Skocz do zawartości
watcheer

Co Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem wiadomo zbliżają się święta i jak co roku staram się coś w swoim blaszaku zmodernizować. 2 lata temu hd2600xt w zeszlym roku e8400 na ep35 ds3l i OCZ silvery 2x1gb 800mhz. W tym roku mam plany na grafikę, i własnie tu dylemat cena max do 450 zł zastanawiam się nad :

hd 4850 - jednak odchodza juz one do lamusa duzo sklepow zaprzestalo dystrybucji

gts 250 - w sumie grafika wydajna ale jak bardzo?

9800gt

Raczej interesuja mnie modele z 1gb pamieci. Jest jeszcze jeden problem mam 400w zasilacz raczej nie markowy uzywam go od 3 lat razem z tymi wszystkimi czesciami co wypisalem i nie mam zadnych problemow, a moj radeon nie nalezy do oszczednych. Czy nadal moglbym spokojnie wrzucic do tego gts 250 ktory jest najbardziej oszczedny z tych 3 podanych wyzej :) Prosze o opinie podawanie modeli konkretnych grafik i podpowiedz co do zasilacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz tylko 450 zł to nie kupuj tych kart bo i tak cię czeka wymiana zasilacza .

Sam mówisz że to no name , nie wiadomo jak sobie poradzi z tymi kartami .

Ja na twoim miejscu bym nie ryzykował i kupił nowy markowy sprzęt .

Za 150 zł masz Fortrona 400 W 60GHN .

Resztę przeznaczyć na słabszą kartę - 9600GSO 384 MB / HD 4670 albo dołożyć do HD4730 ( ~ 300 zł ) lub HD4770 ( ~ 350 zł ).

Ceny z esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie co do monitora to jak na razie to nie gram na duzych rozdzielczosciach ale zamiaerzam kupic 24'' full hd wiec jednak wole miec ten zapas. Wlasnie chodzi o to ze nie wiem czy bedzie mnie stac na wymiane zasilacza, dosc sporo czytalem co do testow i wiem ze moj zestaw nawet z tym hd4850 nie powinien pobierac wiecej niz 210W w stresie, a moj wybor sklania sie jednak ku gts 250 ktory jest oszczedniejszy i nie wiem naawet czy od tego radeona ktorego mam teraz, czyli tego hd2600xt od HISa maxymalnie kreconego z poteznym chlodzeniem i nie mialem zadnego problemu. Kwestia jest taka czy ryzykowac wlozenie gts'a do tego zasilacza na hmm 2-3 miesiace. Jakie moga byc konsekwencje spalenia sie zasilacza? Bo mam kolege ktory ma wlasnie tego gts'a procesor amd x2 tez mocno krecony i tez ma 400W tylko wlasnie z troszke wyzszej niz ten moj no name polki i ma zapas jeszcze dosc spory..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega pewnie no-name nie ma i nie ma co się dziwić. Nie uważam stwierdzenia o mniejszym pobieraniu energii przez GTS 250 za słuszne. Nie zmienia to faktu, że nie wsadzałbym tam żadnej z tych kart. Konsekwencje mogą być różne, lecz w przypadku niemarkowych zasilaczy może się to skończyć fajerwerkami zabójczymi dla podzespołów komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o pobór mocy karty i moc zasilacza, tylko o jakość zasilacza. Zasiłki niemarkowe są wykonane z gorszej jakości komponentów i często są pozbawione zabezpieczeń. Użytkowanie no-name'ów wiąże się ze sporym ryzykiem, nie znasz ani dnia, ani godziny - może to być tydzień, miesiąc, rok, 6 lat...

Konsekwencje mogą być różne, lecz w przypadku niemarkowych zasilaczy może się to skończyć fajerwerkami zabójczymi dla podzespołów komputera.

Mądry Polak po szkodzie... Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale watpie aby testy na zagranicznych stronach co do poboru mocy itp klamaly, bo wtedy cala ta farsa nie miala by sensu, balem sie juz 2 lata temu ze i tego radka nie pociagnie a jednak dziala i nie mam zadnych crashow czy spadkow napiecia, jednak jest to dalej TRACER4life wiec... Pominmy te wszystkie watki z zasilaczem, ktora grafike najbardziej sie oplaca brac na dzien dzisiejszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty w ogóle przeczytałeś to, co napisałem wyżej? TU NIE CHODZI O POBÓR MOCY!

Były przypadki, że taki zasilacz chodził 6 lat, wytrzymywał kolejne modernizacje, aż pewnego dnia BUM! i cały sprzęt nadaje się do śmietnika. Jeśli taka historia nie robi na Tobie wrażenia... to dziękuję, ale odpuszczę sobie pomaganie w tym temacie.

Tak Ci powie każdy rozsądny użytkownik tego forum... Zresztą na pewno zaraz dostanę od nich wsparcie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli taka historia nie robi na Tobie wrażenia... to dziękuję, ale odpuszczę sobie pomaganie w tym temacie.

W takim razie spełniam obietnicę - wycofuję się z tematu. Musisz poczekać na kogoś nierozsądnego...

Choć może jak Ci rozsądni zaatakują falą, to może Cię przekonają do zmiany tego bzdurnego stanowiska.

Wiem, że mieszkanie w tym domu przeznaczonym do rozbiórki jest niebezpieczne, ale robię to na własne ryzyko... To jakie mam kupić meble? Do 2000 zł. Drastyczny przykład, ale pokazuje absurdalność takiego myślenia.

@andrew777

Ehh... musiałeś się wyłamać...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale my sie chyba nie zrozumielismy. Nie powiedzialalem ze wsadzam cos tutaj do tego zasilacza, nie mam takiego zamairu sprzedaje reszte czesci ktore mam ( juz tutaj dalem ogloszenie na forum) aby zakupic zasilacz :) Mam na oku juz Coolermastera 450W za 90 zl uzywany co wy na to ? Bo tak to potrzebuje minimum 150 z przeslyka 170 zl na jakies 450 w:)

Wiec nadal pytanie brzmi jaka grafike do max 450 zl ale to juz taki totalny max :)

Edytowane przez watcheer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było tak od razu pisać ;) Grafikę to polecę podobnie andrew777 - dołożysz odrobinkę, a grafa dużo lepsza.

A co do zasilacza to nie znam się za bardzo, ale Coolermaster powinien być dobry. Ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale my sie chyba nie zrozumielismy. Nie powiedzialalem ze wsadzam cos tutaj do tego zasilacza

Spójrz na swój pierwszy post... Zresztą nieważne, dajmy sprawie spokój, dobrze, że zmieniasz zasilacz.

Propozycja andrew777 jest dobra - nic lepszego nie da rady wykombinować. HD4770 pobiera mało prądu, więc Delta 400W będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chodzi mi o to zeby w tym przedziale cenowym wyciagnac najwiecej, czy gts250 czy hd4850 nie sa lepsze od 4770? pominmy ten 1gb pamieci to jeszcze przeboleje ale chodzi mi zeby uzyskac jak najwieksza wydajnosc w granicach tych 450 zl, zasilacz chyba kupie tego coolermastera 450w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler Master ma też słabe zasilacze, niewiele lepsze od Twojego Tracera. Delta jest o niebo lepsza. Watami się nie sugeruj.

HD4770 jest tylko parę procent słabszy od HD4850. Polecamy go głównie ze względu na pobór mocy - Delta w ten sposób będzie idealna do tego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli hd4770 z 128 bitowa szyna jest mocniejszy niz te potworki "odgrzewane 9800gtx+"? Bo nie chodzi mi teraz o to zeby zaoszczedzic bo jednak wydatek na co najmniej 2 lata:) I chcialem sie zapytac jak nazywa sie ta wtyczka ktora potrzebuja grafiki do dodatkowego zasilania? W sensie ilo pinowa ona jest?

Jeszcze jedno pytanie co do zasilacza mam okazje wyrwac tanio Pentagrama 400W albo Logic Concept ten z 120mm wiatraczkiem 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi