Skocz do zawartości
WujekBeton

Modernizacja Kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów! :razz:

Na kompie w 95% gram. Oto mój konfig:

proc Pentium E2140

mobo GA-P35-DS3L

ram Elixir 2GB DDR2-800

grafika e-Geforce 8800GTS 512mb

hdd hd103si 1TB

zasiłka Chieftec GPS 500 AB A

Moje pytanie do Was: co proponujecie zmienić, żeby bezstresowo pograć przez jakiś czas. Mój budżet to ok. 1000zł.

Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na sprzedaż:

proc Pentium E2140

mobo GA-P35-DS3L

ram Elixir 2GB DDR2-800

I kupujesz:

X4 925 - 500zł

Gigabyte MA770T-UD3P - 285zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 330zł

Proca trochę podkręcić i będzie dobrze.

Ewentualnie sprzedać tego GTS i dołożyć do GTX 260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorszym elementem jest tutaj procesor - stanowczo za wolny. Dlatego w niektórych bardziej wymagających grach gry mogą miejscami przycinać.

Jestem za rozwiązaniem proponowanym przez andrew777, choć jest to propozycja rewolucji, która nie każdego pociąga.

Jeśli chcesz tylko zmodernizować komputer na jakiś czas (pół roku? rok?), to można kupić coś takiego:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E6300 - 260 zł

Chłodzenie Procesora : Scythe Katana 3 - 110 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

RAM : Kingston 1GB 800MHz CL5 - 85 zł

Razem : 480 zł (esc.pl)

Procesor oczywiście podkręć i powinno być dobrze.

Jednak jak wspomniałem wyżej - jeśli komputer ma być na dłuższy czas wydajny, to Phenom II 925 będzie znacznie lepszym wyborem.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za propozycje.

Opcja "rewolucji" wchodzi jak najbardziej w grę. Zależy mi na tym, aby po zmianie komputer jakiś czas zapewniał w miarę wystarczają wydajność, tak jak w przypadku dotychczasowej konfiguracji. Czyli pozostaje mi teraz rozejrzeć się za cenami nowych klocków, a stare wrzucić na aledrogo.pl :wink:

Gdyby ktoś miał inne ciekawe propozycje to chętnie poczytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość w sklepie zaproponował mi taki zestaw:

Intel Core 2 Q8300 2,5Ghz

Gigabyte GA-EP43T-UD3L

Pamięci te same, przy czym podobno nie występują sety 2x2 1600Mhz, tylko 1333Mhz.

Cena za zestaw ta sama co z AMD = 1150zł.

Co Wy na to? :)

Edytowane przez WujekBeton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... stanowcze NIE.

Pamięci te same, przy czym podobno nie występują sety 2x2 1600Mhz, tylko 1333Mhz.

Wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę sklepu komputerowego, żeby się przekonać, że jednak występują.

Cóż, zaproponowano Ci gorszy procesor i płytę główną słabej jakości w tej samej cenie, więc nawet nie ma tematu. Czas przekonać się do sklepów internetowych - mamy XXI wiek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość w sklepie zaproponował mi taki zestaw:

Intel Core 2 Q8300 2,5Ghz

Gigabyte GA-EP43T-UD3L

Cena za zestaw ta sama co z AMD = 1150zł.

Zaproponował Ci to co mu zalega i nikt tego nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że jest XXI wiek i że są sklepy internetowe, ale po co mam zamawiać gdzieś w Polsce skoro na miejscu mam to samo w tej samej cenie? Sztuka dla sztuki? Lub dlatego że sklep internetowy ma inne działania marketingowe? Nie. Też sprzedaje to co ma, bo tym zarabia. Dostałem taką propozycję bo taki towar mieli na stanie. Zadzwonię przykładowo do sklepu X na drugim końcu Polski i też sprzedadzą mi to co mają <_<

Jak mawiają: kto pyta, nie błądzi. Więc zapytałem Was i dzięki za odpowiedzi. B-)

Wracając do tematu - zestaw polecony przez Was zamówiony. Jutro do odbioru w cenie 1100zł. Zobaczymy jak się sprawdzi :lol2:

Dzięki raz jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że jest XXI wiek i że są sklepy internetowe, ale po co mam zamawiać gdzieś w Polsce skoro na miejscu mam to samo w tej samej cenie? Sztuka dla sztuki? Lub dlatego że sklep internetowy ma inne działania marketingowe? Nie. Też sprzedaje to co ma, bo tym zarabia.

Po prostu miałem wrażenie, że jesteś kolejną osobą, która nigdy nie kupi nic ze sklepu internetowego, bo się boi, choćby miał zapłacić xxx zł więcej i kupić gorsze części - dużo jest takich przypadków, więc nie bierz tych słów do siebie.

Jak mawiają: kto pyta, nie błądzi. Więc zapytałem Was i dzięki za odpowiedzi. B-)

Proszę bardzo.

Wracając do tematu - zestaw polecony przez Was zamówiony. Jutro do odbioru w cenie 1100zł.

Bardzo dobrze. Miłego użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwonię przykładowo do sklepu X na drugim końcu Polski i też sprzedadzą mi to co mają <_<

Bo nie dzwoni się do sklepu i się pyta co mogą sprzedać, tylko mówi się, co się chce i to ma być a nie to co zalega na magazynie. (hmm coś dużo "się" mi wyszło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp poskładany. Hula aż miło.

3d mark 03 - 37770

3d mark 06 - 13700

COD MW 2 na max - 60fps non stop - czyli to czego oczekiwałem :banana:

Left for dead już się nie przycina, to samo ze Stalker 2 - płynnie.

Zakup mega udany. Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi