Skocz do zawartości
mazz

w jaka plyte zainwestowac ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

bez owijania w bawelne... w ktora - w chwili obecniej - plyte glowna pod P4 2533 jest najlepiej zainwestowac ... obslugujaca rimmy czy moze ddr'y ?

zastanawiam sie nad :

ASUS P4T-E i850 rimm - podobno b.dobra, ale slyszalem, ze asusy nie kreca sie tak dobrze jak inne plyty - prawda ?

ASUS P4B533 i845E ddram - to co wyzej, tylko ze z obsluga DDR'ow

a moze jakis ABIT - tylko ze te chyba wylacznie maja obsluge DDR'ow...

co byscie zaproponowali.. majac na uwadze wylacznie osiagniecia, nie zwracajac uwagi na cene. rimm czy ddr - ja juz trace glowe :)

z gory dzieki,

mazz

ps.

entuzjasci AMD i PIV... przychamujcie w tym temacie i nie spierajcie sie na temat wyzszosci jednej firmy nad druga, gdyz to do niczego nie prowadzi, a chcialbym poznac wasze opinnie wylacznie na w/w temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam na poczatek to:

twojepc.pl/artykuly.php?id=533_pentium4_art

Asus na i850E jest niezlym wyborem, ale jesli nie obsadzisz go pamieciami PC1066 (ktore sa niedostepne w kraju) to kupujesz bubel. Cenka za 128MB RDRAM PC1066 to cos kolo 310zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer, piszesz, ze asus na i850e z pamieciami pc800 jest zlym rozwiazaniem... ale mam takie pytanie:

czy jest taka mozliwosc i sens przedewszystkim : kupic tego asusa na i850e z pamieciami ktore teraz sa dostepne... przeczekac jakis okres i wymienic je na pc1066 ?

a pozatym, kiedy te pamieci do nas trafia ?

dzieki

ps.

ciekawy artykul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wtedy tak....tylko jaki tego sens? Ciezko ci bedzie RDRAMy sprzedac. Powiedzmy sobie szczerze... kto je kupi?

Obecnie mysle ze warto zainwestowac w cos na DDRach, a jak sie pojawi PC1066 to wtedy podmianka. Narazie masz wydajniej i opylic bedzie latwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak.. ale chcialbym aby ten moj komp byl przyszlosciowy, zeby jeszcze kiedy dalo sie cos tam zmienic :) a z tego co sie orientuje to ddr'y dosc szybko i czest sie "zmieniaja"... a tak to rimmy 1066 (ktore kiedys tam do nas trafia) chyba bylyby bardziej zywotne ?

jak to widzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze jedne watek chcialem poruszyc...

Lancer piszesz : "Obecnie mysle ze warto zainwestowac w cos na DDRach, a jak sie pojawi PC1066 to wtedy podmianka"

no tak... ale z tym sie wiaze zmiana plyty glownej i teoretycznie wszystko od nowa... dobrze mysle ?

ps.

sory ze zawracam dupe... ale zalezy mi, a ekspertem to ja nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RDRAMy sie wolniej rozwijaja z oczywstych powodow (PC800 sa na rynku juz 3 lata). DDRy ewolujuja. Caly czas sa szybsze. Wybor RDRAMow oznacza stagnacje. DDRy kupujesz teraz i sa dobre, a jak ci nie odpowiada to zmieniasz na jeszcze szybsze, ale oczywiscie tego nie musisz robic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak.. ale chcialbym aby ten moj komp byl przyszlosciowy, zeby jeszcze kiedy dalo sie cos tam zmienic :) a z tego co sie orientuje to ddr'y dosc szybko i czest sie "zmieniaja"... a tak to rimmy 1066 (ktore kiedys tam do nas trafia) chyba bylyby bardziej zywotne ?

jak to widzicie ?

Jesli juz oto chodzi ... Ja jade np na i845D i mam pamieci puszczone na 177MHz (a mam pod bokiem i845G i 850E) i uwazam ze to calu czas b. dobry chipset. Kazdy wybor bedzie przyszlosciowy, ale generalnie uklady z DDRami uwazam za bardziej elastyczne i milsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze jedne watek chcialem poruszyc... 

Lancer piszesz : "Obecnie mysle ze warto zainwestowac w cos na DDRach, a jak sie pojawi PC1066 to wtedy podmianka"

no tak... ale z tym sie wiaze zmiana plyty glownej i teoretycznie wszystko od nowa... dobrze mysle ?

ps.

sory ze zawracam dupe... ale zalezy mi, a ekspertem to ja nie jestem

Kazdy wybor jest zly, ale po kolei. Jak kupisz teraz DDR na odpowiedniej platformie to masz nieco lepsze widoki na o/c. Taki tandem latwiej poza tym sprzedac niz pamieci RDRAM. Mozesz to opylic pamici i plyte osobno albo razem. A jak teraz kupisz PC800 to raczej tego tak latwo nie popchniesz z uwagi na niechec do tych pamieci i ubogosc na rynku systemow z RDRAM.

Obeceni posrod platform pod P4 najbardziej mi sie podoba zestaw VIA P4X333+nieoficjalne pamieci PC400. Gdybym mial juz cos kupowac to bym to bral (na szczescie nie musze :lol: ). Zawsze czulem pociag do rozewiazan alternatywnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

straszne dzieki za wszystkie opinnie.... troche mi sie to rozjasnilo :)

ale mam jeszcze jedna, ale juz naprawde ostatnia prosbe... mozecie rzucic okiem na ten adres :

http://www.pcprojekt.pl/cennik_ed.php?k_id=1 i powiedziec mi, jaka plyta z tam dostepnych jest najlepszym wyborem.

z gory wielkie dzieki !!!![/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

straszne dzieki za wszystkie opinnie.... troche mi sie to rozjasnilo :)

ale mam jeszcze jedna, ale juz naprawde ostatnia prosbe... mozecie rzucic okiem na ten adres :

http://www.pcprojekt.pl/cennik_ed.php?k_id=1 i powiedziec mi, jaka plyta z tam dostepnych jest najlepszym wyborem.

z gory wielkie dzieki !!!![/url]

Nie wiem czy ta plyta jest w tym cenniku...

http://www.asus.com.tw/mb/socket478/p4t533...c/overview.htm#

To prawdziwe cacko. Pewnie sam to sobie sprawie i potem moge ci zdac relacje... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obeceni posrod platform pod P4 najbardziej mi sie podoba zestaw VIA P4X333+nieoficjalne pamieci PC400. Gdybym mial juz cos kupowac to bym to bral (na szczescie nie musze  :lol: ). Zawsze czulem pociag do rozewiazan alternatywnych.

Już jest P4X333?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4X333 juz z miesiac jest na rynku.

Akurat pozwolenia na AGTL+ to VIA ma gleboko w d****. Tak samo bylo z P4X266 (A). Kupujesz plytke marki VIA i masz zproblem z glowy :lol: (dystrybucja w kraju to NTT, AB-ale nie pamietam dokladnie wiec moge sie mylic) Sa tez jeszcze Soltek i ECS. Tylko same plyty ciezko dostac bo...to Polska, a popyt swiatowy jest ogromny. Ja jednak juz ciagne sobie takowa to testow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...