Crasher Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. Mam mały problem. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale się lekko zagubiłem. Znajomy dał mi kompa, żebym poinstalował mu systemy itp. Wrzuciłem windows 7 i hmm.. System widzi 4GB RAM'u, CPU-Z widzi 6GB. Podczas uruchamiania systemu widoczne jest 4088 RAM'u czy coś w okolicach. Płyta to jakiś Asus, w tej chwili nie powiem jaki, procek i7-860. Proszę o pomoc. Jeżeli nie ten dział to proszę przenieść. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 otwórz obudowe i sprawdź ile jest kości - pewnie nieźle namieszał wkładając zestaw triple do płyty mającej duala. Druga opcja (miałem tak przy 2óch kościach) - jedna nie jest poprawnie uruchamiana (problem z połączeniem proc/socket) - dlatego cpu-z odczytuje dane z SPD i widzi wszystkie kosći a bios tylko 2 - lub jak pisałem wyżej konflikt w obsadzeniu banków - mozesz wsadzić 1,2 lub 4 kości nie trzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 mozesz wsadzić 1,2 lub 4 kości nie trzy Że co?! Możesz wsadzić trzy kości, ale nie będą w dualu chodziły. Tak mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Windows 7 w wersji 32 bit, czy 64 bit? Czy podczas uruchamiania systemu widoczne jest 4096 MB RAM? Czy próbowałeś żonglować RAMem między slotami? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Windows 64-bit. Jeszcze nie żonglowałem RAM'em, jutro będę sprawdzał co i jak.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 za dużo nie po zmienia - przy 2óch kosciach na 1156 można tylko w jeden sposób odpalic kompa - w pozostałych 2óch slotach nie ruszy - taka konstrukcja IMC. Spróbuj przełożyć kość z gniazda najbliżej proca do jedynego wolnego slotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Chodzi mi też o zamienienie pamięci miejscami. Nie powinno to mieć znaczenia, ale różne dziwne rzeczy się zdarzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Wszystko już w zasadzie jasne. Płyta ma 4 banki pamięci A1A2 B1B2. Są trzy kości.. http://sklep.henwar.pl/94183/ddr3_6gb_kit_...0c8d3k36gx.html - są to takie kości. Teraz pytanie, czy mimo wszystko nie powinien widzieć 6GB? Czy jak wsadzę pamięci triple do 1156 to widoczne będą tylko dwa moduły przy rozruchu i w systemach operacyjnych? Czy ustawia się jakoś w BIOS'ie, żeby obsługiwane były 3 moduły, jakieś wyłączenie DUAL'a czy coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...