Skocz do zawartości
Terminal

Celeron 420 Problem Z Temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem polega na tym że po małym podkręceniu mojego Celerona wartości w programach sprawdzających temp CPU dosyć od siebie odbiegają a mianowicie uruchomiłem Stress Prime 2004 i chciałem skontrolować temperaturę procesora CoreTemp podaje mi 85*C :blink: (przy tak wysokiej temp mógłbym na nim jajka smażyć) natomiast RealTemp podaje mi 75*C a everest pokazuje jakieś 52*C niezłe jaja się porobiły dodam że chłodzony jest tym co przy zakupie dostałem w box-ie ale te celerony mają jądro Conroe-L jest to przeprojektowany Conroe który jest np w C2D więc jeśli ma jedno a nie dwa jadra a co za tym idzie mniejszą ilość tranzystorów wydaje o wiele mniej ciepła i otwiera dość sporą furtkę do O/C te celerony w wersjach 430 i 440 przy chłodzeniu boxowym osiągały 3.4Ghz ja niestety posiadam 420 on kręci się trochę gorzej fabrycznie ma 200x8 co daje 1.6Ghz kilka dni po zakupie ustawiłem go na 2.4Ghz było to 300x8 napięcie było normalne testy przeszedł pozytywnie więc dałem sobie spokój w przyszłym miesiącu kupuję nowy procesor więc postanowiłem sprawdzić co mój już zasłużony celeron potrafi i ustawiłem kolejno pamięci na 2.66 napięcie CPU zostawiłem w normie i zegar na 375x8 co dało mi 3Ghz no i tu pojawił się problem z temp którą opisałem na początku może wiecie który program jest dość wiarygodny lub doradźcie jakiś jeśli możecie aha dodam że przy 375x8 3Ghz testy w stress prime 2004 też przechodzi pozytywnie jest stabilny inne testy przeprowadzę dopiero gdy sprawdzę temp procesora

wersja oprogramowania

Windows XP z SP3 - oryginalny, aktywowany

Stress Prime 2004

Core Temp 0.99.5

Real Temp 3.40

Everest Home Edition 2.20.405

podzespoły

płyta: Gigabyte GA-G31M-S2L

procesor: Celeron 420 1.6Ghz

karta: Geforce 9600GT Gainward 1024mb

pamięć: GoodRam 800Mhz 2Gb DDRII

z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek radziłbym jednak używać przecinków i kropek :) Wtedy może ktokolwiek zabierze się za czytanie tego.

Co do programu - jakieś screen'y masz ?

Upewnij się dokładnie, że dany program w pełni współpracuje z twoim procem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem chyba rozwiązany, doszedłem do wniosku że wina leży po stronie programów ponieważ radiator nie jest nawet letni gdy procesor jest w stresie więc temp na pewno nie jest wysoka. Dzięki wielkie za pomoc.

Lub radiator nie odbiera poprawnie ciepła z procesora i dlatego ten się gotuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi