Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Siema. Od jakiegos czasu dzialo sie tak ze raz pc wlaczal sie za pierwszym razem od wcisniecia przycisku power... potem za piatym razem lapal..... za 20... itp itp az ostatnio walczylem z nim godzine. Problem wyglada tak ze komp sie uruchamia.. wentylatory chodza.... ale komp na starcie nie pika i sie nic nie dzieje... Jakies pomysly? Zasilacz wykluczylem i reszte sprzetu poneiwaz sprawdzilem to na drugiej plycie. Dzisiaj wezme ta plyte porzadnie wyczyszcze i zobacze... Bo szczerze nie bardzo widzi mi sie kupowac teraz nowa plyte pod s939... edit: zapomnialem dodac.. plyta ma najnowszy bios Edytowane 16 Grudnia 2009 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Miałęm tak kiedyś na starym Gigabyte na s478 i winowajcą okazały się 2 napuchnięte kondziołki na płycie, w okolicy sekcji zasilania. Najlepiej dobrze mobo obejrzyj, może zauważysz coś podobnego. Popatrz też czy z drugiej strony nie widać jakiś przebarwień, co mogło by świadczyć o przegrzewaniu się/spaleniu jakiegoś elementu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Wyschnięte kondensatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Plytke dobrze obejrzalem... nic nie jest napuchniete... nic nie zmienilo koloru. Wyschniete? jakos bym sie nie zdziwil... komputer pracuje praktycznie nonstop od 3-4 lat... narazie pozyczylem abita fatality... jednak on tez dziala bo dziala... sloty pci nie dzialaja... wlacza sie dopiero po resetowaniu biosu zworka... Tyle ze o tej plycie wiedizalem ze jest rabnieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Sprzęt podkręcany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 dysk jest SATA? ja bym stawiał na kontroler mój a8n-e padł właśnie przez kontroler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Podkrecony... od czasu do czasu programowo. Plytka w tej chwili w ogole nie rusza procz wentylatorow. Fatality tez wyzional ducha.. jak na zlosc. Fatality w ogole zaczal jakimis dziwnymi kodami rzucac na wyswietlaczu ledowym. Pieknie... edit: nie.. dysk byl podlaczony pod ata Kur*a.. dlaczego celeron 633@1ghz na plycie aopen pracowal mi przez 8 czy tam 7 lat a tutaj nagle plyta pochodzila 3 moze 4 lata i nadaje sie na recykling... paranoja... jeba*e zlodzieje... moja flustracja dzisiaj normalnie nie zna granic.... Edytowane 16 Grudnia 2009 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 a odpala się sama płyta bez jakiegokolwiek urządzenia? nawet bez grafiki powinien wtedy bzyczek dawać sygnały standardowe dla błędu grafiki... sprawdź czy POST dochodzi do tegoż momentu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 wyciagalem wszystko... zaczynajac od dyskow... po ramy...karte grafiki.. muzyki.. sieciowke... na procesorze konczac... Zadnego dzwieku glosniczek nie wydaje.... w zadnej mozliwej opcji... wlacznie z zamienianiem pamieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 no to jak goła płyta nie startuje to nie wiem... zakładam że BIOS resetowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 ta... tyle razy ze ciezko to policzyc. Olalem juz sprawe.... Co sadzicie o tym? http://allegro.pl/item840575910_winfast_so..._24m_sklep.html Nie mam kasy teraz ze wzgledu na to ze zaraz swieta a jutro musze laptopa oddac rano. Wiec musze kupic cos co mi pociagnie windowsa server 2003 i csa 1.6... od czasu do czasu bf2. Warto patrzec na tego FOXCONNa? Chyba ze moze taki asrock... http://allegro.pl/item847759597_nowa_asroc..._sklep_wwa.html tylko szczerze 260 zl to juz troche mi sie cienko w portfelu robi... Jednak jezeli roznica bedzie zauwazalna to wiadomo ze wole ta plyte.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Cóż, jeśli płyta ma być tylko przejściowa, to praktycznie każda na s939 będzie dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Asus a8n-e fm/s dużo jest tych na aukcjach a są niedrogie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 owszem.. problem tylko w tym ze nie w warszawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Siema. Od jakiegos czasu dzialo sie tak ze raz pc wlaczal sie za pierwszym razem od wcisniecia przycisku power... potem za piatym razem lapal..... za 20... itp itp az ostatnio walczylem z nim godzine. Problem wyglada tak ze komp sie uruchamia.. wentylatory chodza.... ale komp na starcie nie pika i sie nic nie dzieje... Jakies pomysly? Zasilacz wykluczylem i reszte sprzetu poneiwaz sprawdzilem to na drugiej plycie. Dzisiaj wezme ta plyte porzadnie wyczyszcze i zobacze... Bo szczerze nie bardzo widzi mi sie kupowac teraz nowa plyte pod s939... edit: zapomnialem dodac.. plyta ma najnowszy bios Panie: 1. Jeden zasilacz może działać z jedną płytą, a z drugą nie musi. To, że wziąłeś zasilacz i wsadziłeś do innego kompa nie znaczy, że nie jest to wina zasilacza. W dodatku jeżeli zasilacz ma 3-4 lata no to z racji czasu generalnie już jest dziadkiem. 2. Jeżeli sprawdzisz pkt 1, czyli komp się włącza, to sprawdzasz co wyskakuje w POST. Jeżeli są błędy to jest jasne. Sprawdzasz czy można wejść do BIOSu w ogóle. 3. Jeżeli nie działa pkt 2 to wypinasz wszystko co się da i sprawdzasz czy odpala się komp i czy możesz wejść do BIOSu. 4. Jeżeli ciemność widzisz to wywalasz grafę i wpinasz nową. Jak dalej jest ciemność to robisz reset BIOSu (ktory w sumie mozesz zrobic wczesniej lub pozniej jak kto chce). 5. Jeżeli podejrzewasz pamięci to sprawdzasz na pojedynczych kościach w różnych slotach czy komp wstaje. Jak dalej je podejrzewasz to sprawdzasz inne kości. (Aczkolwiek z uwalonymi pamięciami raczej POST powinien się pojawić) 6. Jak co jakiś czas komp się uruchamia ale widzisz ciemność a masz zainstalowany system to wpinasz się do niego przez Remote Desktop (Windows) i masz pewność, że grafa leży. 7. Sprawdź czy masz podłączony przewód zasilania i sygnałowy do monitora. (nie, nie nabijam się). 8. Nie chce mi się dalej myśleć, ogólnie to co napisane wyżej powinno wystarczyć do znalezienia przyczyny. Jak coś gdzieś nie tak napisałem to wyprostować. Możesz jeszcze wypiąć zasilanie proca i zostawić zasilanie płyty i zobacz czy Ci zabibczy płyta. Oczywiście mam nadzieje, że masz buzzera podłączonego, bo inaczej to można sobie słuchać i słuchać. I pytanie czy flashowanie płyty zakończyło się powodzeniem ;) (to apropos "bios płyty jest najnowszy"). Edytowane 16 Grudnia 2009 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 owszem.. problem tylko w tym ze nie w warszawiemyslę że nawet z wysyłką wyjdzie taniej niż te co pokazałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 ciach trach bachoczywiscie wszystko co wymieniles robilem :) Grafike sprawdzilem i pamieci, na drugiej plycie glownej chodzilo. Zasilacz tez ciagnal. Zreszta zasilacz z tego co kojarze nie ma 2 lat. I nie jest to jakis codeshit ;) Update biosu robilem z tydzien temu jak komp jeszcze od czasu do czasu sie uruchamial.. i przez tydzien jeszcze dzialal. Wgranie bylo poprawne. myslę że nawet z wysyłką wyjdzie taniej niż te co pokazałeśNo tak.. jednak niestety nie ominie mnie to poniewaz w ciagu jednego dnia tego nie zalatwie :) Po prostu nie mam wyboru. Zreszta do tego do czego kompa uzywam to mam nadzieje ze starczy :) dzieki za pomoc :* ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Mój ASUS a8n-e jest w 95% procentach sprawny nawet go bym mógł Ci wysłać ale nie odpowiadam za kontroler IDE bo od początku użytkowania był on po prostu wyłączony :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefilion Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Neo jak bys chciał to jakas plytke sprawna bym znalazł na s 939 jak cos pm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...