Gość MaRuH Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Witam, czy warto wymienić abita ip35-e + e2160@3Ghz na AMD Athlon II x3 425 + jakaś płytka pod am2+/am3 z obsługą pamięci ddr2. Tak na szybko policzyłem i dopłaty by wyszło max 250zł. Wymiana miała by być pod gry, myślę że różnica by była widoczna, jeśli udało by się odblokować jeszcze procka na x4 to by było w ogóle super :D, jak myślicie warto czy nie warto?. Mam jeszcze pytanie czy chłodzenie pentagram hp100alcu pasowało by pod am2+/am3 ? Edytowane 13 Grudnia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Warto :) Pracowałem trochę na E2160 z Linuxem i szczerze mówiąc nie mam dobrej opinii o tym procu. Miałem wręcz wrażenie, że stary 64 x2 (niestety nie pamiętam oznaczenia, ale coś 5xxx/6xxx) radzi sobie lepiej. Athlon II x3 będzie sporo wydajniejszy, a różnica będzie zauważalna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Warto :) Pracowałem trochę na E2160 z Linuxem i szczerze mówiąc nie mam dobrej opinii o tym procu. Miałem wręcz wrażenie, że stary 64 x2 (niestety nie pamiętam oznaczenia, ale coś 5xxx/6xxx) radzi sobie lepiej. Athlon II x3 będzie sporo wydajniejszy, a różnica będzie zauważalna :) Może pracowałeś na niepodkręconym? :razz:, nie narzekam na procka, te dwa jajka na 3Ghz na razie starczają i do gier jak i do pracy w systemie (win 7 64), jednak korci wymiana na coś nowego i z większą ilością jajek:D, tego athlona chciałbym podkręcić tak na 3,3-3,4 Ghz i taki sprzęcik wystarczyłby mi myślę na dwa lata, w między czasie wymienię tylko zasilacz i grafikę. Ponawiam pytanie w sprawie chłodzenia, czy pentagram hp100alcu będzie pasował pod gniazdo am2+/am3?, wydaję mi się że tak ale mogę się mylić, bo składałem koledze kompa na am3 i widzę że zapinka nie zmieniła się bardzo względem am2 gdy miałem kiedyś tego pentagrama na abicie kn9. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ponawiam pytanie w sprawie chłodzenia, czy pentagram hp100alcu będzie pasował pod gniazdo am2+/am3?, wydaję mi się że takDobrze Ci się wydaje - będzie pasować. A konkretnie jaką płytę chcesz kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jeżeli pasuje na am2 to na am3 też. Chcesz płytę z ddr2 więc tylko am2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) To dobrze jeśli będzie pasować, bo odpadają koszty wymiany chłodzenia. Za stare części tego abita ip35-e i e2160, dostane może 280zł, za to bym kupił tego athlona x3 425. Na płytę mogę w takim razie przeznaczyć 260-270zł. Tak patrzyłem na ceny to za taką kwotę kupie już płytę pod am3, tylko pamięci do wymiany, chociaż w sumie ceny ddr2 jak i ddr3 są dziś podobne, za moje 2x2gb goodramow 800 myślę że 200zł by było. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jeżeli nie masz zamiaru wymieniać proca w ciągu 2 lat to kup płytę am2, np. A770DE+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Postanowiłem że pozbędę się też pamięci i kupię ddr3, wymiana wyjdzie trochę drożej ale chyba warto. Części już zamówiłem, szybka decyzja to jest to :D Kupiłem: AMD Athlon II x3 425 Gigabyte GA-MA770T-UD3P Goodram 2x2GB 1333Mhz CL9 Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...