Skocz do zawartości
ziom2123

Wiecznie Migając Kursor W Lewym Górnym Rogu Ekranu Podczas Instalacji Xp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bootuje sobie windowsa z płytki w celu instalacji (xp), ładuje pliku ładuje, no i wyskakuje biały migający kursor w lewym górnym rogu ekranu, który powinien po chwili zniknąć a na jego miejsce powinien się pokazać instalator, jednak tak się nie dzieje i to zarówno na xp jak i na 2000.. dodam, że jak wsadzę dysk do swojego kompa to instalka leci aż miło, jednak potem przy uruchamianiu na docelowym pc taki sam cyrk.. Jakieś rady? Dodam, że ten docelowy komp to stara konfiguracja, proc 533MHz ramu 192 MB Dodam, że wcześniej tu xp działał, lecz się wysypał rejestr no i chciałem zrobić reinstalkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie tyle kontroler, co sama płyta.

Autorowi proponuję pooglądać kondensatory na płycie - być może nadszedł koniec żywota dla tej płyty.

Można też sprawdzić pamięci przy pomocy GoldMemory. Oczyszczenie kompa z ewentualnego kurzu też nie zaszkodzi, podobnie jak dociśnięcie wszystkich wtyczek i tasiemek.

Sam sprzęt działa prawidłowo? Nie resetują się ustawienia bios? Nie "zapomina" daty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to dysk? Zworki ustawione dobrze? Stare dyski WD nie lubią innych urządzeń na tej samej taśmie i ogólnie preferują ustawienie "cable select" (CS) niż "master" czy "slave".

Druga sprawa, to niektóre dyski są czułe na wymuszone ustawienia w bios. Najlepiej wszelkie parametry dysku w bios ustawiać na "Auto".

Edit: I jeszcze 2 sprawy:

1. Czasami taki kursor wyświetla się przez (nawet) kilka minut, a potem instalka rusza jak gdyby nigdy nic i wszystko działa dobrze. Spróbuj jeszcze raz odpalić instalkę i poczekać trochę.

2. Czy w kompie poza tym dyskiem i napędem jest jeszcze jakiś dysk/napęd? Czy dysk i napęd są na jednej taśmie? Jeśli tak, to w miarę możliwości (posiadania drugiej taśmy) podłącz je oddzielnie. Można też pomyśleć nad wymianą taśmy na inną (np. tymczasowo nawet tą z Twojego kompa), bo może być uszkodzona - szczególnie jeśli była ściśnięta przez opaskę lub mocno wykręcona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ULLISSES jesteś geniuszem :D Kazałeś mi po dociskać, poczyścić, więc zabrałem się za to. Rozłożyłem komputer, wygarnąłem kurz, pajęczyny (sic!) i złożyłem ponownie. Mówię: teraz chwila prawdy, wrzucam płytkę do napędu, instalator ładuje jakieś pliki no i pojawia się ten przeklęty czarny ekran, po mielił, po mielił i ruszył! Jak wielka radość mnie wtedy ogarnęła to nie sposób opisać :D No i wiesz co się okazało? Jedną kość, wadliwą, fart chciał, że nie osadziłem prawidłowo w slot, więc nie za banglała ona, dopiero po instalacji wyczaiłem o co chodzi :D Dzięki, mam nadzieję, że to koniec problemów :) Pozdrawiam wszystkich.

BTW: @ULLISSES miażdżysz swoja wiedzą, po zazdrościć i po gratulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, miło słyszeć. Nie martw się, jak spędzisz 15 lat przy kompach na czym innym niż gry, to też tak będziesz miał. ;]

Cieszę się, że mogłem pomóc. Polecam się na przyszłość.

No mam nadzieję, że z czasem będą łapał skilla. Co do gier, to praktycznie nie gram.. Jedynie w takie pozycje w które po prostu nie można nie zagrać :) Jak GTA IV czy Race Driver: GRID :) Jeszcze raz wielkie dzięki, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłeś swoją wiedzą, nie wiedziałem, że są tutaj tacy specjaliści :) Myślałem, ze tylko hobbyści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

Winda instalowana na innym kompie nie ma prawa wstać - chyba, że obie płyty są identyczne.

Napęd nie odpada. Podłącz inny.

Teoretycznie tak, w praktyce wiele razy sam sie dziwilem ze XP wstawal na zupelnie innym kompie, wiec stwierdzenie "nie ma prawa" jest tutaj bledne :) Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie tak, w praktyce wiele razy sam sie dziwilem ze XP wstawal na zupelnie innym kompie, wiec stwierdzenie "nie ma prawa" jest tutaj bledne :)

Też właśnie o takich przypadkach słyszałem :) Więc się dziwiłem, że tak naprawdę jest. Dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo XP zainstalowany na dowolnym chipsecie ruszy także na każdym innym pod warunkiem, że nie dokończy się instalacji, chociaż tu mogę się akurat mylić, bo nie sprawdzałem co się stanie jak się dokończy instalację.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odosobnione wyjątki (zwykle chipset tej samej rodziny), które tylko potwierdzają teorię. ;]

Zasadniczo XP zainstalowany na dowolnym chipsecie ruszy także na każdym innym pod warunkiem, że nie dokończy się instalacji, chociaż tu mogę się akurat mylić, bo nie sprawdzałem co się stanie jak się dokończy instalację.

W 99,9% wypadków wystarczy zmienić kontroler dysku na standardowy żeby system podniósł się na innym komputerze - sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi