piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witam wszystkich, kupiłem sobie jedną kość 4gb kingstona miałem 2 x kingston 2 gb i teraz jeszcze 1 x kingston 4 gb (ta zostala dołączona) wszystkie kości mają takie same parametry po za wielkością pamięci. najpierw był problem bo bios pokazywał tylko 4gb a teraz system/bios widzi 6 gb.. pytanie dlaczego nie 8gb.. teraz przy 2gb mam "not used" w biosie w zakladce Advanced > Performance > Memory Override > Branch Mode wybrałem "Interleave" (mialem do wyboru jeszcze: Sequential, Mirror i Single Channel, przetestowałem wszystkie...) poczytałem fora i mówią coś o opcji Memory Remapping czy cos w tym stylu... nie moge tego znaleźć u siebie... pamięci to: (pamięć FB-DIMM - do płyt serwerowych) 1 x Kingston 4GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 2 x Kingston 2GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 bios: zaktualizowany Płyta główna to: Intel D5400XS (obsluguje do 16 gb pamieci) system: Windows 7 Professional proszę o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Obstawiam, że problemem może być różna wielkosć kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 ale jak 2 gb współpracuje z 4 gb tak że widać 6 gb w biosie i systemie to raczej to nie to... (chyba ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Spróbuj poprzekładać pamięci do innych slotów. Kiedyś miałem podobny problem z tym że na baaardzo starej płycie, ale pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 przekladanie nic nie zmienia... jedyne co udalo mi sie uzyskac to te 6 gb przez wybor Single chanel w biosie przy branch mode nie wiem dlaczego 2 gb nie wykrywa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 oczywiście pamięci są tak włożone że 2x2 Gb są w slotach o tym samym kolorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) wkladalem na wszystkie mozliwe sposoby ale tak sa wlozone poprawnie "w ten sam kolor" Edytowane 19 Grudnia 2009 przez piecioo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Czyli jak jest 2+4, to widać całe 6, ale jak jest 2+2+4, to widać 4? Przeleciałem po instrukcji do biosu płyty i rzeczywiście ani słowa o memory remap czy cokolwiek podobnego. Może jakaś zworka jest na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 jak jest 2 + 2 + 4 widac 6gb jak jest 2 + 4 gb tez widac 6 (a to dlatego ze ustawilem w memory branch mode : single mode inne opcje dawaly tylko 4 gb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 To zacząłbym od sprawdzenia, czy kość którą ciągle wyciągasz i wkładasz, nadal działa. Okazało się, że przerzuciłem instrukcję wspólną dla całej rodziny płyt. :/ Sama instrukcja do tego modelu nie posiada opisu ani jednej funkcji bios. Nie ma też ani słowa na temat rodzaju podłączanej pamięci - czy można łączyć kości różnych pojemności. Wychodzi więc na to, że jeśli cokolwiek da się zrobić, to trzeba to zrobić w bios i do tego samemu - Intel nam w tym nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) wow dzieki za zaaganzowanie... :) należe do tych co czytają fora a nie piszą w nich... chyba czas sie przestawić ;) (ok tyle offtopa) z tym łączeniem różnych pamięci... hmm jeżeli udało mi się połączyć 2 + 4 to raczej to jest mało prawdopodobne... (mam nadzieje..) w sumie nie wiem co dalej robić... w biosie sie już chyba nie da inaczej poprzestawiać... a kość działa bo cały czas na niej pracuje :) aktualnie jest wsadzona 2 + 2 + 4 (z czego jedna 2 gb jest wg biosu "not used" Edytowane 19 Grudnia 2009 przez piecioo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Skoro bios (w najnowszej wersji) ją widzi i oznacza jako "not uset", to raczej nic się nie da z tym zrobić. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymienić 2x2 na 1x4 - sprzedać jedne i kupić drugie (chyba, że znajdzie się chętny do wymiany). Szkoda, że bystre chłopaki z Intela nie raczyli o tym poinformować użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecioo Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) to raczej kosc 4 gb wymienie na 2+2... ale kurcze skoro plyta glowna obsluguje 16 gb ramu to dlaczego taki problem... :/ FB-DIMM raczej ciezko sie sprzedadza... :( a jak to jest ze sklepami jezeli kupilem pamiec hmm ok tydzien no może dwa temu myślicie że byłby jakiś problem ze zwrotem bądź wymianą ? (kupione w sklepie internetowym) Edytowane 19 Grudnia 2009 przez piecioo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Bodajże w terminie 10 lub 14 dni masz prawo zwrócić towar nie podając przyczyny. Więc możesz próbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...