Gość RedTiger Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) Witam mam takie pytanie chce podkręcić procesor: amd barton XP 3000+ CPU part number AXDA3000DKV4D V core (V) : 1.65 FBS:333 Clock multiplier: 13 Płycie głównej : KX400-8XV - Albatron z najnowsza wersją biosu czyli R1.02c I chce podkręcić go z Biosu a moge w nim tylko zwiększyć FBS i napięcie w 5,10,15%:( No i tak podkręcam go do 170 FBS i jest stabilnie a potem już nie jak dam 171:( mozecie mi pomóc. Chłodzenie mam wydajne itp reszta konfiguracji: 3x256 MB 400mhz Kingstone Zasilacz mustang 450w Karta graficzna GF 7900 GTX Gianward 512 MB 256 bit możecie mi pomóc aby więcej z niego wycisnąć?;/ może jakoś napięcia czy coś;??? Edytowane 10 Grudnia 2009 przez RedTiger Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Sprawdź czy ta mobo ma blokadę PCI, bo coś mi się wydaje że nie i wiele nie zdziałasz w kwestii OC. Najsensowniejsze byłoby OC przez mnożnik, który jednak masz zablokowany a odblokowanie go na tym procku to trochę zabawy (i nie zawsze się udaje). Ogólnie to trzeba grzebać w samym procku, nie wiem czy się na to szarpniesz. Jeżeli nie masz zdolności manualnych i nigdy nie miałeś do czynienia z elektroniką to lepiej nie próbować. Edit: Mobo na KT400 i nie mogę znaleźć czy ma blokadę PCI, ale w specyfikacji pisze że obsługuje pamięci DDR400 przez OC, więc teoretycznie powinna mieć. Podnieś napięcie na procka. Jakie masz to chłodzenie i jakie temperatury?? Edytowane 12 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Sprawdź czy ta mobo ma blokadę PCI, bo coś mi się wydaje że nie i wiele nie zdziałasz w kwestii OC. Najsensowniejsze byłoby OC przez mnożnik, który jednak masz zablokowany a odblokowanie go na tym procku to trochę zabawy (i nie zawsze się udaje). Ogólnie to trzeba grzebać w samym procku, nie wiem czy się na to szarpniesz. Jeżeli nie masz zdolności manualnych i nigdy nie miałeś do czynienia z elektroniką to lepiej nie próbować. Edit: Mobo na KT400 i nie mogę znaleźć czy ma blokadę PCI, ale w specyfikacji pisze że obsługuje pamięci DDR400 przez OC, więc teoretycznie powinna mieć. Podnieś napięcie na procka. Jakie masz to chłodzenie i jakie temperatury?? Blokadę PCI miały tylko płyty na NForce2... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Blokadę PCI miały tylko płyty na NForce2... Tak, ale 171 i problem ? Wiem ze to najbardziej boli przy oc poprzez fsb na socket A czy 370 ale nie dramatyzujmy z tym brakiem blokady, bo to cos za nisko, przeciez kt400 ma odpowiedni dzielnik dla pci przy fsb 166 wiec taktowanie pci przy 171 powinno byc 34, rozumie ze bylby problem z pci 43(171:4 - z dzielnikiem dla fsb 133). @RedTiger po pierwsze jak masz ustawione pamieci ? Jak na 400(200x2) to przestaw je na 1:1 tj na 333(166x2), tak jest najlepiej na soc A, przy asynchro to mozna sobie tylko problemow narobic, a szybciej nie bedzie, ba nawet zdarza sie ze wolniej. Druga sprawa to zrob tak : ustaw to fsb 170, odpal everesta i sprawdz taktowanie pci(daj plyta glowna i jeszcze raz plyta glowna) czy czasem powyzej 166 nie wskakuje ci dzielnik fsb/4(mialem takie jaja kiedys na mobo z kt600 ze na 200 bylo ok - /6 a juz przy 201 wskakiwalo /5 i kosmiczne pci). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...