Skocz do zawartości
Szawel

3850 512mb Ddr3 256bit Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno podarowałem mojego starego blaszaka znajomym ponieważ był mi zbędny, a ich dzieciakom jeszcze do neta się nada.

Dzieci jak to dzieci chcą sobie czasem pograć więc znajomy poszedł do jakiegoś sklepu/szrotu PC i wynaleźli mu wymienioną w temacie kartę.

Blaszak miał specyfikację:

A64 @ 2.4GHz

2GB DDR 400

Mobo na VIA K8T800

siedzi tam 7600GS 256MB ddr3 128bit wykręcone do zegarów GT

zasilane to jest Chiefteckiem 400AA-101A czyli 400W.

Czyli optymalnie jak na sprzęt z dawnych lat.

Szrociarze wołają za Ati 200zł co wg. mnie jest ceną dość średnią, jednak nie o to chodzi. Koleś i tak nie kupi nowego kompa (mojego dałem im za free) i nie chce sobie dać powiedzieć, że karta z DX 10.1 mimo, że sporo szybsza od 7600 i tak wiele mu nie da na 1 rdzeniowym CPU z tak małym zegarem, bo będzie ograniczana resztą sprzętu.

Chodzi o to, że rozejrzałem się trochę i widzę, że sporo ludzi ma kłopoty z 3850 na K8T800 i innych VIA. Przyczyny są różne. Konflikty sprzętowe po sterowniki.

Moje pytanie jest takie, czy to w ogóle będzie chodzić? Pomijając już fakt wyrzuconych bezsensownie pieniędzy.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Niedawno podarowałem mojego starego blaszaka znajomym ponieważ był mi zbędny, a ich dzieciakom jeszcze do neta się nada.

Dzieci jak to dzieci chcą sobie czasem pograć więc znajomy poszedł do jakiegoś sklepu/szrotu PC i wynaleźli mu wymienioną w temacie kartę.

Blaszak miał specyfikację:

A64 @ 2.4GHz

2GB DDR 400

Mobo na VIA K8T800

siedzi tam 7600GS 256MB ddr3 128bit wykręcone do zegarów GT

zasilane to jest Chiefteckiem 400AA-101A czyli 400W.

Czyli optymalnie jak na sprzęt z dawnych lat.

Szrociarze wołają za Ati 200zł co wg. mnie jest ceną dość średnią, jednak nie o to chodzi. Koleś i tak nie kupi nowego kompa (mojego dałem im za free) i nie chce sobie dać powiedzieć, że karta z DX 10.1 mimo, że sporo szybsza od 7600 i tak wiele mu nie da na 1 rdzeniowym CPU z tak małym zegarem, bo będzie ograniczana resztą sprzętu.

Chodzi o to, że rozejrzałem się trochę i widzę, że sporo ludzi ma kłopoty z 3850 na K8T800 i innych VIA. Przyczyny są różne. Konflikty sprzętowe po sterowniki.

Moje pytanie jest takie, czy to w ogóle będzie chodzić? Pomijając już fakt wyrzuconych bezsensownie pieniędzy.

200zl to cena bardzo dobra za taka kartne na agp. Piszesz, ze cena jest srednia - znajdz taniej i napisz za ile.

Inna sprawa, ze karta jest jednak za szybka jak na taki procesor, i gry będa ograniczane przez jeden rdzeń a nie przez szybkość karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle ująłem tą cenę. Chodziło mi o to, że jakikolwiek wydatek na AGP obecnie to raczej filantropia wobec sprzedającego niż rozsądek. Choć sama karta to dość udany produkt, to jednak platforma już bardzo leciwa.

Nadal jednak gryzie mnie pytanie, czy ta karta nie będzie się gryzła z K8T800.

Druga sprawa, że karta to jakiś GeCube, czyli inne PCB niż seryjne. Sapphire i PowerColor robili na seryjnym i nie wiem czy to przerabianie jej wyszło na dobre.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi