Skocz do zawartości
piecioo

System/bios Nie Wykrywa Całej Pamięci Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

kupiłem sobie jedną kość 4gb kingstona

miałem 2 x kingston 2 gb i teraz jeszcze 1 x kingston 4 gb (ta zostala dołączona) wszystkie kości mają takie same parametry po za wielkością pamięci.

najpierw był problem bo bios pokazywał tylko 4gb a teraz system/bios widzi 6 gb.. pytanie dlaczego nie 8gb.. teraz przy 2gb mam "not used"

w biosie w zakladce Advanced > Performance > Memory Override > Branch Mode wybrałem "Interleave" (mialem do wyboru jeszcze: Sequential, Mirror i Single Channel, przetestowałem wszystkie...)

poczytałem fora i mówią coś o opcji Memory Remapping czy cos w tym stylu... nie moge tego znaleźć u siebie...

pamięci to: (pamięć FB-DIMM - do płyt serwerowych)

1 x Kingston 4GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5

2 x Kingston 2GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5

bios: zaktualizowany

Płyta główna to: Intel D5400XS (obsluguje do 16 gb pamieci)

system: Windows 7 Professional

proszę o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zacząłbym od sprawdzenia, czy kość którą ciągle wyciągasz i wkładasz, nadal działa.

Okazało się, że przerzuciłem instrukcję wspólną dla całej rodziny płyt. :/

Sama instrukcja do tego modelu nie posiada opisu ani jednej funkcji bios. Nie ma też ani słowa na temat rodzaju podłączanej pamięci - czy można łączyć kości różnych pojemności. Wychodzi więc na to, że jeśli cokolwiek da się zrobić, to trzeba to zrobić w bios i do tego samemu - Intel nam w tym nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow dzieki za zaaganzowanie... :) należe do tych co czytają fora a nie piszą w nich... chyba czas sie przestawić ;) (ok tyle offtopa)

z tym łączeniem różnych pamięci... hmm jeżeli udało mi się połączyć 2 + 4 to raczej to jest mało prawdopodobne... (mam nadzieje..)

w sumie nie wiem co dalej robić... w biosie sie już chyba nie da inaczej poprzestawiać...

a kość działa bo cały czas na niej pracuje :) aktualnie jest wsadzona 2 + 2 + 4 (z czego jedna 2 gb jest wg biosu "not used"

Edytowane przez piecioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro bios (w najnowszej wersji) ją widzi i oznacza jako "not uset", to raczej nic się nie da z tym zrobić.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymienić 2x2 na 1x4 - sprzedać jedne i kupić drugie (chyba, że znajdzie się chętny do wymiany).

Szkoda, że bystre chłopaki z Intela nie raczyli o tym poinformować użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej kosc 4 gb wymienie na 2+2... ale kurcze skoro plyta glowna obsluguje 16 gb ramu to dlaczego taki problem... :/

FB-DIMM raczej ciezko sie sprzedadza... :(

a jak to jest ze sklepami jezeli kupilem pamiec hmm ok tydzien no może dwa temu myślicie że byłby jakiś problem ze zwrotem bądź wymianą ? (kupione w sklepie internetowym)

Edytowane przez piecioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi