Skocz do zawartości
sysrq0912

1600mhz Cl8 Vs 2000mhz Cl9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Obecna pamiec g.skill ripjaws 1600 cl9 DDR3, 4gb.

1. mam zamiar podkrecic pamiec ram co bedzie wydajniejsze do gier/rozpakowywania, ogolnego uzytkowania. Czy jezeli bede chcial "podkrecic" pamiec ram, to czy moze zaistniec sytuacja iz, (obecnye 4.0 i5, stabilny, na napieciu 1.350, ) bede musial mu zwiekszac napiecie?, ze wzgledu na "podkrecanie" ram, ze przez to procek moze stac sie nie stabilny ?

Pokrecilem, ale mysle ze zrozumiecie o co mi chodzi.

2. Jezeli bede chcial obnizyc timingi ( na cl8) to wystarczy ze zmienie napiecie dla pamieci, oraz dla:

CL, tRCD, tRP , wpisze 8 zamiast obecnych 9 ?

3. Czy musze majstrowac w cycle time (tRAS) oraz row rewresh cycle time (tRFC) ?

4. Do czego sluzy command rate - czy ma jakis wplyw na wydajnosc, pewna osoba polecila mi zmienic z 1, na 2 poniewaz na 2, jest lepsza wydajnosc, oraz stabilnosc. O co w tym wszystkim chodzi?

5. Po podkreceniu pamieci, sprawnosc/stabilnosc, moge sprawdzic programem memtest?, jezeli nie wykryje bledow, mam rozumiec ze wspolgra pamiec z procesorem i jest wszystko ok;?

6. sciagnalem nowego bios F5, jak i czy, moge zrobic Profile, odnosnie taktowania procesora, chcialbym abym mogl w dowolnym momencie bez recznego zmieniania napiec itp, wybierajac jedynie nazwe "profil X" procesor wskakiwal mi na taktowanie ~4ghz, a gdy wybiore profil Z, aby przykladowo pracowal na 3.5ghz, jesli da sie wykonac taka czynnosc, to czy jest mozliwe zmienianie taktowania pamieci ram/procka poprzez zmiane profili, z systemu windows, bez ponownego uruchamiania komputera.

Z gory wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w google nie na wszystko znajdziesz odpowiedź ale ;)

http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...mp;aq=f&oq=

sciagnij pare programów testowych, obadaj co szybciej śmiga, podziel się z Nami wynikami, na bank pare osób z tego skorzysta i nie poprosi o gotowca :mad:

możesz skorzystać z:

http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...ie+pami%C4%99ci

pozdrawiam

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi