jakubek1994 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) Planuję kupić komputer o następującej specyfikacji: Procesor AMD Athlon II 245 Płyta główna GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H AMD785G DDR3 Pamięć DDR3 2GB 1066MHz Kingston CL7 Dysk twardy Samsung F1 Spinpoint 320gb Proszę o pomoc w sprawie zasilacza(do 170zł, najlepiej dostępnego w gral.pl) Zastanawiałem się nad jakimś Fortronem jednak nie wiem o co chodzi z tym APN, GHN i czymś tam jeszcze, a może inna firma lepsza? Ja nie wiem, bo się nie znam. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam jakubek1994 P.S. W przyszłości planuję duży upgrate kompa(dodatkowe 2gb ramu, jakiś Phenom II i jakaś porządna karta graficzna pokroju Radka 4850), więc proszę o zasilacz jak najlepszy. Edytowane 10 Grudnia 2009 przez jakubek1994 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Najlepiej by było, gdybyś mógł jakoś skombinować jeszcze 20zł, nie jest to dużo, a te poniżej będą zdecydowanie lepsze od Fortrona czy Modecoma, markowe 400W powinno sobie poradzić nawet z przyszłym configiem (i do tego dłuższa gwara na te poniżej). Wtedy któryś z tych dwóch: http://www.gral.pl/preview/be_quiet!/Z...L7-430W_70.html http://www.gral.pl/preview/Corsair/Zasilac...n_120mm_74.html ten mam, załapałam się jeszcze jak był po 173zł ;) jeżeli nie ma szansy, no to wtedy Fortron/Chieftec ew. Modecom (tylko nie feel). Nie wiem czym się różnią Fortrony z końcówką APN od GHN, w opisie na gral.pl różnice to ilość kabli i to, że GHN ma certyfikat 80plus, także jakbym miała wybierać to chyba ten drugi bym wzięła, no ale może niech ktoś doświadczony się wypowie ;). I powodzenia w wyborze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 BQ430 ok - taki wybór bez ryzyka. Te korsarze nie ćwierkały przypadkiem od czasu do czasu? Nie rozumiem co niemarkowego w fortronach - krótka gwara i biedne kable bo chyba reszta 1. klasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 U mnie Corsair był bardzo cichy. Bez żadnego ćwierkania. Zawsze może się trafić zasilacz, który będzie piszczał, itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) BQ430 ok - taki wybór bez ryzyka. Te korsarze nie ćwierkały przypadkiem od czasu do czasu? Nie rozumiem co niemarkowego w fortronach - krótka gwara i biedne kable bo chyba reszta 1. klasa.No nie napisałam że Fortron niemarkowy ;), no ale bądź co bądź taki BeQuiet swoją opinię czemuś zawdzięcza. Głównie chodziło mi o to co wymieniłeś. Co do ćwierkania, tu połowicznie przyznam ci rację. Po odłączeniu dysku, i wyłączeniu na chwilę wszystkich wentylatorów (łącznie z tym w PSU - Noiseblocker XL1) po przyłożeniu ucha do obudowy słyszałam cichy pisk, ale nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić czy to zasilacz czy cewki na mobo, ale raczej niestety podejrzewam tego pierwszego. Jest to jednak tak cichy pisk, że osoba na stockowym wentylu nie ma prawa go usłyszeć :-P. Zresztą, tak jak andrew napisał, każdemu może się trafić. Edit: no i Corsair ma oplecione kable (dobra, to tak żeby znaleźć jakąś przewagę nad BQ :D) Edytowane 10 Grudnia 2009 przez fuxik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) Nie rozumiem co niemarkowego w fortronach - krótka gwara i biedne kable bo chyba reszta 1. klasa. jak każdy duży producent, ma produkty: looooooooooow low low low-end low-end midy i high-endy. Do tego dochodzi kwestia czy zasilacze są w miare nowe, czy skończyli produkować 5 lat temu i 'rzucili na polske' bo gdzie indziej juz ich nie chcą a szkoda złomować :) Tych słabych na alegro jest sporo, i gdyby nie mialy w nazwie 'fsp/fortron' tylko co innego to spokojnie by trafiły na czarna liste. Uogólniać nie można. Edytowane 11 Grudnia 2009 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) Chętnie nauczę się rozpoznawać jak fortron dzieli swoje produkty i oznacza celując w różne segmenty rynku. Poniemiecki złom to zupełnie inna gadka - mówię o nowych technicznie i defacto oemach firmy fsp. Edytowane 11 Grudnia 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 To ja nie wiem co wreszcie wybrać, ten BeQuiet, czy Corsair? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Wzięłam Corsaira, bo kiedy go kupowałam w Gralu był tańszy od BQ, miał kable w oplocie + miał tak umieszczoną plombę gwarancyjną że można było pokusić się od fanswap bez utraty gwary (co prawda gwarę i tak chyba straciłam bo robiłam to pierwszy raz w życiu i trochę go porysowałam, ale plomba jest cała :razz:). Poza tym wg mnie Korsarz wygląda ładniej niż BQ :wink: (kwestia gustu). Gdybym miała wybierać za Ciebie, to raczej skłaniałabym się w stronę BQ, to naprawdę dobre zasiłki, cena w tej chwili ta sama a BQ zawsze ma te parę W więcej (chociaż to raczej marginalna różnica). Oba mają certyfikaty 80+. Na BQ gwara 3 lata, na Corsaira 5 lat (z tym to rożnie w różnych sklepach, ale w Gralu na pewno). Przejrzyj jeszcze specyfikacje obu zasilaczy, bo z tego co pamiętam to Corsair miał więcej wtyczek niż BQ. Cokolwiek wybierzesz z tych dwóch, powinieneś być zadowolony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) na Corsaira 5 lat (z tym to rożnie w różnych sklepach, ale w Gralu na pewno).kupowałaś 400cx w gralu i napisali na karcie gwarancyjnej, że dają 5 lat? Pytam bo na stronce jest błąd z tymi 5 latami (3 lata powinno być), i wiem że różne sklepy różnie piszą po zakupie. Jezeli napisali w karcie 5 lat, to 2 lata jest gratis* :) a jeżeli 3 lata, to można oddawac nawet po dłuższym czasie używania z tytułu niezgodności towaru z umową... *- z tym że tak naprawde to nie wiadomo co bedzie, jakby zasilacz padł po 3 latach. Korsarz daje 3 lata, wiec jak im gral podeśle zasilacz kupiony 4 lata wczesniej to mogą zwyczajnie pokazać gest kozakiewicza ;) Edytowane 11 Grudnia 2009 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Cytuję dosłownie odpowiedź uzyskaną z Grala, specjalnie pytałam się przed zakupem: "Zasilacz posiada 60 miesięcy gwarancji producentra realizowanej poprzez nasz serwis". Gwarancja 5 lat na podstawie paragonu/dowodu zakupu, realizowana u nich w serwisie. Nie wiem na jakiej dokładnie zasadzie przebiega ta gwarancja, mam nadzieję że nie będę musiała sprawdzać :P. To fakt, że na stronie Corsaira są 3 lata, ale specjalnie pytałam się w Gralu czy to nie błąd na ich stronie i tak mi napisali. Poza tym myślę że za 4 lata to już się za jakimś nowym rozejrzę, może do tego czasu wyjdzie jakaś sensowna propozycja full passive ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Można powiedzieć, że fundusze zmalały i mam tylko 150zł(razem z wysyłką) na zasilacz :( P.S. Najlepiej z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Wystarczyło troszkę poszukać ;) http://allegro.pl/item851598627_corsair_cm..._gwarancji.html (czy to przypadkiem nie ktoś z forum? :P) http://allegro.pl/item838809768_ocz_stealt...00w_atx12v.html (tu prawie 160zł z wysyłką niestety) Jeżeli nic z tych, no to jakiś Fortronik wtedy, popatrz po specyfikacjach i wybierz najlepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 OCZ 400W jest gorszy jakościowo od 500/600W i posiada tylko 14 dni gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) OCZ 400W jest gorszy jakościowo od 500/600W i posiada tylko 14 dni gwarancji.skąd masz takie info? ja bym powiedział że wręcz odwrotnie. Mocniejsze modxstreamy sa by sirtec, a kondensatory mają z czarnej listy producentów na badcaps.net Edytowane 12 Grudnia 2009 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Na jakimś zagranicznym portalu były recenzje. Nie chce mi się szukać. Poza tym 14 dni gwarancji to trochę mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Może ten Huntkey? http://allegro.pl/item846842781_zasilacz_h...ing_400wat.html Bo Ocz ma za krótką gwarę, a Corsair to aukcja, która dojdzie nie wiadomo do jakiej sumy, a może to? http://allegro.pl/item838120627_zasilacz_h...0wat_120mm.html , albo ten Pentagram? http://allegro.pl/item842018290_nowy_zasil...force_430w.html Edytowane 12 Grudnia 2009 przez jakubek1994 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) W sprawie Corsaira można się dogadać, np. 165zł z wysyłką priorytetem. Zobacz PW. Edytowane 12 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 zadnych huntkeyów i innych pentagramów nie bierz. A korsarz masz za 159zł kup teraz, czekac nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o OCZ StealthXStream to znalazłem: OCZ StealthXStream 400 W CWT OCZ StealthXStream 500 W FSP OCZ StealthXStream 600 W FSP a więc zacni producenci. Oczywiście sam producent nie przesądza o klasie produktu, są to zasilacza szyte na konkretne wymagania OCZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 no ta, ale MXS 600W i 700W to sirtec tak jak napisałem, 500W nie wiem (nie znalazlem fotek wnętrza), ale na 95% też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Może takie coś będzie dobre? http://allegro.pl/item838260857_amacrox_wa...super_cena.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) To ile masz w końcu na ten zasilacz? Edytowane 13 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Nie wiem, bo zasilacz jak będę kupował to gdzieś za tydzień, a i tak nie jestem tego pewien na 100%, więc nie wiem, czy wcześniej znajdziesz kupca, jeśli za tydzień będę mógł kupić twój zasilacz to go wezmę. Udało mi się naciągnąć tatę i mam gdzieś 170 razem z wysyłką. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez jakubek1994 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Te korsarze nie ćwierkały przypadkiem od czasu do czasu?Nie wiem co dokładnie masz na myśli przez ćwierkanie, ale ostatnio (od ok 3 dni) coś mi w kompie czasami popiskuje (regularnie pisknięcia co ok 1s). Próbowałem ustalić co wydaje te piski i wydaje mi się że to wentylator na zasilaczu. Piski pojawiają się dopiero w godzinach wieczornych (po 22) i czasami po kilkudziesięciu minutach przechodzą. Wydaje mi się że może to być spowodowane długotrwałą pracą kompa, bo od ok 2 tygodni chodzi praktycznie od rana do wieczora (po blisko 18h - torrenty ;)). Niby nie jest to głośne ale pisk dość denerwujący i gdyby tak miało być cały czas to chyba bym wymienił ten wentylator (jeśli to rzeczywiście on tak piszczy). Poza tym to zasilacze korsarza są ok, całkiem ciche i bez zastrzerzeń choć pierwszy jakiego dostałem był zepsuty. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubek1994 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 andrew777 odpisz na pw biorę ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...