Skocz do zawartości
CKM18

Części Do Komputera - 400zł

Rekomendowane odpowiedzi

jako iż zdecydowałem żeby złożyć sobie komputer do muzyki, filmów i przeglądania internetu czyli nie musi to być super szybki sprzęt , dodatkowo dostałem parę komponentów - Monitor Acer AF 715, Biostar AM2 TA690G ze zintegrowanym Radeonem x1250 , i zasilacz 300w ibox , na resztę części mam do wydania 400zł i wymyśliłem coś takiego :

Samsung 250GB 16MB HD252HJ sATA-2 - 125zł

Samsung SH-S223C SATA Black OEM - 90zł

1024mb ddr2 800mhz - używane 50zł

klawiatura + mysz - nowe lub używane 60zł

procesor używany - do 70zł tu mam największe wątpliwości Athlon 90mm czy nowszy Sempron 65 mm co będzie wydajniejsze ??? , całość zamknie się w 400 paru zł, co myślicie o tym zestawie co dodali byście lub zmienili ??? to ma być budżetowy sprzęt więc całość powinna się zmieścić w 400zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777 - dysk 500gb w sumie można dołożyć na zapas -

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 SATA-2 - 170zł - taki może być co do zasilacza to pewnie za miesiąc dokupię jakiś lepszy, płyta nie będzie miała problemu z wykryciem tak dużego dysku ???

w sumie to największy dylemat mam z procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie problemu.

Dołóż do x2, bo na 1 rdzeniu jest ciężko jeżeli masz zamiar używać Vista/7. Mam obecnie Semprona 2.25GHz i jest bardzo słabo. Trzeba wyłączyć trochę rzeczy żeby proc nie był mocno obciążony przez cały czas.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adas123 - ram sobie kupie potem 2 kości takie same a ten 1gb pójdzie do drugiego komputera , a co do x2 to widziałem że używane chodzą raczej ponad 100zł ogólnie komputer będzie chodził na XP home sp3

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777

Puść go na 2,8GHz to będzie dawał radę, wiem z doświadczenia ;)

CKM18

Z zasilaczem lepiej nie zwlekać za długo. Nikt nie wie kiedy ten ibox padnie. Co do procka to poluj na X2 ze wszystkich sił bo naprawdę warto. Jeżeli jednak się nie uda to szukaj najlepszego jednordzeniowca, najlepiej takiego, który dobrze się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777 - ten Biostar dobrze się kręci kiedyś robiłem na nim dobre wyniki, więc ogólnie trochę pokombinowałem i budżet zmienił się na 850zł i wyszło mi coś takiego :

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 SATA-2 - 170zł

Ram używany lub nowy 2 x 1gb ddr2 800mhz - 120zł

Samsung SH-S223C SATA Black OEM - 90zł - 90zł

Procesor jakiś Athlon 64 X 2 używany - 90zł

Klawiatura + Mysz - 60zł

Obudowa Sunbeam Freezing Storm - 170zł

i zostaje 150zł na zasilacz - w tej cenie odpada zasilacz z odpinanymi kablami więc chciałbym coś co ma minimum 400w i gwarancje na minimum 2 lata co polecacie bo w tym budżecie widziałem np Amacroxa 450w, Huntekeya 400w, Deltę 400w.

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 40zl kupisz fortrona 350W (uzywka) i tez starczy...a reszte mozesz dolozyc do innych czesci...to chyba lepsze rozwiazanie ;)

Edit:

nie odczytalem ze sie budjet zmienil...jesli tak to bez problemu mozesz kupil lepszego am2 np 4200 lub szybszego, za ok 130 idzie dostac takie cuda...pozatym to jest ok, wiadomo zawsze mozna zaoszczedzic np na obudowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adas123 - wolę dać 120zł za tą deltę, a na procka te 120zł jakoś wyciągnę maksymalnie , tylko nie wiem x2 3800 , x2 4000 czy może 4200 bo 6000 3ghz to raczej nie trafie w tej cenie , z tego co wyczytałem w temacie o procesorach to w moim przypadku powinienem szukać minimum :

X2 4000 | 2x1024kb cache | 2000MHz 10x200 | Windsor

lub

X2 4400 | 2x1024kb cache | 2200MHz 11x200 | Windsor |

no i gdyby się udało to :

X2 4800 | 2x1024kb cache | 2400MHz 12x200 | Windsor |

z tego co widzę to te mają więcej cache niż inne modele więc chyba tylko to warto brać pod uwagę ???

czy może szukać wersji EE - bo skoro pobiera mniej prądu to pewnie jest chłodniejsza i bardziej podatna na oc ???

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EE są chłodniejsze, ale co do OC to różnie bywa. Na ogól kręcą się jednak podobnie co zwykłe. Poluj na Windsora F3, to 90nm i trochę się grzeje ale całkiem fajnie kręci. Gdybyś chciał Brisbane 65nm to tylko G2, G1 unikaj bo słabo się kręci i takt w takt jest mniej wydajny niż Windsory i G2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adas123 - wolę dać 120zł za tą deltę, a na procka te 120zł jakoś wyciągnę maksymalnie , tylko nie wiem x2 3800 , x2 4000 czy może 4200 bo 6000 3ghz to raczej nie trafie w tej cenie , z tego co wyczytałem w temacie o procesorach to w moim przypadku powinienem szukać minimum :

X2 4000 | 2x1024kb cache | 2000MHz 10x200 | Windsor

lub

X2 4400 | 2x1024kb cache | 2200MHz 11x200 | Windsor |

no i gdyby się udało to :

X2 4800 | 2x1024kb cache | 2400MHz 12x200 | Windsor |

z tego co widzę to te mają więcej cache niż inne modele więc chyba tylko to warto brać pod uwagę ???

czy może szukać wersji EE - bo skoro pobiera mniej prądu to pewnie jest chłodniejsza i bardziej podatna na oc ???

6000+ w tej cenie nie znajdziesz...ale np ja za 140 kupilem 5600 z gwarancja :)

proponuje sie rozjejzec za 4400 - 5200, a moze uda sie cos tanio kupic...

a EE to oszczednosc energii...

zamiast delty ja jednak proponowalbym sprawdzonego fortrona :) ale to jak kto woli...

Edit:

Wiecej cache (keszu) to wieksza wydajnosc..

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po oznaczeniach. Nie pamiętam już jakie oznaczenia miały F3 ale wystarczy się na google rozejrzeć.

adas123

nie wiem co Ci nie pasuje w Delcie, to zasiłki lepsze niż fortrony, sam mam Delte sprzed kilku lat i z kompem z siga działa bez najmniejszego problemu a przy tym jest niesłyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obojetnie jaki fortron ale to juz Twoj wybor...rownie dobrze mozesz wziac delte ktora proponowal andrew777

adas123 nie wiem co Ci nie pasuje w Delcie, to zasiłki lepsze niż fortrony, sam mam Delte sprzed kilku lat i z kompem z siga działa bez najmniejszego problemu a przy tym jest niesłyszalna.

nie ze cos mi nie pasuje ale ja poprostu nigdy go nie uzywalem wiec nie polecam ani nie zniechecam...poprostu pisze co sam mialem i co moge polecic :)

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brałbym tego modelu - MDN - (jest stary) raczej pod starsze konfigi, jedna linia 12V, słabe kable -> brak wtyczek sata, brak 6pin pciex (molexów może braknąć), jest 20pin atx...

Na allegro z fortronów nic ciekawego w tej chwili nie ma, oprócz http://www.allegro.pl/item858643696_fortro...0w_gratisy.html

ale delta wyżej proponowana będzie lepszym zakupem choćby ze względu na 3-letnią gwarancję - warto dołożyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy - jak będę kupował to raczej Deltę z 3 letnią gwarancją , poza tym myślę że ten zasilacz starczy mi na dłużej gdyż nawet gdybym kupował kartę graficzną do mojego zestawu to nie będzie to nie wiadomo co :D raczej nie gram już w gry.

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi