Skocz do zawartości
sejang

Gf 7900gs Czy Warto Zmienić Na Lepszą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po długiej przerwie znów zacząłem trochę giercować , w przeciągu roku zmieniałem grafiki z 6600GT na 7600GT , a ostatnio kilka miesięcy mam 7900GS która w końcu dawała rade . Chciałbym przyspieszyć trochę PC kartą graficzną ale nie wiem czy reszta zestawu nie jest za słaba i czy warto pakować kasę w inną kartę . Mój konfig :

ENERMAX 360W

GA-M61P-S3

ATHLON X2 3600+ 1.9@2,54

Wspomniany 7900GS

2 GB DDR2

Ogólnie wszystko na tym sprzęcie chodzi jako - tako , ostatnio czytałem trochę i z tego co się dowiedziałem nie warto zmieniać ani na karty z serii GF8600 lub ATI X1950 PRO bo mają podobną wydajność . Pomyślałem więc o 8800 GTS gdyż można już kupić za niewiele ponad 200 zł , myślałem też o czymś ze stajni ATI ..tylko że tam tyle tego jest jakieś HD zupełnie nie orientuje się jakie to karty . Tylko czy reszta sprzętu nie przyblokuje lepszej karty . No chyba że jakieś inne propozycje w cenie około 200 - 250 zł . Głownie myślę o sprzęcie pod GTA4 przynajmniej na średnich płynnie - chociaż tam ponoć CPU jest bardzo ważny ...niektóre opinie użytkowników mówiły "bez quada nie podchodz" .

Pozdrawiam

Edytowane przez sejang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Do gta 4 masz za słabego proca, kartę zmień na 9600gt lub gso. Miałem ta kartę i w crysis na średnich było 55fps ale na wysokich już tylko 20.. 7900gs tez miałem, jak zmienisz na którąś z tych co podałem to na pewno będzie dużo lepiej. Jak dobrze pamiętam to 9600gt low power edition za 200zł wujek kupował jakieś 4 miechy temu.

Na wstępie pomyślałbym o lepszym zasilaczu :wink:

jego proc plus 9600 green edition który nie potrzebuję dodatkowe zasilania. Myślę że enermax wystarczy w zupełności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Ale czy jego proc nie będzie ograniczał tej 8800? ja mam c2d e8200 po podkręceniu z 2,66 na 3,8ghz jest 20fps więcej w crysis i innych grach przy 8800gts512, a i w gta4 nie da się grać na moim procu na 2,66ghz- jest 20fps i spadki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy jego proc nie będzie ograniczał tej 8800? ja mam c2d e8200 po podkręceniu z 2,66 na 3,8ghz jest 20fps więcej w crysis i innych grach przy 8800gts512, a i w gta4 nie da się grać na moim procu na 2,66ghz- jest 20fps i spadki

:lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest w miarę porządny , pomierzony pod obciążeniem miernikiem . Chyba zdecyduję się na zakup pełnego 8800GTS, używki cenowo podobnie z 8800GT w znanym serwisie aukcyjnym .CPU na razie musi wystarczyć , w sumie nieźle się kręci maksymalnie z niego wyciągnąłem 2,73 GHz na boxowym chłodzeniu . W sieci są natomiast informacje że niektórym się udało do 3.0 podciągnąć , mnie niestety coś blokuje albo płyta albo pamięci .

A co myślicie o kartach ATI z serii HD , jest tam coś ciekawego ? , czy jest /była jakaś odpowiedź ATI na serie 8800 NVIDII ? i jak to wygląda cenowo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest w miarę porządny , pomierzony pod obciążeniem miernikiem . Chyba zdecyduję się na zakup pełnego 8800GTS, używki cenowo podobnie z 8800GT w znanym serwisie aukcyjnym .CPU na razie musi wystarczyć , w sumie nieźle się kręci maksymalnie z niego wyciągnąłem 2,73 GHz na boxowym chłodzeniu . W sieci są natomiast informacje że niektórym się udało do 3.0 podciągnąć , mnie niestety coś blokuje albo płyta albo pamięci .

A co myślicie o kartach ATI z serii HD , jest tam coś ciekawego ? , czy jest /była jakaś odpowiedź ATI na serie 8800 NVIDII ? i jak to wygląda cenowo .

a ten 8800GTS co chcesz kupic to ile ma pamieci ? w podobnej cenie z radkow mial bys HD3870 ale lepszym wyjsciem jest geforce . A radki HD4850 jest przewaznie za ok 300 pln chyba ze jakas okazja albo byl bys w stanie dolozyc bo warto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie obojętnie ile pamięci , po prostu co uda się taniej kupić :rolleyes: (i tak będzie lepsze niż GT) .Nie gram raczej na jakichś dużych rozdzielczościach ( monitor 17" CTR ) .

W tej chwili sytuacja wygląda tak ASUS Nvidia Geforce 8800 GTS 640M - 210 zł prywatna osoba , G-FORCE 8800GTS 320MB - 219 zł jakaś firma oba OEM-y . Myślę że są to już niezłe ceny bo dział z 8800 obserwuje od jakiegoś czasu B-) . Musze poczekać z zakupem jeszcze kilka dni , po świętach może być sporo okazji .

Edytowane przez sejang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj jestes w wielkim bledzie 8800GT jest wydajniejszy od 8800GTS 320/640 MB dopiero 8800GTS 512MB byla wydajniejsza karta bo byla zbudowana na g92 a nie jak wczesniejsze na g80 . g92 w 8800GT ma 112 shaderow a w GTS 512 128 , a wersja GTS 320/640 posiada ich tylko 96 . takze 8800GT ma wieksze taktowania i lepiej sie podkreca ;)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po małej przerwie . Zrobiłem zakup z którego jestem średnio zadowolony bo napaliłem się na 8800GT 512 MB jednak cenowo nie było nic dla mnie . Przypadkiem znalazłem taniutkiego Radeona HD3850 PALIT-a z tylko 256 MB pamięci jednak wzrost wydajności w grach jest bardzo odczuwalny np. w CRYSIS średnio wysokie detale i chodzi płynnie , COD4 MW praktycznie na FULL płynnie . Przy przesiadce z 7900GS radek kosztował mnie około 30 zł B-) ..wliczając cenę ze sprzedanego 7900GS więc myślę że było warto . Niebawem będę miał GTA4 , zacznę kręcić co się da i zobaczę czy da się rozsądnie zagrać . Pozdrawiam

Edytowane przez sejang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt 30zl, bardzo odczuwalny wzrost wydajnosci wiec dlaczego srednio zadowolony? Jesli osiagnales swoj cel, czyli masz wieksza wydajnosc jak zam piszesz "bardzo odczuwalna" to chyba powinienes byc bardzo zadowolony.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem wyżej napaliłem się na 8800GT 512MB , jednak z rozsądku "wziąłem ślub" z 3850 256 MB :) . Ostatnio jednak cenię sobie granie w wyższych rozdzielczościach a do tego przydało by się więcej pamięci na karcie , do tego radek z tego co widzę w testach kuleje trochę z włączonym AA . Równiez wydaje mi się że niektóre gry są zoptymalizowane dla kart NVIDII , stąd lekki niedosyt . Myślę że OC tutaj troszkę nadrobię .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi