 150zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek123 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Znalazłem ciekawy model, w teorii mi wszystko pasuje, podzespoły calkiem dobre recenzje mają ale spytam się fachowców czy taki zestaw miałby rację bytu: # GIGABYTE GA-P55-US3L Intel® P55 Express # INTEL QUAD CORE i7 860 4 x 2.8GHz # PAMIĘĆ RAM GOODRAM 2 x 2048MB 1333MHz DDRIII # ATI RADEON HD4770 512MB 128bit DDR5 # KARTA DŹWIĘKOWA HIGH DEFINITION # KARTA SIECIOWA ETHERNET 10/100/1000 # DYSK TWARDY SAMSUNG 500GB 16MB CACHE SATAII Koszt ok 2600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) A gdzie tutaj masz obudowę, a przede wszystkim zasilacz? Masz za mało pieniędzy, żeby inwestować w i7. Ten zestaw podany przeze mnie wyżej będzie lepszym rozwiązaniem. Mówiłeś, że w grasz rzadko, więc ta karta Ci wystarczy. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez graffix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Znalazłem ciekawy model, w teorii mi wszystko pasuje, podzespoły calkiem dobre recenzje mają ale spytam się fachowców czy taki zestaw miałby rację bytu: # GIGABYTE GA-P55-US3L Intel® P55 Express # INTEL QUAD CORE i7 860 4 x 2.8GHz # PAMIĘĆ RAM GOODRAM 2 x 2048MB 1333MHz DDRIII # ATI RADEON HD4770 512MB 128bit DDR5 # KARTA DŹWIĘKOWA HIGH DEFINITION # KARTA SIECIOWA ETHERNET 10/100/1000 # DYSK TWARDY SAMSUNG 500GB 16MB CACHE SATAII Koszt ok 2600 zł Ta płyta główna to taka sobie. 4 pci, a tylko jedno pci-express x1? Kodek dźwięku na niej też byle jaki. Jak koniecznie chcesz i7 to kup i7, ale musisz zwiększyć budżet. pytanie co jest takiego w AMD, że wszyscy je polecają Podobno dobre jest, w testach porównywalne do quadów pod 775, ale współpracują z ddr3, więc podobno bardziej rozwojowe. Poza tym intel jest na tym forum 'niemodny'. Kupuj co chcesz - twoje pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek123 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 To są najwazniejsze dane jakie podałem, cały zestaw jest pod tym linkiem: https://ssl.allegro.pl/item836467049_crazy_...00gb_bonus.html Jeśli będzie potrzeba to dorzucę do i7, po 1szym poście zwątpiłem jak podano iz od 5 tys wzwyż ale tutaj widze całkiem fajny zestaw, nie wiem jak obudowa, zasilacz. Doceniam Wasze opinie i jeśli powiecie mi że naprawdę nie opłaca się brać tego komputera to złoże coś z proponowanych zestawów, najlepiej z tym z i5.... ale może jednak daje radę ten znaleziony przeze mnie zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zestaw z allegro = zestaw z supermarketu. Mocny procesor, slaba plyta, beznadziejna grafika, bajerancka kolorowa obudowa i zasilacz ze smietnika dumnie obwieszczajacy duza moc. Zloz kompa z czesci proponowanych tutaj, nie daj sie nabrac na syf z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) To są najwazniejsze dane jakie podałem, cały zestaw jest pod tym linkiem: https://ssl.allegro.pl/item836467049_crazy_...00gb_bonus.html Jeśli będzie potrzeba to dorzucę do i7, po 1szym poście zwątpiłem jak podano iz od 5 tys wzwyż ale tutaj widze całkiem fajny zestaw, nie wiem jak obudowa, zasilacz. Doceniam Wasze opinie i jeśli powiecie mi że naprawdę nie opłaca się brać tego komputera to złoże coś z proponowanych zestawów, najlepiej z tym z i5.... ale może jednak daje radę ten znaleziony przeze mnie zestaw Wygląd obudowy to kwestia gustu, ale na przewiewną nie wygląda. Zamiast zasilacza pewnie produkt zasilaczopodobny, który może chodzić 100 lat, ale równie dobrze może się przy którymś uruchomieniu spalić zabierając w zaświaty kilka części. Pamięć operacyjna pewnie jakaś najtańsza, bo na czymś trzeba oszczędzić. Grafika jest OK, tylko po co ci to jeśli nie grasz? Skąd wiesz, jakie wyjścia będziesz z niej miał, tzm czy podłączysz swoją plazmę przez HDMI? Dysk twardy pewnie też o jakąś generację albo dwie starszy od spinpointa f3. brak dobrego chłodzenia, pewnie jest boxowe. Ogólnie tak: do wytrzymania, ale w podkręcanie się nie pobawisz, bo przy tej obudowie i chłodzeniu proc będzie ciepły, a najtańszy ram na zbyt wiele nie pozwoli. Dysk to pewnie będzie jakiś seagate 7200,11 albo samsung f1, więc nie tak źle, ale nowoczesny nie będzie. Zasilacz raczej do wymiany. takie drobne oszczędności spartolą ci to twoje i7. Najważniejsze! Czy kupowałeś kiedyś gotowy zestaw? Skrzynka będzie pozaklejana plombami i nie otworzysz jej bez utraty gwarancji. Standardowo jest też zapis, że jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne (zarysowanie obudowy) lub zainstalowanie jakiegokolwiek pirackiego oprogramowania = utrata gwarancji. Po wszystko - choćby po zainstalowanie jakiejś karty dźwiękowej, dodatkowego wiatraka, dysku, wymianę zasilacza lub wyczyszczenie wnę trza z kurzu = wizyta w serwisie = dodatkowe opłaty. Rower też kup sobie w biedronce. W moim pierwszym poście zaproponowałem ci zestaw za 2300, w którym wymienisz i5 na i7 i też zapłacisz 2600,. Może nie jest to wymażony konfig, ale nie taki znów najgorszy i przynajmniej będziesz wiedział co dokładnie jest w środku Edytowane 9 Grudnia 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek123 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 No tak jasna sprawa z allegro, wrzucą 2 dobre rzeczy a reszta kicha. Po zebraniu Waszych opinii i różnych recenzji skonfigurowałem taki zestaw: Procesor: Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 689 zł Wentylator: Scythe Mugen II - pytanie czy będzie działać na wybranej przeze mnie płycie główne bo podobno do MSI P55-GD65 nie pasuje ? 165 zł Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 330 zł Płyta główna: AsRock P55 Extreme /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/ - obudowa MSI P55-GD65 niedużo droższa i nie wiem czy niewarto dołożyć ? 450 zł Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 185 zł Karta graficzna: Gigabyte GeForce 9500GT 1024MB DDRIII /128bit/ HDMI/DVI - tutaj kompletnie nie mam pojęcia, może jakaś alternatywa ? jak mówie stawiam głównie na to abym mógł podłaczyć pod plazme i oglądać filmy w HD, dopiero potem myśle o graniu. 240 zł Karta dźwiekowa: Creative Labs Sound Blaster VX 5.1 - kompletny strzał(nie wiem czy dobry) a raczej cięcie kosztów 60 zł Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł Obudowa: Cooler Master Elite 330 (Black) - poleciliście mi obudowę CM Elite ale jest mnóstwo wersji, nie wiem o którą konkretnie chodziło ? 159 zł Zasilacz: bequiet! PurePower L7 430W 199 zł W dużej mierze sugerowałem się Waszymi propozycjami, co powiecie na taki config ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Karta na 9600GSO 384mb/ hd4670. Kup Mugena w rewizji B. Karta dźwiękowa zintegrowana powinna Ci wystarczyć. Do Mugena dokup AS5. Obudowa obojętnie, która z serii CM Elite. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek123 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dzisiaj zamawiam sprzecik, ta karta to Asus GeForce 9600GSO 384MB DDR3 192bit ? jeszcze jedno pytanie, czy w takim zestawie mając te chłodzenie Scyte MUgen II komputer będzie głośno czy raczej cichutko chodził bo to w sumie tez jest wazna kwestia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Głośność komputera nie zależy tylko od chłodzenia procesora. Jest przecież jeszcze zasilacz, karta graficzna, dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dzisiaj zamawiam sprzecik, ta karta to Asus GeForce 9600GSO 384MB DDR3 192bit ? jeszcze jedno pytanie, czy w takim zestawie mając te chłodzenie Scyte MUgen II komputer będzie głośno czy raczej cichutko chodził bo to w sumie tez jest wazna kwestia ? Mugen II jest cichy, ale tego Gf bym takim nie nazwał. Głośny nie jest ale cichy też nie. Na pewno nie jest uciążliwy, ale wyraźnie słyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokutnikk Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Popieram to co mówi graffix w 100% Co do obudowy to znacie może jakieś sklepy z takimi dośc nietypowymi obudowami? Chodzi o coś naprawdę stylowego, będę wdzięczny za mała podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...