RemiKo_ Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Witam ponownie, po udanym zimnym bench'u :)Sprzęt taki sam jak w moich postach powyżej. Wszystko full-Air.Założenia:- 21000 punktów przekroczyć w 3DMarku 2006- 21017 punktów pokonać od ROBAK13 ;)- 13500 punktów 3DMark06 na Palicie od kumpla- przekroczyć 3GHz na mostku- przekroczyć 2,7GHz na HT link- valid 4500MHz na 4 rdzeniach przy chłodzeniu powietrzem- ponad 615MHz CL5 na pamięciach- zobaczyć na co stać GTX'a 260 SuperOC od Gigabyte- dokonać tego wszystkiego na zasyfionej starej Viście ;-PPrzygotowaniaPo doświadczeniach z ostatniego benchu w przyczepie kempingowej, postanowiłem chłodzić procesor minimalną temperaturą, przy której heat-pipe'y mi nie zamarzną, czyli bliską 0*C.Na bench wybrałem mój pokój oraz noc z 7. na 8. stycznia, było - 10*C około godziny 23:00.Wietrzenie pokoju zacząłem o godzinie 23:20. W ciągu 30min temperatura otoczenia spadła do 5*C, po godzinie wietrzenia było już około 1*C.Na grafice przy wentylatorze na 100% było 20*C, na pamięciach 8*C, otoczenie/PCB 5*C. Procesor zaś przy 4196MHz na 4 rdzeniach pokazywał około 16*C.Wyniki21020 pkt. Jestem naprawdę dumny z tego wyniku, z uwagi na to że został zrobiony na Viście :)687.7 pkt. Nowy benchmark na HWbocie. Ta godznia, dzisiaj się znowu tak długo zasiedziałem :PVALIDUdało się :D Ostatnio nawet 4450MHz nie działało :) Teraz jakoś wszystkie validy są nie prawidłowe, nawet na stock'u.A oto jeszcze szybki bench grafy od kumpla (Palit 8800GS 384MB):Niezły crap z tej grafy, trzeba przyznać. Nawet chłodne powietrze nie dało dobrych rezultatów w OC.GaleriaTroszkę pobojowisko, ale jakoś tak wyszło ;-)Za leniwy jestem na bech "na pająka".Temperatura przy wlocie powietrza z przodu obudowy.PodsumowanieNapewno bardziej zaintersowani zauważyli, że wszystkie cele udało mi się osiągnąć. Jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Może jeszcze kiedyś potestuję na XP.Pozdrawiam wszystkich,RemiKo\czarny89 Edit: poprawione linki do screenów i zdjęć. Bonus: Edytowane 13 Lipca 2015 przez czarny89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Szkoda, że procek tak nisko, mój 4.2GHz do 06 to robi przy zamkniętej budzie i Karakorum @ max obroty ;) Jakie vcore było? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Bo masz selecta od Ryby ;) Było jakieś 1,575V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Gratki ;) Sprzedawalem dwa kozackie "C2" to nikt nie chcial brac :D Zmien swojego procka na C3 to poleci znacznie wyzej. Edytowane 9 Stycznia 2010 przez ryba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheri Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Gratki ;) Sprzedawalem dwa kozackie "C2" to nikt nie chcial brac :D Poczekamy aż C3 pójdą na sprzedaż :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Już myślałem o tym i to nie raz. Kwestia tylko dostania jakiegoś selecta :D Ten mój procesor to by zrobił te 4,2GHz przy otoczeniu 20*C, ale zależało mi na dobrym OC grafy, więc tak bardzo chłodziłem. Z resztą lepiej dmuchać na zimne ;) Procesor ma jeszcze trochę posłużyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Poczekamy aż C3 pójdą na sprzedaż :razz: ~2 tygodnie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Czarny- Niezłe wyniki. Szczególnie wysoko Ci grafa poszła ;) A ja szykuję poprawę wyników prawdopodobnie pod LN2 :P . Tym razem cel przynajmniej 5.8 GHz ;) . O ile będę miał mobo, które mnie nie ograniczy zbytnio...... Prawdopodobnie DFI DK P45 T2RS+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 (edytowane) ~650 FSB, powodzenia życzę ;) BTW, czarny, wszystkie te Ballistixy co tam leżą to D9? :D Edytowane 10 Stycznia 2010 przez KonradGT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 (edytowane) Tak, wszystkie na micronach D9. Niestety nie nadają się do extremalnego podkręcania - wszystkie są jednostronne (fabrycznie robią 1066 CL5 przy 2,0V, OC ponad 600MHz ale na CL6). W kompie na zdjęciach miałem GoodRAM'y PRO PC8900 CL5 (kręcą się tak jak na screenach). ROBAK - ja jeszcze się szykuję na bench pod XP SP3, wyniki będą wyższe ;) Edytowane 10 Stycznia 2010 przez czarny89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Na samym początku chciałem przeprosić za brak "edycji" w poprzednim poście. Chciałem odświerzyć dla innych.Mam na dzisiaj parę nowych wyników. W sumie nie było żadnego większego celu, prócz wypróbowania ustawień z Visty na Windowsie XP SP3.Sprzęt taki sam jak porzednio.WynikiUstawienia takie same jak na Viście, ale bez HT Linka na 2,7GHz.21564 pkt. Nareszcie jakiś "normalny" CPU Score ;)Nowy valid. :DVALIDJak zwykle nie poprawny. :(15.891s25.69s8.781sWyszło jak wyszło. Nie mam dobrego porównania do innych na powietrzu, więc nie wiem.GaleriaTym razem na parapecie, bo było tylko -3,5*C na dworze.Jakoś ciepło było.Podsumowanie- Nareszcie dostałem globale na HWBocie za 3DMarka06. :D- Wiem że następnym razem od razu benchować na XP'ku. :)- Oficjalnie mogę przyznać, że procesor na powietrzu się "skończył".- Z grafiką podobnie, więcej nie pójdzie ;) Edit: poprawione linki do screenów i zdjęć. Bonus: Edytowane 13 Lipca 2015 przez czarny89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 W rozdziałce 1024 x 768 w 3DMarku nie masz wyższych wyników? Validacją się nie przejmuj, to normalne na tych cepach :D Swoją drogą, ładne kwiatki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 W rozdziałce 1024 x 768 w 3DMarku nie masz wyższych wyników? Validacją się nie przejmuj, to normalne na tych cepach :D Swoją drogą, ładne kwiatki ;) A od kiedy to w06 def rozdzialka jest 1024 :rolleyes: Gratki za wytrwalosc, ze Ci sie chce mrozic pokoj co dwa dni ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) No fakt, w reszcie jest 1024, a 06 to ja rzadko kiedy używałem kiedy nie miałem 4 rdzeni i tak mi zostało, my bad ;) Edytowane 11 Stycznia 2010 przez KonradGT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) ja bym chetnie mojego "core2dziadek" zobaczyl na WC u was przy -20 ile pociagnie,bo na powietrzu wiecej z niego nie wycisne ;p(wydaje mi sie pamieci blokuja bo nie robia wiecej niz 1100:/=fsb550) swoja droga grtulacje wynikow :D Edytowane 11 Stycznia 2010 przez gronio89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Kolejne gratki Edytowane 11 Stycznia 2010 przez kamilo23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 - Oficjalnie mogę przyznać, że procesor na powietrzu się "skończył". - Z grafiką podobnie, więcej nie pójdzie ;) Ładnie, ładnie ;) A grafika to się skończyła, jeśli chodzi o stock napięcia :P Zrób vmoda to będzie więcej mhz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Mogę zmodyfikować BIOS od karty, tylko nie wiem czy 0.01v więcej na rdzeniu da jakieś lepsze rezultaty w OC. Jak podkręcałem kartę na mrozie (-17*C) to szła jeden "krok" wyżej, ale tylko na shaderach (1600 -> 1620). BIOS moda spróbować nie zaszkodzi, ale myślę że dopiero na ferie zimowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) 0.01V? Tyle to pewnie vdroop'a jest na tej grafie, zatem wątpię by cokolwiek pomogło. Lepiej ołówek / lutałke w dłoń weź ;) Edytowane 11 Stycznia 2010 przez KonradGT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 czarny89 skoro masz GT200 a nie GT200b to powinno działać http://www.programosy.pl/program,evga-precision.html ;) i jedziesz z koksem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo_ Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Racuch Ten program to jest prostszy RivaTuner. Tobie zapewne chodziło o ten drugi od EVGA do modyfikacji napięcia na grafie. Miałem go w wersji odblokowanej (żeby obsługiwało nie tylko EVGA), ale nie zdał u mnie egzaminu. Napięcie dalej 1,17V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Lutownica i jazda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Racuch Ten program to jest prostszy RivaTuner. Tobie zapewne chodziło o ten drugi od EVGA do modyfikacji napięcia na grafie. Miałem go w wersji odblokowanej (żeby obsługiwało nie tylko EVGA), ale nie zdał u mnie egzaminu. Napięcie dalej 1,17V. zostaje lakier&lutownica, czekamy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 No to i ja sie dolacze. E8400 Rampage Extreme 2 x 2GB A-Data HD 4870 Antec 850 Kibel z Apooge GT + X2L + BW 122 Zalozen brak, co bedzie to bedzie ; 2k1, 2k3, 2k5, Aqua 3, Super PI ( ten ostatni bez cw, ustawiania memek itp ) 1M 16M 32M 2k1 2k3 2k5 Aqua 3 Max valid http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=949598 Fotka pamiatkowa Podsumowanie Lepiej na wc nie bedzie, bo przy vcore 1.4 temp skacze do >70C, dziwny ten proc <_< Radek w 2k1 cienki jak barszcz, w reszcie jakos daje rade, szczegolnie 03 mi sie spodobalo. 900MHz na gpu cos nie chcialo isc, nawet przy vgpu 1.4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) proc z tych "ciepłych" małe vol., duże możliwości + wys. temp aqua tez jakoś cienko ale reszta na poziomie fotka bezcenna :) Edytowane 14 Stycznia 2010 przez Racuch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Fajny procuś :D BTW, Radek polutowany? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Pięknie korzystacie z uroków zimy. W najbliższym czasie ma być jeszcze zimniej. Wyniki fajne tylko strasznie ciepły ten procesor. Przy 1.4v tak się grzeje no ale przy lepszym chłodzeniu pokazał by pazurki :) A ja w ten weekend planuję też OC ale na moim nowym SS ;) Przyszła też do mnie nowa zabaweczka więc będę musiał ją też przetestować pod SS. Jaka zabaweczka?Dowiecie się w swoim czasie. Powiem tylko tyle że jakaś super nowość to nie jest. Jest to procesor na LGA775. Kilkadziesiąt pkt na HWBot za jego wyczyny powinno być. Edytowane 14 Stycznia 2010 przez KamilGrzbiecik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Jaka zabaweczka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Fajny procuś :D BTW, Radek polutowany? ;) Leniwy sie zrobilem i uzywam softu do zmiany napiecia :wink: Jakies CF by sie zdalo ... :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ehh, niedługo to już w ogóle nie będzie się używać lutownicy do oc, a zawsze była to moja ulubiona dziedzina :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...