Skocz do zawartości
White_Lies

Kondensator Do Gitary Basowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. jako że zaczynam grę na gitarze, postanowilem wyremontowac wewnetrznie elektryke w nim i poszukuję kondensatora o takich parametrach:

K 73-17

22nK

400B 0988

tam te symbole chyba nie sa wazne, ale prawdopodobnie chodzi o pojemnosc. ale nano Kelwiny w gitarze basowej? ktos mowil ze moze tam zamiast nK powinno byc mF. i tak nie wiem... na allegro nie znalazlem o pojemnosci 22nK.

Ktos moglby mnie jakos naprowadzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiem ze to rosyjskie oznaczenie.

ale jesli tam jest nK to chyba nie mozna nF wstawic? ja sie nie znam i tak wiesz...

Zdjecia niestety nie moge wykonac bo bas jest u kumpla ktory go naprawia i jest on przylutowany jeszcze zeby wiedzial jak podlaczyc nastepny.

Pan taki mily dal mi tez jakiejs starej konstrukcji kondensator ale o 36nK i zobaczymy czy bedzie dzialac.

Gdzie mozna takie kondensatory kupic? bo ja juz nerwicy dostaje i nie moge znalezc... maga byc jakies linki najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklepów elektroniczych w sieci jest w diabła...

Jak chesz cos "ekstra" :

22nF 600V

Tylko płacenie tyle za pseudo audiofilstwo to przesada...

Ps. On chce zwiększyc pojemność sprzęgajaca by obnizyć zakres niskich tonów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ps. On chce zwiększyc pojemność sprzęgajaca by obnizyć zakres niskich tonów ?

W gitarach barwę reguluje się konfiguracją połączeń przetworników ("przystawek"). Kondensator w połączeniu z potencjometrem służy do bardzo prostej redukcji tonów wysokich, czyli do "zmulenia" dźwięku. W żadnym razie nie podbije basów - od tego są dobre struny i przetworniki oraz ich regulacja ( głównie wysokość zawieszenia i pochylenie w zględem strun ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi