Skocz do zawartości
cornik

Ocz Reaper 1600 Pc3-8500 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem zmienić pamięć w swoim kompie. Moim wyborem okazały się pamięci OCZ PC3-12800 Reaper HPC.

Link ze strony producenta:

http://www.ocztechnology.com/products/memo...2800_reaper_hpc

Jak się okazało po włożeniu pamięci i wystartowaniu systemu pierwsze co zrobiłem z ciekawości odpaliłem CPU-z i...

Dołączona grafika

okazało się ze cpu-z widzi je jako PC3-8500. Sprawdzałem praktycznie gdzie tylko możliwe. Nie ma takich pamięci. Co gorsze, Sandra tez je wykrywa jako PC3-8500 i w dodatku w tym programie max przepustowość tych pamięci jest w granicach 8,6 GB/s gdzie powinna wynosić mniej więcej 12,5 GB/s. :sad:

Nie sprawdzałem pamięci Memtestem lecz nie sądzę ze chodzi tu o problem błędów samych pamięci. Pisałem do eXteremeMem, na razie czekam na odp.

Moje pytanie brzmi czy ktoś spotkał się z tego typu problemem, czy jest to tylko błędne wskazanie tychże programów i mogę być spokojny ?

P.S: Chciałbym dodać ze pamięć ustawiona jest jak zaleca producent. 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz

Edytowane przez cornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo jest w przypadku innych modeli OCZ, trzeba je recznie ustawiać w biosie. CPU-Z na zakladce SPD pokaże model wyjsciowy jakimi one są (zanizone wartosci) ale jezeli wczesniej je ustawiles w biosie wg danych producenta to na zakladce Memory masz pokazane jak aktualnie pracują czyli 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz

To samo też Ci pokaze Everest czyli PC3-8500. Poprostu to sa pamiątki PC3-8500 które dają sie ustawić na PC3-12800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo jest w przypadku innych modeli OCZ, trzeba je recznie ustawiać w biosie. CPU-Z na zakladce SPD pokaże model wyjsciowy jakimi one są (zanizone wartosci) ale jezeli wczesniej je ustawiles w biosie wg danych producenta to na zakladce Memory masz pokazane jak aktualnie pracują czyli 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz

To samo też Ci pokaze Everest czyli PC3-8500. Poprostu to sa pamiątki PC3-8500 które dają sie ustawić na PC3-12800.

A jak sprawdzić ich rzeczywistą przepustowość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi