galver Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Nie jestem pewien czy to dobry dział, w razie czego bardzo proszę modów o przeniesienie. Czy ktoś może wie, jak wielka jest różnica (w wydajności i cenie) pomiędzy kartami ATX a microATX? Obudowy microATX często są bardzo mobilne i dlatego wolałbym taką od ATX, jednak nie wiem czy nie stracę przepłacając lub też na wydajności sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) zazwyczaj są tansze a i wydajnością nie ustępują. nawet serie jr firmy dfi oferują swietne mozliwosci oc, przy mobilinych wymiarach sam posiadam plyte matx dfi lp jr 790gx m3h5 bo mi mniej miejsca na biurku zajmuje, a oferuje to samo oc co wiekszy brat pozdr Edytowane 19 Grudnia 2009 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Płyty mATX mają zazwyczaj gorsze wyposażenie - mniej portów PCI, USB, RAM, IDE, SATA i dodatkowo zintegrowaną grafikę. W wydajności różnic raczej nie ma w porównaniu z wersjami ATX opartymi o ten sam chipset. Problemem mogą być jedynie okrojone biosy, które ograniczają możliwości podkręcania. W normalnym użytkowaniu nie ma to jednak znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 zalezy od plyty, na jaki socket potrzebujesz glowne ograniczenie to mniejsza ilosc slotow pci, osobiscie jako uzytkownik plyty innych nie widze bios mam rownie rozbudowany, oc rownie dobre, raida mam, zintegrowana grafe mozna wylaczyc ;) jednym slowem - zalezy od plyty w formacie atx tez jedna plyta jest git, druga okrojona i bee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Szczerze mówiąc, potrzebuję rozbudowanego BIOS'a (czasami podpinam dziwne sprzęty, np instrumenty MIDI, jakieś kontrolery itp.), a w OC nie będę się bawił na 100% gdyż po 1. nie potrafię, po 2. dla mnie najważniejsza jest stabilność, i po 3. inna dziedzina elektroniki zajmuje cały mój czas:). Co najważniejsze, płyta musi(!) być w pełni kompatybilna z Win XP. Niestety mój Compal JHL-90 w ogóle z tym systemem nie współpracuje, a praktycznie wszystkie instrumenty elektroniczne mają najlepsze sterowniki pod XP, pod Vistą czy 7 bardzo często występują konflikty takie, że nie da się pracować w ogóle. Potrzebne jest również wejście FireWire i S/PDIF (coaxial), oraz 2 wyjścia HDMI/DVI i min. 5xUSB 2.0:). Tutaj jest dosyć fajny wybór: płyty mATX. Co sami byście wybrali? Edytowane 19 Grudnia 2009 przez galver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 na jaki socket? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Jeżeli szukasz płyty pod s. AM2+/AM3 to jedyna różnica to ilość złączy PCI/PCI-E, biosy są tak samo rozbudowane, możliwości OC również są bardzo podobne. Na starszych AM2 i 775 jest już całkowicie inaczej, przy tych socketach płyty mATX to w większości kastraty. Napisz ile chcesz przeznaczyć na kompa i czego potrzebujesz to coś wymyślimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 A więc komputer ma być - najogólniej mówiąc - uniwersalny, do pracy. Nie gram w gry. Z nietypowych programów najwięcej używam takich jak: Cubase, Reason, Audition, Fruity Loops, Serato Scratch Live, Traktor Scratch, Photoshop. Na kompa mogę przeznaczyć do 1700zł (bez karty dźwiękowej (to już mam wybrane - ext. EMU|0404) i bez monitora). Jednak jest to max i oczywiście fajnie by było zaoszczędzić kilka złotych. Mile widziany tuner TV i kompatybilny WLAN (z moim aktualnym Broadcom'em mam problemy pod Vistą i XP). Co do wejść/wyjść, najważniejsze cytuje post wyżej: Potrzebne jest również wejście FireWire lub S/PDIF (coaxial), oraz 2 wyjścia HDMI/DVI i min. 5xUSB 2.0. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ rozwiązania pośrednie typu np. expresscard z dodatkowymi ins/outs w moim przypadku nie działają! A propos socketów - jeszcze nic na ten temat nie czytałem i nie wiem w czym tkwi różnica:). Czy jest to dla mnie bardzo ważne? Najważniejsze dla mnie to (w tej kolejności): kompatybilność sprzętu z Win XP (32-bit i 64-bit), RAM, HD (min. 500GB i 7200rmp), CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 no to kupuj Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H s.AM3 a do tego 4 rdzenie w athlonie 2 i reszte bzdetow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Nie potrzebuję takiego 'rozbudowanego' audio (ze względu na zewnętrzną kartę dźwiękową) i w przyszłości chciałbym podpinać dwa monitory. Może jest jakiś lepszy typ (niekoniecznie z tego sklepu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 AMD Athlon II X4 620 ASRock M3A785GXH/128M 2x2GB Goodram 1333MHz CL9 Samsung F3 500GB Możesz procka zmienić na Phenoma II x4 945. Powyższe mobo ma praktycznie wszystko: 6xUSB, HDMI, DVI, ale spdif optyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) ASRock M3A785GXH/128M - bardzo dobra propozycja, jednak ten Toslink... : ). Szukałem też z wejściem koaksialnym, niestety nie udało mi się znaleźć - może takich płyt po prostu nie ma i nie warto tracić czasu na szukanie? Edytowane 20 Grudnia 2009 przez galver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) coaxiala dawmo nie widziałem na takicj płytach. Ale w sumie są przejściówki ;) Edytowane 21 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ok, w takim razie proszę jeszcze o podpowiedź: gdzie mogę złożyć sobie taki komputer? Zaznaczam, że sam nigdy tego nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jeżeli sam nigdy nie składałeś kompa i zdecydowanie nie chcesz tego robić to w ESC Ci złożą. W innych sklepach pewnie też. Możesz też zamówić wszystkie części i próbować samemu bo jest to dziecinnie proste (jak dla mnie), ja pierwszego kompa skłądałem w wieku 13 lub 14 lat przy czym też miałem znikome pojęcie na ten temat, wiedziałem tyle co jak się nazywa i gdzie co włożyć, nie miałem żadnych problemów. Gdybyś jednak wolał nie kombinować to wystarczy dopisać żeby złożyli kompa (np w esc) i dostaniesz wszystko poskładane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Tak się to prezentuje w Esc: *phenom ii x4 945: 530 AMD Athlon II X4 620: 349 ASRock M3A785GXH/128M: 315 4GB (2x2GB) Goodram 1333MHz CL9: 330 Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2: 299 ---------------------------------------------------- 1593 zł z phenom ii x4 945 1774 zł Różnica między phenomem a athlonem wynosi 181zł. Warto? Jaki zasilacz powinienem dobrać? Polecacie szczególnie jakąś obudowę mATX? Edytowane 3 Stycznia 2010 przez galver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) x4 925 jest trochę taniej. Poszukaj testów i zobacz czy L3 się przydaje w programach, z których korzystasz. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 ASRock M3A785GXH/128M: 315 Polecacie szczególnie jakąś obudowę mATX?Ta płyta to format ATX, więc nie zmieścisz jej do budy mATX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Z płyt mATX możesz popatrzeć na M4A785D-M PRO, sam mam i polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ta płyta to format ATX, więc nie zmieścisz jej do budy mATX... yyy.... to NeoMagNeT się chyba machnął i mi polecił... a ja z uśpioną czujnością nie zwróciłem uwagi. Czyli wracamy do szukania mobo? M4A785D-M PRO - bardzo fajna, ale brak FireWire... chyba się zaraz zdecyduje na zwykłe ATX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 powtórze się ;) Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H s.AM3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galver Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 powtórze się ;) Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H s.AM3 Dwa pytania (z czystej ciekawości, nie jest to kryterium): 1. Czy można wpiąć normalną grafikę? 2. Czy sieciówka jest WLAN? Jeśli nie, to jak łączyć się bezprzewodowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 1. naturalnie ze tak, wtedy integre wylaczasz w biosie 2. kupujesz sieciowke wlan na pci/usb i jazda (bonus) 3. matx w am3 sa tylko dwie porównywalne/lepsze plyty do tego gb - msi niedostepna w polsce i dfi ktora kosztuje przeszlo 500zl pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...