cornik Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Witam. Postanowiłem zmienić pamięć w swoim kompie. Moim wyborem okazały się pamięci OCZ PC3-12800 Reaper HPC. Link ze strony producenta: http://www.ocztechnology.com/products/memo...2800_reaper_hpc Jak się okazało po włożeniu pamięci i wystartowaniu systemu pierwsze co zrobiłem z ciekawości odpaliłem CPU-z i... okazało się ze cpu-z widzi je jako PC3-8500. Sprawdzałem praktycznie gdzie tylko możliwe. Nie ma takich pamięci. Co gorsze, Sandra tez je wykrywa jako PC3-8500 i w dodatku w tym programie max przepustowość tych pamięci jest w granicach 8,6 GB/s gdzie powinna wynosić mniej więcej 12,5 GB/s. :sad: Nie sprawdzałem pamięci Memtestem lecz nie sądzę ze chodzi tu o problem błędów samych pamięci. Pisałem do eXteremeMem, na razie czekam na odp. Moje pytanie brzmi czy ktoś spotkał się z tego typu problemem, czy jest to tylko błędne wskazanie tychże programów i mogę być spokojny ? P.S: Chciałbym dodać ze pamięć ustawiona jest jak zaleca producent. 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz Edytowane 16 Grudnia 2009 przez cornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 ustaw w biosie pamięci jak zaleca producent+odpowiednie napięcie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 To samo jest w przypadku innych modeli OCZ, trzeba je recznie ustawiać w biosie. CPU-Z na zakladce SPD pokaże model wyjsciowy jakimi one są (zanizone wartosci) ale jezeli wczesniej je ustawiles w biosie wg danych producenta to na zakladce Memory masz pokazane jak aktualnie pracują czyli 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz To samo też Ci pokaze Everest czyli PC3-8500. Poprostu to sa pamiątki PC3-8500 które dają sie ustawić na PC3-12800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornik Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 To samo jest w przypadku innych modeli OCZ, trzeba je recznie ustawiać w biosie. CPU-Z na zakladce SPD pokaże model wyjsciowy jakimi one są (zanizone wartosci) ale jezeli wczesniej je ustawiles w biosie wg danych producenta to na zakladce Memory masz pokazane jak aktualnie pracują czyli 7-7-7-24 1.75V 1600Mhz To samo też Ci pokaze Everest czyli PC3-8500. Poprostu to sa pamiątki PC3-8500 które dają sie ustawić na PC3-12800. A jak sprawdzić ich rzeczywistą przepustowość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...