Skocz do zawartości
wayne

S/pdif Na Płytach Głównych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sytuacja wygląda tak - znajomy chce podłączyć amplituner do PC przez wspomniane w temacie złącze (na zdjęciu pod poratami PS/2).

Dołączona grafika

Zastanawiamy się nad jakością sygnału, który nim wychodzi. Kolega twierdzi, że sygnał ten nie jest w żaden sposób przetworzony. Ja natomiast twierdzę, że jest to po prostu inne wyjście ze zintegrowanej na płycie karty muzycznej, więc dźwięk nie będzie zbyt dobry (jak to z integry). Powyższy wniosek wyciągnąłem choćby stąd, że w panelu sterowania zintegrowaną kartą muzyczną można sobie wybrać którego gniazda wyjściowego (S/PDIF lub jack) chcemy użyć.

Moje pytanie brzmi - który z nas ma rację? Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sytuacja wygląda tak - znajomy chce podłączyć amplituner do PC przez wspomniane w temacie złącze (na zdjęciu pod poratami PS/2).

Zastanawiamy się nad jakością sygnału, który nim wychodzi. Kolega twierdzi, że sygnał ten nie jest w żaden sposób przetworzony. Ja natomiast twierdzę, że jest to po prostu inne wyjście ze zintegrowanej na płycie karty muzycznej, więc dźwięk nie będzie zbyt dobry (jak to z integry). Powyższy wniosek wyciągnąłem choćby stąd, że w panelu sterowania zintegrowaną kartą muzyczną można sobie wybrać którego gniazda wyjściowego (S/PDIF lub jack) chcemy użyć.

Moje pytanie brzmi - który z nas ma rację? Z góry dziękuję za pomoc.

Twój kolega ma rację. Przy SPDIF nie używasz DAC z integry. Na nowszych Realtek (te z HD) można uzyskać bitperfect. Dodatkowo przy wyborze połączenia optycznego separujesz masy (przerwanie ew. pętli mas). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z płytami, które nie mają coaxiala ani optyka, ale mają spdif (ja tam mam w laptopie na Realtek ALC268). Podobno da się przekształcić sygnał z wyjścia słuchawkowego na spdif. Czy taki sygnał z integry ma szansę przesłać dobry dźwięk? A co ważniejsze.. czy to przesyła dźwięk jaki aktualnie jest odtwarzany w kompie (powiedzmy że 5.1)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z płytami, które nie mają coaxiala ani optyka, ale mają spdif (ja tam mam w laptopie na Realtek ALC268). Podobno da się przekształcić sygnał z wyjścia słuchawkowego na spdif. Czy taki sygnał z integry ma szansę przesłać dobry dźwięk? A co ważniejsze.. czy to przesyła dźwięk jaki aktualnie jest odtwarzany w kompie (powiedzmy że 5.1)?

SPDIF to COAX lub OPTYK i koniec. Nie ma jakiegoś "przekształcenia". Możesz mieć wyjście SPDIF coax/optic jako mini jack ... są takie cudoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle się wyraziłem.. nie sygnał tam się przekształca tylko wyjście.. zamiast analogowy powinno puszczać sygnał cyfrowy. Mam już przejściówkę z tego jacka na chinch. Z tym ze nie mam na czym sprawdzić jak to działa.. A jest to dla mnie ważne, bo planuję zakup karty na PCM2702 lub lampucery.. Ta druga ma jednak tylko wejścia spdif, a pierwsza tylko usb.. jakość jak wiadomo lepsza będzie z lampucery, ale martwi mnie jak to będzie chodzić z lapkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój kolega ma rację. Przy SPDIF nie używasz DAC z integry. Na nowszych Realtek (te z HD) można uzyskać bitperfect. Dodatkowo przy wyborze połączenia optycznego separujesz masy (przerwanie ew. pętli mas).

mowisz o kodowaniu DTS, DD itp czy o dzwieku stereo tez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz o kodowaniu DTS, DD itp czy o dzwieku stereo tez?

O wszystkim ... przy STEREO wysyłany jest cyfrowy PCM, a przy AC3 i DTS surowy zakodowany strumień 2-6 kanałów, który jest dekodowany po stronie amplitunera. ALE ... uwaga ... DAC ... taki typowy (nie ampli kina) nie zdekoduje najczęściej AC3 i DTS .... tylko nieskompresowany PCM, a zgodnie ze spec. SPDIF oznacza to ograniczenie do STEREO (nie da się praktycznie przez SPDIF przesłać więcej jak 2 kanały nieskompresowane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wszystkim ... przy STEREO wysyłany jest cyfrowy PCM, a przy AC3 i DTS surowy zakodowany strumień 2-6 kanałów, który jest dekodowany po stronie amplitunera. ALE ... uwaga ... DAC ... taki typowy (nie ampli kina) nie zdekoduje najczęściej AC3 i DTS .... tylko nieskompresowany PCM, a zgodnie ze spec. SPDIF oznacza to ograniczenie do STEREO (nie da się praktycznie przez SPDIF przesłać więcej jak 2 kanały nieskompresowane)

no to jasna sprawa ze "zwykły" DTS i DD sa skompresowane.

Zeby przeslac nieskompresowany sygnal potrzena jest dzwiekówka z HDMI oraz DTS MasterAudio HD alb Dolby TrueHD a tego gry raczej przez dluzszy czas nie beda obslugiwac (chyba ze mowimy o konsolach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby przeslac nieskompresowany sygnal potrzena jest dzwiekówka z HDMI oraz DTS MasterAudio HD alb Dolby TrueHD a tego gry raczej przez dluzszy czas nie beda obslugiwac (chyba ze mowimy o konsolach)

Tylko po co utrudniać sobie życie ? Po co mieszasz tutaj Dolby HD i DTS HD które nie jest do niczego potrzebne (może poza ograniczeniem objętości danych audio na płytach blu-ray)?

Aby wysłać nawet 8 nieskompresowanych kanałów (dzisiejsze gry z EAX'ami i bez , 2 kanałowe i więcej ... po prostu wszystko to PCM) wystarczy HDMI i wysyłane przezeń wspomniane PCM.

A jeśli chodzi o gry "5.1" + SPDIF to są karty które potrafią w locie stratnie kompresować to PCM do AC3 .

Jak ktoś chce bezkompromisowej, bezstratnej jakości 6-8 kanałów w grach i nie tylko to: HDMI i wysyłanie PCM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi