Skocz do zawartości
OloWeb

Co Wydajniejsze ? Atom Czy Athlon X2

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam możliwość kupno tanio na gwarancji płytę główną GIGABYTE+ATHLON X2 5000+

http://www.allegro.pl/item838097054_gigaby..._nowe_fvat.html

do tego grafikę muszę dokupić aby mieć DVI/HDMI

czy lepiej zakupić taki kombajnik ??

http://www.allegro.pl/item844530972_itx_zo..._n230_hdmi.html

oczywiście PAMIEC/ DYSKI takie same / GABARYTY OBUDOWY sa nie ważne będzie to komputer "stacjonarny" bez moniotora jego zadania:

1. nagrywania płytek z filmami

2. sciaganie plikow z neta

3. odtwarzania BLU-RAY na TV

4. system WIN 7

czy procki temu podołają i który lepszy ??

czy warto brać tanszy wersje z ATHLONEM i dokupić grafike + dźwięk w celu podpięcia amplitunera

czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kombajn wszystko mający jednak czy on sobie poradzi z BLU-RAY

proszę o rzeczowe odp. bo wiem ze mozna zakupić lepszy sprzęt ale tutaj kwestia ze nadarza się okazja mówie o ATHLONie i nie wiem czy go brać

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyluzuj :rolleyes:

Z tym Athlonem to żadna okazja.

Mobo Gigabyte GA-M61PME-S2P VGA s.AM2+ jest w cenie 139zł. Cpu wychodzi więc 180zł czyli trzeba do sprawy podejść na chłodno.

Atom tam jest jedno rdzeniowy. Pewnie daje radę full hd. Tylko czy się nie zakrztusi przy dodatkowych czynnościach? Nie wiem.

Z płytą gigabyte ww możesz brać AMD Athlon II x2 240 s.AM3 BOX za 189zł czyli razem 328zł a znacznie wydajniej.

Najlepiej moim zdaniem brać jakąś dobrą płytę pod am2+/am3 z grafiką hd3200/3300/4200 oraz kompletem złącz (DVI, HDMI) & AMD Sempron 140 AM3 BOX. Sempron dość dobrze się podkręca (3,5 - 3,8GHz) więc wydajności na pewno mu nie braknie w HTPC.

Przykładowa, pierwsza lepsza płyta dla semprona 140 > GA-MA785GM-US2H chociaż pewnie pojawią się lepsze propozycje płyt. Ta jednak mieści się ceną w kwocie za Atoma.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co porównywać Atoma do X2 czy Semprona 45 nm .

Jeden i drugi zjedzą go na śniadanie , Atom ma wydajność procków ze środka K7 ( Duron Applebred , Athlon XP Thorton etc. ) + nowe instrukcje ( SSE2 , SSE3 itp. ) .

Jedyne czym się wyróżnia to ilość energii jaką pobiera , ma na prawdę małe TDP - kilka-kilkanaście W .

N2xx ma TDP 8 W , Z5xx ma TDP 2,5 W .

Z reguły procek jest na płycie z chipsetem 945G , integra to GMA950 .

Testy w syntetykach - Atom N230 1,6 Ghz jest ponad 2x słabszy niż Celeron 420 ( taki sam zegar , 1 rdzeń ) .

W grach też nie jest dobrze .

Na tym sprzęcie NFS:MW jest nie grywalny - dla porównania na Duronie 700 mhz i GF2MX dało się grać nawet w MW .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki rozumiem czyli ATOM odpada

a jeśli bym zakupił takowego zestaw X2 (z pierwszego posta) i zmienił płyte na bardziej multimedialną właśnie coś ze stajni GIGABYTE jednak wiadomo z HDMI/OPTYKA etc...

czy teraz zestaw X2 ATHLON będzie porównywalny do Semprona (z waszych postów) czy lepiej brać sobie odpuścić i brać najtańszy socket AM/AM3 z najtańszym prockiem

dla wyjaśnienia ten X2+athlon (reszta gratów DVD+RW/DYSK SATA/OBUD/ZAS/PAMIEC/ mam za 400zł dlatego uważam ze to okazacja bo reszte gratów sprzedam napędy/dyski/obudowa ida na handel za który zakupie sobie inne podzespoły po lekkich rozliczeniach płyta+procek powinna mnie kosztować 130-180zł dlatego kombinuje czy to zostawić czy jednak szukać coś pod lepszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty nie rozumiesz, że Athlon II 240 jest cenowo porównywalnym cpu do Athlona x2. Wydajnością i poborem energii AII 240 jest dużo lepszy od x2. Po co więc pchać się w x2???

Dla zastosowań o których piszesz x2 nigdy nie będzie lepszy od Semprona 140 czy Athlona II 240. Dlaczego? bo wydajności starczy każdemu a x2 pobiera więcej energii/więcej się grzeje.

Edit: Może rozbijasz sprawę cpu o pamięci? Athlon II oraz Sempron 140 potrafi pracować z pamięciami ddr2 oraz ddr3 i odpowiednio płytami am2+ oraz am3.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dłuższym namyśle odświeżę temat i mnie przekonaliście

co sądzicie o taki prostym zestawie:

http://img51.imageshack.us/img51/8201/zakupywproline.jpg

w planach mam wziąć to co widać na screenie lub płytę http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGA+GA-MA785GMTUD2H + DDR3 sprawdzę przed zakupem cz wtedy czy ceny będą podobne do zestawu AM2 bo wydajnościowo nie powinno być chyba zbyt dużego różnicy między tymi chipsetami

zastosowanie komputera podane w pierwszym poście

pozdrawiam i liczę na utwierdzenie w przekonaniu że dobrze robie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie artykul na angielskim tomshardware - Athlon 1dnordzeniowy na 939 skrecony go 1Ghz pokonuje 1,5Ghz Atoma w KAZDYM segmencie: wydajnosci, ceny, energooszczednosci ...

Nie ma sie co zastanawiac. Jezeli zalezy ci najbardziej na energooszczednosci i na forsie, bierz jakikolwiek jednordzeniowiec od AMD i skrecaj go do 1-1,2Ghz i plytke z zintegrowana grafika ktora przyspiesza filmy HD,

Jak cos przyszlosciowego, to wlasnie X2 od AMD na najnowszej platformie, i tez go skrec (chyba ze chcesz grac etc. ;] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno złożyłem coś w okolicach 1 tys z nastawieniem na internet, ewentualnie odtwarzanie HD przy współpracy z TV LCD poprzez HDMI i do tego jeszcze miało nie przeginać z poborem energii. Kupiłem płytę GA-MA785GMT-UD2H i do tego Semprona 140 który się odblokował i spokojnie chodzi jako dwurdzeniowiec. Pamięć 2GB DDR3 Goodram 1333 (można było 1600), dysk samsunga F3 500GB, nagrywarka, buda Chieftec mATX z zasilaczem 355W (zasilacz budżetowy ale powinien wystarczyć). W zasilaczu trzeba było wymienić wentylator 120mm bo oryginalny chodził na 1600obr. i to był decydowanie zbyt głośny element zestawu. Wyszło cicho, chłodno, współpraca z TV LCD wzorowa... po HDMI obraz i dźwięk jak należy. Filmy HD chodzą płynnie bo dekodowanie sprzętowe sprawdza się znakomicie.Nie ma żadnych zakłóceń fazowych od kabla antenowego co zawsze mnie irytowało. Brakuje tylko możliwości przełączania TV podłączonego poprzez HDMI z monitorem podłączonym po DVI i wymagany jest reset i odpięcie kabla..... ot drobna niedogodność wbudowanej grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na sprzęt jestem zdecydowany

teraz mam pytanko co do zasilacza sądzę że 400W przy takim Athlonie II 245 + integratce wystarczy ale podajcie mi przykładowo modele cichych zasilacz ewentualnie dobrych + model wentylatora abym sobie sam zmienił

czekam na sugestie (w rozsądnych cenach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu 245 anie 240 bo różnica w cenie znikoma.... myśle nawet nad 250 bo jest od 240 różnica 20zł wiec czemu nie :)

sempron myślę że byłby najtańszy jednak "zamęczyłbym" go mam jeszcze kilka rzeczy które wykonuje na kompie jednocześnie...

w OC napewno się będę bawił nie mam na to czasu i chęci wyrosłem z tego

aaa za 245 przemawia jeszcze to że jest pewna aukcji i jak sprzedający się zgodzi zakupie komplet płyte+procek+ddr3 wiec wtedy biorę co jest ważne aby cena była dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi