johnyjj2 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam! Postępuję według tego: http://cmusphinx.sourceforge.net/sphinx4/d...icrophone_linux Krok 1szy i 2gi zakończyły się sukcesem. Co do trzeciego to nie znalazłem tych trzech programów w System Monitor. Ostatni krok to: Try switching to another version of the JDK. If JDK 1.4 doesn't work, try 1.5 and vice versa. Jak to zrobić? Mam najnowszego sun-java6-jdk. mainaccount@mainaccount-laptop:~/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3$ jdkNo command 'jdk' found, did you mean: Command 'jd' from package 'jd' (universe) Command 'juk' from package 'juk' (main) Command 'jdb' from package 'openjdk-6-jdk' (main) Command 'jdb' from package 'sun-java6-jdk' (multiverse)jdk: command not foundmainaccount@mainaccount-laptop:~/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3$ sudo apt-get install openjdk-6-jdkReading package lists... DoneBuilding dependency tree Reading state information... DoneThe following extra packages will be installed: ca-certificates-java icedtea-6-jre-cacao libaccess-bridge-java libaccess-bridge-java-jni libice-dev libjline-java libpthread-stubs0 libpthread-stubs0-dev libsm-dev libx11-dev libxau-dev libxcb1-dev libxdmcp-dev libxt-dev openjdk-6-jre openjdk-6-jre-headless openjdk-6-jre-lib rhino tzdata-java x11proto-core-dev x11proto-input-dev x11proto-kb-dev xtrans-devSuggested packages: libjline-java-doc openjdk-6-demo openjdk-6-source visualvm icedtea6-plugin sun-java6-fonts ttf-kochi-gothic ttf-sazanami-gothic ttf-kochi-mincho ttf-sazanami-mincho ttf-telugu-fonts ttf-oriya-fonts ttf-kannada-fonts ttf-bengali-fonts rhino-docThe following NEW packages will be installed: ca-certificates-java icedtea-6-jre-cacao libaccess-bridge-java libaccess-bridge-java-jni libice-dev libjline-java libpthread-stubs0 libpthread-stubs0-dev libsm-dev libx11-dev libxau-dev libxcb1-dev libxdmcp-dev libxt-dev openjdk-6-jdk openjdk-6-jre openjdk-6-jre-headless openjdk-6-jre-lib rhino tzdata-java x11proto-core-dev x11proto-input-dev x11proto-kb-dev xtrans-dev0 upgraded, 24 newly installed, 0 to remove and 11 not upgraded.Need to get 46.4MB of archives.After this operation, 134MB of additional disk space will be used.Do you want to continue [Y/n]? yAbort. (Nie wiem, czemu samemu zrobił mi tutaj aborted)mainaccount@mainaccount-laptop:~/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3$ sudo apt-get install sun-java6-jdkReading package lists... DoneBuilding dependency tree Reading state information... Donesun-java6-jdk is already the newest version.0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 11 not upgraded.mainaccount@mainaccount-laptop:~/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3$ Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 A nie prościej odpalić Synaptics i najpierw usunąć wersję 1.4, potem wykonać sprzątanie, a na koniec zainstalować 1.5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyjj2 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 A nie prościej odpalić Synaptics i najpierw usunąć wersję 1.4, potem wykonać sprzątanie, a na koniec zainstalować 1.5? Dzięki za odpowiedź! Odpaliłem "sudo synaptic": http://images38.fotosik.pl/235/8181660018638212.png . Niemniej jednak w ogóle z tego nie wynika, czy mam 1.4, czy 1.5. Jak to sprawdzić? I jak potem zainstalować drugą z wersji? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Nie wiem, czemu masz system jak i Synaptic w angielskiej wersji. Nie wiem też, czy to najnowsza wersja Synaptic'a. W najnowszej można wyświetlić "tylko zainstalowane pakiety". W tej też może jest. Jeśli nie, to zaktualizuj Synaptica. Ewentualnie wpisz w wyszukiwanie "jdk". Z screena wnioskuje, że sun-java6-jdk masz w wersji 6.15.1. Oznaczenie 1.4 i 1.5 odnosi się zapewne do innego pakietu. Wyszukaj pakiety z jdk w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Niemniej jednak w ogóle z tego nie wynika, czy mam 1.4, czy 1.5. Jak to sprawdzić?Wynika i to jasno. Nie masz zadnego z nich. Do tego przeciez jak sam widzisz masz wersje 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Czy da się zrobić tak, aby podczas instalacji Javy nie trzeba było odpowiadać ręcznie na licencje? Jest dość to kłopotliwe dla początkującego ponieważ zanim będziemy mogli wybrać YES strzałkami od klawiatury, najpierw trzeba wcisnąć TAB, a nie każdy od razu musi wiedzieć. Czy jest jakieś polecenie, które automatycznie odpowie na licencje Javy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Czy da się zrobić tak, aby podczas instalacji Javy nie trzeba było odpowiadać ręcznie na licencje? Jest dość to kłopotliwe dla początkującego ponieważ zanim będziemy mogli wybrać YES strzałkami od klawiatury, najpierw trzeba wcisnąć TAB, a nie każdy od razu musi wiedzieć. Czy jest jakieś polecenie, które automatycznie odpowie na licencje Javy?Pewnie by się dało, ale sorry - od wieków tab jest używany do przełączania opcji i focusa przycisków - także pod windą - jak ktoś tego nie jest w stanie skumać, to pozostaje rezygnacja z używania komputera - to zbyt skomplikowane urządzenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyjj2 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Jaki pakiet mam w takim razie zainstalować? Pakietu o samej nazwie "jdk" nie widziałem. Zaś nazwa sun-java6-jdk sugeruje, że jest to właśnie jdk, tylko nie mam pojęcia dlaczego jego numer to 6, a nie 1.4 albo 1.5. Pozdrawiam! PS Czy może to mieć też jakiś związek z pulse-audio, bo tak mi ktoś zasugerował? Edytowane 19 Grudnia 2009 przez johnyjj2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Moze dlatego ze 6 to aktualna wersja? Co w tym takiego trudnego do zrozumienia. 1.4 pamieta jeszcze dinozaury. Obecna wersja 6 wyszła równo 3 lata temu. Chyba nie myslisz ze ktos bedzie wsadzał do repozytorium pakiety z 2002(1.4) czy 2004(1.5) roku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 A tak na marginesie, to nie ma nowszej aplikacji mogącej zastąpić tą Sphinx? Linux to nie Windows i zazwyczaj programy ewoluują w nowsze wersje dość szybko lub pod innymi nazwami. Widząc "Last update on June 30, 2004." zaczynam się zastanawiać, co takiego jest w tym programie, że chcesz go koniecznie uruchomić ponad 5 lat po wyjściu jego ostatniej wersji. Może prościej będzie poszukać nowszego odpowiednika? Szczególnie, jeśli działasz na dużo nowszym systemie - strzelam, że to Ubuntu serii 8 lub 9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Pewnie by się dało, ale sorry - od wieków tab jest używany do przełączania opcji i focusa przycisków - także pod windą - jak ktoś tego nie jest w stanie skumać, to pozostaje rezygnacja z używania komputera - to zbyt skomplikowane urządzenie ;)Ok juz wiem jak to zrobic. Widzisz Ty wiesz o TAB, ja tez wiem, ale wybacz sa ludzie, ktorzy nie moga poradzic sobie z licencja podczas instalacji Javy, poniewaz nie wiedza, ze najpierw trzeba uzyc TAB, aby mc zaakceptowac strzalkami licencje - nawet nie widze w tym nic dziwnego, ani smiesznego. Skad maja wiedziec, ze najpierw trzeba wcisnac TAB, aby moc strzalkami wybrac przycisk YES skoro nic o tym tam nie pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyjj2 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedź! Przeszukałem pod kątem "jdk" i Synaptic znalazł wiele pakietów, m.in. default-jdk (1.6-30ubuntu5) oraz openjdk-6-jdk (6b16-1.6.1-3ubuntu). W jaki więc sposób odpalić mikrofon w tej aplikacji w Javie? Postąpiłem wcześniej wg kroków 1-3 tutaj: http://cmusphinx.sourceforge.net/sphinx4/d...icrophone_linux . Udało się skorzystać z mikrofonu w innej aplikacji Javy (punkt drugi). W zasadzie to, co usiłuję zrobić jest trochę bardziej skomplikowane: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=136897 . No a dlaczego użyłem CMU Sphinx, zamiast np. HTK lub Juliusa? Na któryś z nich zdecydować się musiałem, stwierdziłem, że najlepszą dokumentację i wsparcie ma CMU Sphinx. Generalnie to chciałbym stworzyć system Automatic Speech Recognition dla Asteriska. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyjj2 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 OK, zasugerowano mi, że problem jest w kroku trzecim (http://cmusphinx.sourceforge.net/sphinx4/doc/Sphinx4-faq.html#microphone_linux), a dokładniej, że przeszkadza niejaki pulse-audio: http://images45.fotosik.pl/241/e402ccc8f1c5c479.png . Czy mam go zdeinstalować? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Próbuj - próba nie strzelba, systemu raczej nie popsujesz. Poza tym do dźwięku i tak używa ALSA bodajże lub innego ustrojstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...