Skocz do zawartości
Gość RedTiger

Oc Na Płycie Kx400-8xv - Albatron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie chce podkręcić procesor:

amd barton XP 3000+

CPU part number AXDA3000DKV4D

V core (V) : 1.65

FBS:333

Clock multiplier: 13

Płycie głównej : KX400-8XV - Albatron z najnowsza wersją biosu czyli R1.02c

I chce podkręcić go z Biosu a moge w nim tylko zwiększyć FBS i napięcie w 5,10,15%:(

No i tak podkręcam go do 170 FBS i jest stabilnie a potem już nie jak dam 171:( mozecie mi pomóc. Chłodzenie mam wydajne itp

reszta konfiguracji:

3x256 MB 400mhz Kingstone

Zasilacz mustang 450w

Karta graficzna GF 7900 GTX Gianward 512 MB 256 bit

możecie mi pomóc aby więcej z niego wycisnąć?;/ może jakoś napięcia czy coś;???

Edytowane przez RedTiger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy ta mobo ma blokadę PCI, bo coś mi się wydaje że nie i wiele nie zdziałasz w kwestii OC. Najsensowniejsze byłoby OC przez mnożnik, który jednak masz zablokowany a odblokowanie go na tym procku to trochę zabawy (i nie zawsze się udaje). Ogólnie to trzeba grzebać w samym procku, nie wiem czy się na to szarpniesz. Jeżeli nie masz zdolności manualnych i nigdy nie miałeś do czynienia z elektroniką to lepiej nie próbować.

Edit: Mobo na KT400 i nie mogę znaleźć czy ma blokadę PCI, ale w specyfikacji pisze że obsługuje pamięci DDR400 przez OC, więc teoretycznie powinna mieć.

Podnieś napięcie na procka. Jakie masz to chłodzenie i jakie temperatury??

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy ta mobo ma blokadę PCI, bo coś mi się wydaje że nie i wiele nie zdziałasz w kwestii OC. Najsensowniejsze byłoby OC przez mnożnik, który jednak masz zablokowany a odblokowanie go na tym procku to trochę zabawy (i nie zawsze się udaje). Ogólnie to trzeba grzebać w samym procku, nie wiem czy się na to szarpniesz. Jeżeli nie masz zdolności manualnych i nigdy nie miałeś do czynienia z elektroniką to lepiej nie próbować.

Edit: Mobo na KT400 i nie mogę znaleźć czy ma blokadę PCI, ale w specyfikacji pisze że obsługuje pamięci DDR400 przez OC, więc teoretycznie powinna mieć.

Podnieś napięcie na procka. Jakie masz to chłodzenie i jakie temperatury??

Blokadę PCI miały tylko płyty na NForce2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokadę PCI miały tylko płyty na NForce2...

Tak, ale 171 i problem ? Wiem ze to najbardziej boli przy oc poprzez fsb na socket A czy 370 ale nie dramatyzujmy z tym brakiem blokady, bo to cos za nisko, przeciez kt400 ma odpowiedni dzielnik dla pci przy fsb 166 wiec taktowanie pci przy 171 powinno byc 34, rozumie ze bylby problem z pci 43(171:4 - z dzielnikiem dla fsb 133). 

@RedTiger po pierwsze jak masz ustawione pamieci ? Jak na 400(200x2) to przestaw je na 1:1 tj na 333(166x2), tak jest najlepiej na soc A, przy asynchro to mozna sobie tylko problemow narobic, a szybciej nie bedzie, ba nawet zdarza sie ze wolniej.

Druga sprawa to zrob tak : ustaw to fsb 170, odpal everesta i sprawdz taktowanie pci(daj plyta glowna i jeszcze raz plyta glowna) czy czasem powyzej 166 nie wskakuje ci dzielnik fsb/4(mialem takie jaja kiedys na mobo z kt600 ze na 200 bylo ok - /6 a juz przy 201 wskakiwalo /5 i kosmiczne pci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...