Skocz do zawartości
lopik_

Płyty Główne ECS ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem ze ECS jest dobry ??!!??

Zapomnijcie o tym co pisałem  :!:  

Przyszedłem do domu i komp się zupełnie na mnie wypiął, przez pół godziny nie chciał wstać, dopiero reset BIOSu pomógł.  :evil:  

Ale się wkurzyłem...  :evil:  :!:

trzeba bylo zresetowac bios na poczatku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o tych płytach czy warto kupować do normalnego użytkowania kompa czy nie ?????

8 lat już skłdam kompy (od czasów 486 i pierwszych pentium). Dużo ECSów się złożyło i mogę powiedzieć jedno. Jeśli ECS, to zawsze TYLKO z chipsetami INTELA, LUB VIA. :!: :!: :!: NIGDY NA SISIE :evil: Poza tym zwykłemu luserowi wystarczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komentarz z PC LABu:

Mam tą płytkę ECS L7S7A2 rev 1.1  zapłaciłem za nią 290 zł

Płyta zaskakuje wydajnością transferu pamięci  o wiele lepiej niż nForce2 przy jednym module  

Przy moich elixirkach PC 2700 CL 2,5 lepiej wypada niż nForce2 przy PC3200 CL 2  

W pudełku oprócz manuala kabelków można znaleźć czytnik kart  

Mi to zbędne ale jak ktoś potrzebuje  to cena takiego pudełka około 100 zł  

Moje spostrzeżenia:

ma lan  

nie ma firewire  (opcja)

Są dziury wokół socketa    

zasilanie w idealnym miejscu  żadne kabelki nie będą próbowały się wkręcić w wentylator  

miejsca na zamontowanie jakiegokolwiek wentylatora czy bloku wodnego w sam raz  

Rozmieszczenie kabelków Jak najbardziej OK może za wyjątkiem FDD  ale ja tego już nie używam  

Umiejscowienie jumperów do przestawiania mnożnika w mało ciekawym miejscu  

Ja mam problem bo rurki od WC przeszkadzają w wygodnym dostępie  

Montaż płyty bezproblemowy  

łyżka dziegciu dla posiadaczy DURONÓW  

Szyna od 133 do 200 brak szyny 100 chyba, że duron na szynie 133 lub więcej  

Kręcenie  

mnożnik od 5 do 12,5

zasilanie cpu auto do +5% poczekamy na Chepomana aż zrobi nieoficjalny bios  

podnoszenie napięcia na RAM o 3,5 %

napięcia jak w MSI  

FSB zmiana co 1 MHz  od 133 do 200  niektórym to może niestarczyć    

Zainstalowałem windę jutro będę testował sandrą i 3D markiem  może zdjęcia zapodam  

IMHO ECS i Overclocking, trochę mnie zaskoczyło, Cena płyty HMMM jak za ECS`a a możliwości OC jak czegoś o dwie półki wyżej  

Prawdopodobnie następca K7S5A  

Nie porównuję tej płyty do żadnej innej szczególnie do Epoxa 8RDA ponieważ różne chipsety i cena, stosunek możliwości cena nie do pobicia  

Timeingi pamięci ustawia się identycznie jak w MSI  

Dielnik FSB CPU/DDR ustawia się elastycznie  

Można ustawić FSB 200 na cpu a pamięci 100  

można też fsb 200 z pamięci 400  

Zablokowana AGP na 66 MHz i PCI na 33 MHz

Jak dla mnie  ZAJEFAJNA PŁYTA tym bardziej, że kosztuje tylko 290 zł

Test na www.Overclockbench.com

Parę uwag dotyczących płyty:

czhłodzenie mostka północnego i południowego  

radiatory na mostkach są przypięte zapinkami, żadnego kleju  czyli to co tygryski lubia najbardziej :twisted:  

niestety ECS nasmarkał jakiegoś gluta pod ten radiator  

należy bezwzględnie wymienić  

temp przed wymianą  

------------------------

qrde :x a to przypadkiem nie ja napisałem jest taka opcja cytuj :x :evil:

btw mam ta płytkę i jestem zadowolony

Rozstaw elementów wokól socketa trochę niebardzo :? nie każdy wiatrak wchodzi ;?

zmiana mnożnika w trochę wrednym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS!!!!!!!!!! Za niewielka doplata mozna miec MSI. Płyta główna to taka czesc komputera na ktorej nie wolno oszczedzac. Na ta plyte powinno sie wydac maksymalnie duzo (tzn tyle ile mozemy) bo zakup sie zwroci. Ja np nie mialem wplywu na moja plyte bo ja dostalesm. Ale gdyby wybor nalezal do mnie wzial bym MSI na nforce. Nie warto oszczedzac na plytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS!!!!!!!!!! Za niewielka doplata mozna miec MSI. Płyta główna to taka czesc komputera na ktorej nie wolno oszczedzac. Na ta plyte powinno sie wydac maksymalnie duzo (tzn tyle ile mozemy) bo zakup sie zwroci. Ja np nie mialem wplywu na moja plyte bo ja dostalesm. Ale gdyby wybor nalezal do mnie wzial bym MSI na nforce. Nie warto oszczedzac na plytach

Qrde diwne ja MSI Kt3 ultra 2 wymieniłem na ECS l7s7a2 i uważam, że dobrze zrobiłem

IMHO lpiej kupić ECS L7S7A2 mobo niż MSI KT3V cena niższa, wsparcie od strony producenta w sterowniki podobne, ECS nie daje softu do monitorowania parametrów płyty ale soft jest np MBM 5.3.0.0 czy speedfan. Co do stabilności to nie mam problemów możliwości OC L7S7A2 ma o niebo lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie mowi o plytach na KT3V ale na nforce

porównaj ceny

współczynnik cena /wydajność to nie ma o czym mówić

BTW MSI robi również płytkę na SIS 746

Dołączona grafika

do kupienia w komputroniku za 343 zł za to że to MSI to dałbym te 50 zł

nie miałem do czynienia z tą płytą sądzę, MSI możliwości OC ma podobne jak ten ECS i zmmianę mnoznika z poziomu biosu a nie zworkami :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz taką na sklepie. Pod Athlona

Sprawdzaliśmy wszystko to samo tylko rózne płyty.

ECS troche fajniejszy, ale szczerze to

za duzej róznicy nie widzę ;)

Ale dopiero jak się bebechy przewaliło na Asrocka.... ludzie zapomnijcie

gołym okiem 7% wolniej wszystko chodziło.

Asrock jest chyba dla jakis ekstremistów.

A co do ECS to rzeczywiście stabilna jest. A to chyba najwazniejsze.

ps.

Ja tez taka wage przywiązywałem do mobo, ale tylko do pierwszego upalenia... potem to juz jest inaczej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASS-Rock ;) K7S8X jest taki sobie :? miałem z nią do czynienia.

jedynie ASRock U-COP może być przydatny mało rozgarniętym użytkownikom :?

+ ASRock U-COP nie wiem czy działa nie sprawdzałem :twisted:

+ stabilana (szybciej wstaje niż soltek 75 FRN)

- brak regulacji napięć CPU, Pamięci i AGP

- brak możliwości zmiany mnożnika :?

dla normalnego uzera polecam

extremista OC powinien sobie odpuścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty gadzasz czlowieku nie miales to nie mow nowa L7S7A2 jest swietna plyta fajnie sie kreci a co najwazniejsze nie ma z nia zadnych problemow i do tego jest wydajna :P

tak wiec chyba najlepsze rozwiazanie jak sie nie ma zbytnio kasy :) :)

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównaj ceny

Dołączona grafika

nie miałem do czynienia z tą płytą sądzę, MSI możliwości OC ma podobne jak ten ECS i zmmianę mnoznika z poziomu biosu a nie zworkami :?

ten msi nie ma zablokowanego pci i agp na sztywno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem 2 zyciu 3 ECS'y i jedne problem jaki napotkalem to klocily sie stare pamiatki. Po wymianie na DDR'a (teraz mam na KT333) wszystko dziala super.

Teraz osobiscie bralbym jakiegos epoxa ze wzgledu na O/C, ale jesli szkoda Ci kasy na takie rzeczy, uzywasz kompa cywilnie to mysle, ze ta plytka naprawde ci styknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównaj ceny

Dołączona grafika

ten msi nie ma zablokowanego pci i agp na sztywno

TUTAJ jest test tego MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również niewiele złego mogę powiedzieć o moich doświadczeniach z firmą ECS. Obecnie mam już drugą płytę tej firmy i naprawdę nie narzekam. Ja nie podkręcam bo nie potrzebuję i dlatego najważniejszą cechą płyty staje się stabilność. I wbrew wszystkim krytykom produktów ECS z pełną świadomością mówię, że moja obecna jak i stara płyta główna była i jest bardzo stabilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS jest w zasadzie OK, choć właśnie walczę z K7S5A (bios gubi ustawienia), tanie, w miarę niezawodne. Warto zaktalizować bios.

przy okazji:

CZY KOMUŚ JESZCZE K7S5A gubił ustawienia (prcek, czas) - bios najnowszy, bateria OK

moje poprzednie 3 sztuki mialy ten problem i za kazdym razem jak szedlem do serwisu dostawalem nowa mobo :) teraz mam juz 4 sztuke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ECS-a od roku i jestem zadowolony :) Bałem się trochę brać K7S5A, więc wziołem platformę Intela- w sumie jestem zadowolony- już nie mogę się doczekać, aż włożę na nią nowego Celerona 0,09 um ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

a ma wgrany najnowszy bios? u mnie nigdy cos takiego nie wystepowalo, ale w opisie najnowszego biosu jest chyba cos o poprawce tego problemu.

przyczyna tego moze tez byc rozladowana bateria na plycie glownej.

Ja wgrywałem wszystkie możliwe najnowsze biosy (producenta i inne), zmieniałem bateryjkę dwa razy, podkładałem coś pod blaszkę i problem dalej występuje. Niektóre egzemplarze (czy może całe serie) są po prostu wadliwe i tyle. Jeżeli ktoś uważa, że można coś jeszcze z tym zrobić to właśnie sprzedaję ją na Allegro i może spróbować...

Generalnie nie kupiłbym więcej ECSa, niższa cena płyt, to efekt stosowania tańszych komponentów. Mimo to wiele z tych płyt chodzi bardzo dobrze ale nigdy nie wiadomo kiedy zaczną się z nimi problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam co w podpisie i jestem bardzo zadowolony. stabilna, wydajniejsza od kt400, zablokowane pci/agp, agp x8 no i cena : dałem za nią 250 zeta i sprzedałem dołączony czytnik kart flash za 100zł. nie da się kupić nic lepszego za 250zł, tym bardziej za 150 zł :)

i zaro problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej jestem bardzo zadowolony .tylko szkoda ze nie moege wiecej podkrecić .Ale kiedys mi wykreciła niezły numer płyta .Jak podłanczałem dysk od kolegi to po właczeniu kompa ram mi spaliła 8O :evil: .niewiarygodne ale prawdziwe .Jedyna operacja przed spaleniem ramu to zmiana dysku .Heh a ram cały sie wydawał ,chyba płyta mu dała za duze napiecie :D ,ale tak ogulnie to ok .A zobaczcie se cene l7s7a2 w komputroniku 239 zł 8O 8O 8O :D ,chyba se jaja robią ,a jak nie to ja odrazu ja kupije

Update : Juz sie dowiedziałem ze to wersja bez radiatora na mostek południowy i bez jednego com'a :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam plyte ECS'a k7s6a i nie narzekam. Plyta zachowuje sie stabilnie, nie mam z nia zadnych problemow. Da sie na niej nawet troche pokrecic bo swojego antka 1700+ podkercilem do 2200 (12x150 v1.55) i chodzi stabilnie. Jak dla mnie ful wupas i ta cena. Ale wybor nalezy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...