Normalny Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 i co za tym idzie marne wyniki (do 50* :( ). Mam dwa bloki: na cpu i gpu. Procek chodzi na 1.8V. Nagrzewnica to AluMax od Miko z trzema wentylami 80mm puszczonymi na 7V. Pompka to AquaSzut 600. Występuje spora róznica pomiedzy temp. wody a otoczenia. Teraz w pokoju mam 23* a woda ma 33* a na cpu jest 46. I jeszcze coś dziwnego: po wyłączeniu maxymalnego obciążenia proca bardzo nieznacznie obniża się temperatura. Albo pompka jest za słaba albo nagrzewnica(ale żeby aż tak?). Nie wiem co wymienić w pierwszej kolejności. Co obstawiacie? To testowa wersja mojego WC (sorry za jakość): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 i co za tym idzie marne wyniki (do 50* :( ). Mam dwa bloki: na cpu i gpu. Procek chodzi na 1.8V. Nagrzewnica to AluMax od Miko z trzema wentylami 80mm puszczonymi na 7V. Pompka to AquaSzut 600. Występuje spora róznica pomiedzy temp. wody a otoczenia. Teraz w pokoju mam 23* a woda ma 33* a na cpu jest 46. I jeszcze coś dziwnego: po wyłączeniu maxymalnego obciążenia proca bardzo nieznacznie obniża się temperatura. Albo pompka jest za słaba albo nagrzewnica(ale żeby aż tak?). Nie wiem co wymienić w pierwszej kolejności. Co obstawiacie? To testowa wersja mojego WC (sorry za jakość): jaka masz srednice wezy? bo jezeli masz waskie to faktycznie pompka moze sobie nie radzic a jezeli w miare szerokie (ja mam 12mm srednicy wew.) to cos nagrzewnica z tymi wiatrakami jest jakas cienka :? BTW u mnie temp wody w idle przy dwoch wentylach na 12V nie przekracza 1-2 stopnie powyzej temp otoczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Normalny Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 i co za tym idzie marne wyniki (do 50* :( ). Mam dwa bloki: na cpu i gpu. Procek chodzi na 1.8V. Nagrzewnica to AluMax od Miko z trzema wentylami 80mm puszczonymi na 7V. Pompka to AquaSzut 600. Występuje spora róznica pomiedzy temp. wody a otoczenia. Teraz w pokoju mam 23* a woda ma 33* a na cpu jest 46. I jeszcze coś dziwnego: po wyłączeniu maxymalnego obciążenia proca bardzo nieznacznie obniża się temperatura. Albo pompka jest za słaba albo nagrzewnica(ale żeby aż tak?). Nie wiem co wymienić w pierwszej kolejności. Co obstawiacie? To testowa wersja mojego WC (sorry za jakość): jaka masz srednice wezy? bo jezeli masz waskie to faktycznie pompka moze sobie nie radzic a jezeli w miare szerokie (ja mam 12mm srednicy wew.) to cos nagrzewnica z tymi wiatrakami jest jakas cienka :? BTW u mnie temp wody w idle przy dwoch wentylach na 12V nie przekracza 1-2 stopnie powyzej temp otoczenia 10/12mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 nie dziwie sie ze masz ciepla wode - zrob SHROUDA na nagrzewnicy - to spadnie temperatura ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Co to ma byc??? Wiatraki siedzna na nagrzewnicy???? :) Posluchaj B3tona!!! Jak shroud nie pomoze to poszukaj innego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Shroud powinien pomoc. Moim zdaniem moglbys skrocic weze, a jak to nie pomoze to zmien tego Aquashuta na cos normalnego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Nagrzewnica jest dobra (konstrukcyjnie) jednak bez obudowania jej, traci na wydajnosci. Zrob srouda, jak radza koledzy, tylko pamietaj zeby wentyle umiescic okolo 4 cm nad nagrzewnica, nie bezposrednio na niej, bo to tez psuje wydajnosc. Skroc do minimum weze. Zapodaj sobie jakis baniaczek (okolo 2 - 3 litry max) Tam gdzie to mozliwe, zastosuj kolanka takie zaokraglone, nie te o kacie 90* , to tez meczy pompe :o Pompe IMHO 1000 l/h powinienes miec, ale to tylko moje zdanie. (i prosze sie nie czepiac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacktotheblind Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Pompe IMHO 1000 l/h powinienes miec wlasnie co do pompki reed, mam taka jak Ty czyli MJ1000, temp wody mam w granicach 30°C (to duzo/malo/wsam raz?) w sumie temp wody jest o 6 wieksza niz w pokoju a o 1-2 niz w obudowie, jak najlepiej zmniejszyc temp wody, a co za tym idzie temp proca? jeszcze jedno : probowal ktos pompke MJ1000 zamontowac jako niezatapialna? jaka jest roznica w temp wody miedzy niezatopiona i zatopiona? moze ktos sie zna to niech mnie oswieci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Pompe IMHO 1000 l/h powinienes miec wlasnie co do pompki reed, mam taka jak Ty czyli MJ1000, temp wody mam w granicach 30°C (to duzo/malo/wsam raz?) w sumie temp wody jest o 6 wieksza niz w pokoju a o 1-2 niz w obudowie, jak najlepiej zmniejszyc temp wody, a co za tym idzie temp proca? jeszcze jedno : probowal ktos pompke MJ1000 zamontowac jako niezatapialna? jaka jest roznica w temp wody miedzy niezatopiona i zatopiona? moze ktos sie zna to niech mnie oswieci :) IMHO temp wody zalezy od wydajnosci chlodnicy (glownie) U mnie woda ma temp okolo 4- 5*C powyzej temp otoczenia, wiec nie masz chyba az tak zle. MJ1000 mozesz stosowac jako niezatapialna bez zadnych przerobek, ma uszczelki na glowicy. Mozna by ja dodatkowo uszczelnic z zewnatrz, ale wtedy uniemozliwiasz sobie ewentylana wymiane wirnika. Co do roznicy temperator, nie mam pojecia :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Normalny Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Zrobię shrouda i zobaczymy. W następnej kolejności wymienię pompkę - myślę o MJ1000 i Sicce Irda 1300l/h (79zł, ciekawe czy jest cicha). Wcześniej używałem 1l wyrównawczego i w tym upatrywałem przyczyny marnych ch osiągów. Ale nic z tego - po wymianie na 4l temperatura spadła nieznacznie, coś około 2*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Temperatura wody to 2-3/5*C powyzej otocznia. BTW co wam daje baniak? Na dluzsza mete poprawi wynik tylko przez to, ze oddaje troche (bardzo malo) ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Normalny Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Jeszcze dwa pytania: Co oznaczają litery R i H na nagrzewnicy? Czy ma znaczenie jak podłącze węże do nagrzewnicy? Mam taką zatyczkę do odpowietrzania nagrzewnicy - czy ma ona jakieś zastosowanie w przypadku WC. Jak ją odetkam to zasysa powietrze i tłoczy do wyrównawczego(bąble). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...