Skocz do zawartości
BorysVasiliev

Zmiana Karty Graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wymienić mojego wysłużonego 88GT na coś mocniejszego z HDMI.

Wybór padł na :

SAPPHIRE HD4890 1GB DDR5 PCIE (New Edition Extreme) za 739 zł

Czy ta wersja będzie dobra? Czy warto?

Odnośnie reszty sprzętu wystarczy on? Głównie chodzi o procesor i zasilacz?

Jeśli nie to na co wymienić?Bo procesorów jest bardzo dużo i poprostu w tym się nie łapie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta zła nie jest, ale myślę, że cena jest trochę nad wyrost. HD4890 można dostać już za ~600zł. Nie wiem tylko, jak wygląda wtedy sprawa z HDMI.

A reszta sprzętu - procek przyzwoicie podkręcony, więc myślę, że nie będzie grafy ograniczał. Zasilacz też wygląda na porządny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wystarczy, jaki dokładnie masz model procka?. 3.12ghz to tak w sam raz, chociaż lepiej by było jak był by ciut szybszy. Jeśli masz np E2160@3.12, to może trochę ograniczać ale nie będzie źle, głównie chodzi o cache którego e2160 ma mało bo tylko 1mb, jeśli możesz też zainwestować w procka to poluj na E8400 lub inny z większą ilością cache.

Jeśli chcesz tanio, to szukaj używki E5200 lub E5300 z dobrym OC na poziomie 3.6Ghz. Ten procesor ma 2mb pamięci cache, ale jak wiadomo dobrze się kręcą i ich cena jest ok, z dobrym OC będzie w sam raz pod tą grafikę.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka mam E4300 więc jeden z pierwszych :)

Miałem polować na coś pokroju Q6600 tylko nie wiem czy warto?Albo tak jak mówicie może jakiś E8400? Ciekawe co lepiej cenowo wygląda.

Odnośnie grafiki właśnie polowałem na HDMI bo będzie TV podłączany żeby ogladać filmy w HD.

A z tego co widziałem nie wszystkie mają wyjście HDMI , przeważnie Dual DVI.

Cena za grafę trochę dużo, ale z drugiej strony 990/4400 to nie takie złe taktowania.

Chyba że jakaś firma coś tańszego robi.

PS.Do jakiej ceny max. dany procesor?

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8400 używane chodzą za ok 450zł, poszukaj to może upolujesz coś taniej :D. Chyba że byłbyś gotów na porządne zmiany związane z przejściem na AM3, wtedy sprzedajesz procka, płytę i pamięci, i kupujesz procka np athlona II x4 620 lyb athlona II x3 425 + jakaś płytka najlepiej gigabyte na 770 ud3p + do tego 4GB ramu ddr3, dopłata by cię wyszła max 200zł.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi