Skocz do zawartości
msikorski

Problem Z Drukowaniem, Udostępnianiem, Vista,xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem. Posiadam drukarkę Samsung scx 4300. Jest ona podłączona po kablu usb do komputera z Windowsem XP. Komputer ten podłączony jest do routera Asmax. Do tego routera podłączony jest również drugi komputer z Vista home premium. Udostępniłem tą drukarkę w WinXP, na Viscie została ona wykryta i zainstalowana. Działa przez dzień, góra dwa. Później kiedy chce wydrukować coś z tego komputera z Vistą to programy się zawieszają, jest brak odpowiedzi i minie ok 10min jak programy się odwieszają ale drukarka nie dostaje zadania drukowania. Usunę drukarkę i na nowo ją dodam to znów wszystko działa ale przez dzień, góra dwa.

Dodam że na WinXp gdzie jest podłączona bezpośrednio po USB pracuje zawsze i bez żadnych problemów.

Programy jakimi chciałbym cokolwiek wydrukować to np. Word, Excel czy chociażby zwykły notatnik.

Poza tym być może istotnym okaże się fakt że to wszystko kiedyś działało bez żadnych problemów. Problem pojawił się jakiś czas po tym jak na komputerze z Vistą zrobiłem generalne porządki to znaczy przeczyściłem rejestry, zrobiłem optymalizację, defragmentacje itp. Przychodzi mi do głowy taka myśl, że wyłączyłem może jakąś usługę systemową albo coś takiego. Ale teraz już nie wiem jaka miałaby odpowiadać za to co się dzieje na chwilę obecną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 rzeczy:

1. Konto gościa na XP włączone?

2. Masz jakieś hasło w sieci lub logowanie? Czy przy/po dodaniu drukarki nie wpisujesz nazwy użytkownika i hasła?

3. Może jakiś firewall?

PS. Rzucam na "Windows", bo temat raczej o systemie, niż o sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 rzeczy:

1. Konto gościa na XP włączone?

2. Masz jakieś hasło w sieci lub logowanie? Czy przy/po dodaniu drukarki nie wpisujesz nazwy użytkownika i hasła?

3. Może jakiś firewall?

PS. Rzucam na "Windows", bo temat raczej o systemie, niż o sprzęcie.

A co miałoby do tego konto gościa? Nie wypisuje żadnego hasła ani nazwy użytkownika przy dodaniu drukarki. Na obu są zainstalowane aviry. Ale nawet jak je wyłączę to nic to nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego, że nic nie zmienia, bo Avira to jest antywirus, a nie zatruwacz życia jak KIS, NIS itp.

Czy poza usunięciem drukarki sieciowej i dodaniem jej jeszcze raz, robisz cokolwiek innego, czy to wystarcza do naprawy?

Jak następnym razem pojawi się problem, to upewnij się, że:

- drukarka podpięta jest do tego samego USB, co wcześniej

- uruchomienie jakiegoś programu nie dodaje wirtualnej drukarki w Windows XP i nie ustawia jej jako domyślną (któryś Office ma FAX Printer czy jakoś tak)

- serwery wydruku (Bufor Wydruku) na obydwu komputerach są uruchomione

- jeśli na którymkolwiek z komputerów wyświetla się kolejka drukowania, to zobacz czy nie wyświetla błędu

- sprawdź w dziennikach systemu*, czy nie ma błędów związanych z drukarką - "błąd drukowania", "serwer wydruku nie odpowiada", "serwer wydruki niespodziewanie zakończył działanie"

* - dzienniki systemu znajdziesz w:

Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj--> Podgląd zdarzeń->System

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi