PB782 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Witam! Czy ktoś miał do czynienia z monitorem BENQ G2420HD? Chciałbym poznać opinie kogoś kto siedzi w temacie gdyż ostatnio monitor kupowałem wiele lat temu. Spędzam przed komputerem bardzo dużo czasu dlatego zależy mi na tym aby nie psuł wzroku oraz nie powodował zmęczenia oczu czy łzawienia. Nie mam wprawnego oka i raczej nie zauważę ogromnych różnic między wyświetlanym obrazem w tym czy innym monitorem ale warto jednak zapytać jak jest z jego jakością? Aktualnie używam 4-5 letniego monitora Belinea 10 19 02. Do monitora BENQ zachęca mnie: - CENA ~750 zł - komplet złącz: D-SUB, DVI, HDMI - co będę chciał to podłącze - rozdzielczość full hd - filmy Jednak mam bardzo ograniczoną wiedzę o monitorach więc nurtuje mnie jedno pytanie. Jak ten monitor radzi sobie z nienatywnymi rozdzielczościami? Komputer mam niezbyt dobry jak na te czasy i odpalenie np GRID'a w którego gram bardzo często w rozdzielczości full hd pewnie zakończy się wydajnościową porażką.. A co będzie kiedy odpale coś w rozdzielczości 4:3.. obetnie mi boki ekranu czy rozciągnie to na cały ekran tworząc coś totalnie nieproporcjonalnego. Czytając niektóre wątki o monitorach bardzo dużo było mówione o gwarancji na piksele. Czy w nowych monitorach występują często bad piksele? Moja Belinea mając 5 lat nie ma ani jednego bad piksela, monitory znajomych kupione w podobnym okresie różnych firm również. Proszę o pomoc w wyborze ;) Edytowane 23 Grudnia 2009 przez PB782 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jednak mam bardzo ograniczoną wiedzę o monitorach więc nurtuje mnie jedno pytanie. Jak ten monitor radzi sobie z nienatywnymi rozdzielczościami? Komputer mam niezbyt dobry jak na te czasy i odpalenie np GRID'a w którego gram bardzo często w rozdzielczości full hd pewnie zakończy się wydajnościową porażką.. A co będzie kiedy odpale coś w rozdzielczości 4:3.. obetnie mi boki ekranu czy rozciągnie to na cały ekran tworząc coś totalnie nieproporcjonalnego. Z nienatywną poradzi sobie mniej więcej tak jak każdy LCD, czyli będzie strata jakości, dla jednych mniejsza, dla innych większa. Jak brakuje mocy dla danej gry, to odpalasz w mniejszej rozdzielczości i masz następujące opcje: a) obraz rozciągnięty na cały ekran, ale jak już pisałem wyżej, jest strata jakości; b) włączasz tryb 1:1 ( lub "nie skaluj" w sterach karty graficznej ), masz wtedy obraz w stosunku 1:1 z czarnymi paskami; bez straty jakości; Materiał 4:3/5:4 ( zwłaszcza przy starych grach ) najlepiej używać z opcją "nie skaluj" w sterach, wtedy nie ma nie naturalnych, rozciągniętych obrazów. Czytając niektóre wątki o monitorach bardzo dużo było mówione o gwarancji na piksele. Czy w nowych monitorach występują często bad piksele? Moja Belinea mając 5 lat nie ma ani jednego bad piksela, monitory znajomych kupione w podobnym okresie różnych firm również. Proszę o pomoc w wyborze ;) Osobiście piksele mi nie przeszkadzają, ale rozumiem że są osoby których to drażni. Lg daje 30 dni gwarancji, Dell, ale chyba pod warunkiem posiadana "szerszej gwarancji", kto jeszcze nie pamiętam. Częstotliwość występowania raczej taka sama jak na początku LCD, czyli toto loto. :wink: Na około 20 monitorów które miałem, jakieś 6 miały bady. Jeśli szukasz monitora przyjaznego dla oczu, to musisz szukać egzemplarza z dobrą regulacją jasności, żeby nie wypalał oczu. Polecam lekturkę na prad.de oraz Hardforum. "Podręczniki" obowiązkowe podczas zakupu lcd. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feris Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Posiadam powyższy monitor od paru dni i muszę powiedzieć ze jestem z niego szczerze zadowolony. Matrycę sprawdziłem i nie trafił mi się jak na razie żaden (bad|sub)pixel. Mimo że matryca TN to kąty widzenia moim zdaniem bardzo dobre, żeby różnica koloru była widoczna muszę się sporo odchylić. W grach sprawuje się bez zarzutu podobnie jak i przy przeglądaniu internetu, mimo że poza delikatnym zmniejszeniem jasności i kontrastu nie przeprowadziłem żadnej większej kalibracji, jak na razie. Jedyne zastrzeżenie mam do przyciągającej kurz błyszczącej obudowy, niestety nie miałem możliwości zakupu modelu G2411HD, czyli tego samego tyle że z matowym plastikiem.Duży plus za wyjście słuchawkowe mimo braku głośników, przyda się kiedy kupię kartę graficzną z HDMI. Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Feris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busterje Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) też się przymierzam, miałbym już dawno gdyby nie rzekomy brak gwary na bady itd dla mnie nieporozumienie miec monitor z jakimiś pikselami też się zastanawiam ale jeszcze nad wersją z podświetleniem LED, i już kompletnie nie wiem co począć, a w sklepie jak byłem to nie chcieli mi nic więcej pokazać oprócz tego co na wystawie więc nie porównam sobie :/ nie widzę zbytnio różnicy między led a ccfl :/ więc płacić 100zł więcej i tracić hdmi imo bez sensu Edytowane 26 Grudnia 2009 przez Busterje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 nie widzę zbytnio różnicy między led a ccfl :/ więc płacić 100zł więcej i tracić hdmi imo bez sensu Bo jako takiej nie ma. Led'y pobierają mniej prądu niż CCFL dając jasność o tym samym natężeniu, są bardziej stabilne przy małych wartościach. I koniec. Nie wpływają na równomierność ekranu. W tej chwili jest moda i trend na pakowanie podświetlenia led, dodatkowo na siłę forsowany format 16:9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busterje Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 nom szczerze mówiąc wolałem już 16:10 bo 120pikseli piechotą nie chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...