atsiv Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Dzięki za wyjaśnienie, ponieważ bardzo dużo mi to przybliżyło. Oto mój przykład, który teraz wykombinowałem: >echo -e 'cd\nab\nab\nab\nab' | sed '1h;1d;$!H;$!d;G' Przenosi pierwsza linijkę za kolejną. Teraz próbowałem zrobić, aby działało z moim wcześniejszym przykładem, coś działającego mogę zrobić, gorzej z tym, że zmienią się losowe znaki i już nie działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rrr Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Przyłączę się do tego fajnie prowadzonego tematu o sedzie. Mam pionowo liczby od 1 do 5 i chciałbym w sedzie uzyskać wynik: a5b4b3b2b1 EDIT: Wykasowałem moje inne pytania, ponieważ znalazłem odpowiedzi z wcześniej wspomnianego poradnika o sedzie. Edytowane 2 Lipca 2011 przez Rrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 echo -e '1\n2\n3\n4\n5' | sed 's/^/b\n/;$s/b/a/;1!G;h;$!d'Ciekaw jestem jak Tomazzi zrobilby to, bo seduje swietnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rrr Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Dzięki. Gdybym wcześniej znał ten świetny tutorial, może sam doszedłbym do tego. Przykład jest jak najbardziej łopatologiczny. Jeszcze malutkie pytanie: echo -e '1\n2\n3\n4\n5' | sed '1!G;h;$!d'daje: 54321Co trzeba zrobić, abym w sedzie mógł wyedytować wygenerowany wynik (po $!d), a nie przed? Da się w ogóle? Edytowane 2 Lipca 2011 przez Rrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...