Skocz do zawartości
Roder

Modernizacja - Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Chce wymienic stare bebechy na nowe - gram tylko Lineage 2 :) docelowo komp pod WIndows 7 na kolejne 3 lata... komp jest wbudowany w biurko - priorytet cisza.

Obecnie mam X2 3800+ 939, plyta mATX gigabyte na nforce 430/6100 4x512 ddr400 i samsung 250 sata II 250gb. Grafe zostawiam 2600XT z pasywnym Aurasem i na procku Ninja pol pasywnie - zasilka seasonic s12 380 jesli pamietam... ddr400 za drogie i 4gb to koszt 250 zl zakladaja ze stare sprzedam po 40 zl sztuka wiec mysle przesiasc sie na:

Dysk twardy Samsung 320GB HD322HJ 7200 SATAII 16MB

139,90zł

Pamięć DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

313,00zł

Płyta główna Asrock M3A785GMH/128M Socket AM3

256,91zł

Procesor AMD Phenom II X2 550 Dual Core(AM3,80W)BE

293,90zł

Sprzętu nie bede krecil - ma byc cicho bo komp 24h chodzi... obecnie calosc chlodzi jeden wiatrak 120mm 500- 1000 obr. - zasilacz nie bierze udzialu w obiegu powietrza w "biurku" (wneka pozioma) slyszalem ze te nowe AMD maja super C n Q i schodza do 800mhz (obecnie moj do 1ghz)

Proszę ocenić i wziąć pod uwage ze sprzet wymieniam rzadko... dlatego ddr3 / am3

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za podobna cene tego asrocka mozesz wziac lepsza plyte gigabyte lub asusa :) dysk lepiej wiekszy - ceny zbytnio sie nie roznia

procki amd sa fajne, tylko jak chcesz cisze to musisz miec dobre chlodzenie - grzeja sie troszke :) moze warto kupic 920 x4? to samo tylko x4 i nie trzeba niczego odblokowywac...

ogolnie mowiac wyglada przyzwoicie ;)

Tak nowe amd maja 800 w c&q,

Pozatym ddr1 nie tylko drogie ale wolne, wiec przesiadka na ddr2/3 bedzie zyskiem wydajnosci, tyczy sie to rowniez procesora :)

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, w takim wypadku twoja konfiguracja nie jest zła. Może jednak dysk wziąłbyś 500GB? Bo różnica w cenie jest dosć mała.

Zasiłka aktualna myślę, że wystarczy jeśli nie będziesz kręcił.

konfiguracja nie jest zla ale nie moge dolozyc pamieci juz... bo sa chore ceny ddr400 - jesli teraz jej nie sprzedam to juz wogole pewnei sie nei da za pol roku lub za grosze... a doplacic 250 zl i zostac dalej bez mozliwosci upgradu ?

500gb samsungi F1 to sciema bo sa 2 talerzowew starszej technologii a 320 ma jeden talerz i jest szybsza a na pojemnosci mi nie zalezy (dysk ma byc cichy i zimny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za podobna cene tego asrocka mozesz wziac lepsza plyte gigabyte lub asusa :) dysk lepiej wiekszy - ceny zbytnio sie nie roznia

procki amd sa fajne, tylko jak chcesz cisze to musisz miec dobre chlodzenie - grzeja sie troszke :)

obecny procek ma TDP 75w i na polpasywnej ninjy i calkiem pasywnje grafie tem 55 stopni max... 38 w idle

wlasnei nie ma za duzo plyt mATX z ddr3 :/ nei chce jakiegos starego badziewia - to juz mam :)

Chodziło o F3.

30 zl roznicy - lykne chyba jednak F3 500 zamiast F1 320 :) dzieki!

Edytowane przez Roder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecny procek ma TDP 75w i na polpasywnej ninjy i calkiem pasywnje grafie tem 55 stopni max... 38 w idle

wlasnei nie ma za duzo plyt mATX z ddr3 :/ nei chce jakiegos starego badziewia - to juz mam :)

30 zl roznicy - lykne chyba jednak F3 500 zamiast F1 320 :) dzieki!

tak ale phenomy sie wiecej grzeja...wiec temp bedzie napewno wiekszy...zastanow sie nad propozycja tego proca 920 x4 ostatnio widzialem taki w cenie x2 :)

plyty matx z ddr3 to wlasnie gigabyte i asus z hd4200, hdmi i innymi zbednymi bajerami :), oczywiscie mozesz dostac tansza ich wersje z ddr2 (amd maja kontroler ddr2 i ddr3)

co do dysku, jesli zalezy ci na ciszy a nie na pojemnosci warto rozwazyc ssd, w przeciwnym wypadku bierz zwykly + jaka skrzynia bitumiczna czy cos w tym stylu wygluszajacego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk jest w "trumnie" scythe :)

ten asrock cytuje:

Integrated AMD Radeon HD 4200 graphics, DX10.1 class iGPU, Shader Model 4.1, Max. shared memory 512MB

ale watpie zeby bylo szybciej niz moj 2600XT na DDR3

Edytowane przez Roder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bump

nadal sie zastanawiam nad upgradem minimalnym kosztem - wystarczy mi athlon II 240 i ASROCK N68C-S (130 zł)

Koniecznie potrzebuje plyty z DDR2 (mam okazje zamienic za darmo 2 x 1gb na 2 x 2gb)

Ten asrock wyglada ubogo (zwykle elektrolityczne kondensatory) ale nie bede krecił i bylby tam lewdo 45wattowy procek.. a grafike mam Radeona 2600XT i tez styka.Niestety nigdzie nie ma recenzji tej plyty :( czy ktos miał doczynienia z nia???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi