Boniu Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Mam taki mały dylemat: -Posiadam procesor Core 2 Quad Q9400 i kartę GTX 295. Mój procesor pracuje podkręcony z 2.66 do 3.4 GHz, bez żadnej zmiany zasilania. Przy 100% użyciu najgorętszy rdzeń grzeje się tak do około 51-53 stopnia (cooler z Zalmana). Moje pamięci jednak nie pozwalają się pokręcać nawet o 50 MHz. Z tej przyczyny gdybym chciał podkręcic jeszcze procesor, musiałbym drastycznie obniżyć ich zegary (z 1333 do mniej niż 1000). Mam więc pytania: -Czy zmniejszenie zegarów pamięci wpłynie niekorzystnie na pracę kompa? -Czy dalsze podkręcanie proca da jakikolwiek efekt w postaci zwiększenia FPS w grach, lub działaniu systemu? -Jaka jest bezpieczna granica temperatury dla mojego procesora (tak żeby pochodził co najmniej kilka lat)? -Czy jest ryzyko spalenia procesora przy dużym O/C? OSTATECZNIE: -Czy wymiana procka na taki z 12 MB cache jest sensowna, bo w innym temacie czytałem że to w zasadzie nic nie da? Ps. Może niektóre z moich pytań wydają się głupie, ale ja nigdy nie podkręcałem procesora, zawsze miałem Athlona, pierw XP, potem 64, potem X2, więc cała ewolucja ;) Ps2. Muszę pochwalić firmę Intel bo przesiadka z Athlona X2 (2.1 GHz 512 L2), na tego quada dała niesamowitego kopa komputerowi tak w systemie jak i w grach. A kiedyś było wręcz odwrotnie, pamiętam że znajomy informatyk zawsze odradzał nam Intel Pentium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...x9-t242239.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...