Skocz do zawartości
SanHill

Be Quiet Dp Pro P7 Czy Sp E7 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu stoję przed dylematem wyboru nowego zasilacza. Mój poprzednik Seasonic s12 600w zakończył swój żywot. W związku z czym muszę kupić nowy.

Przeglądałem wiele recenzji i moją uwagę przyciągnęły zasiłki Be Quiet. Niestety nie wiem który model wybrać. Przeglądałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Dlatego też postanowiłem napisać tego posta.

Proszę o doradzenie mi który zasilacz wybrać. Myślę nad:

be quiet Dark Power Pro P7-550W

be quiet Straight Power Cable Management E7-CM-580W

Wydać planuje nie więcej niż 450zł.

Priorytetem dla mnie jest cisza jak i stabilność systemu.

Moja konfiguracja to:

c2d e8200

2x 2gb ocz PC800 CL4 Titanium

ABIT Fata1ty F-190HD

samsung 1TB F1R

grafa zintegrowana na płycie. W przyszłości będę chciał dokupić coś mocniejszego.

Mile widziane alternatywne sugestie wyboru zasilacza.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze.

Serdecznie pozdrawiam jednocześnie życzę wszystkim szczęśliwych, udanych Świąt :)

Marcel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że zasilacz kupujesz na zapas, bo do Twojego zestawu wystarczyłoby zdecydowanie słabsze PSU.

Dark Power P7 Pro 550W jest ciekawszy niż E7-CM, na 12v ma 528W, więc sporo, wystarczy do wiekszości mocnych zestawów. Ewentulalnie niezłym rozwiązaniem jest Corsair HX650W, niezła cena i gwarancja 7 latek ;)

Mam P7 Pro 550W od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentulalnie niezłym rozwiązaniem jest Corsair HX650W

Jeżeli 550W jest za drogi, to Corsair VX550W też jest dobry. Mam go, i ciągnie Q9550, Radeona 4870. Wyższe obroty wentylatora usłyszałęm RAZ. Po przekręceniu mojego proca na 4GHz. Według jakiegoś układu na płycie, pobór mocy proca wzrósł o jakieś 80W :D

Ale tutaj ważnym pytaniem jest, czy potrzebujesz modularnych kabli. Jak masz dużo miejsca w obudowie to po grzyba płacić więcej?

Edytowane przez Mhrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nie wiem czy widziałeś, ale E7-CM-580W jest to "580W" tylko z nazwy, bo @12V ma tylko 456W. Co nie zmienia faktu, że to wystarczy jak dokupisz 1 mocną karte.

- co sie stało dokładnie twojemu s12-600? po gwarancji juz?

Liczy się cała moc, ze wszystkich linii a nie tylko 12v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle - niestety jesteś w błędzie. Na początek polecam lekture kilku FAQów o zasilaczach, a w szczególności własnie zagadnienia o liniach 3.3, 5.0 i 12V.

Moc zasilacza to moc jaką jest on w stanie oddać na wszystkich liniach NARAZ, i NIE jest to suma maksymalnych obciążeń linii, ani tym bardziej nie jest to moc linii 12V.

Przykład:

http://corsair.com/products/vx/default.aspx Zakładka "Resources"

550W:

3,3V i 5V -> 140W

12V -> 492W

-12V - > 9.6W

5V SB -> 15W

Za cholerę nie da nam to 550W równo.

Mhrok

Edytowane przez Mhrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mhrok - ale 'moc zasilacza' nie mówi o niczym, jeżeli chodzi o praktyczny dobór zasilacza pod konfiguracje.

zagadka :) masz 2 zasilacze [dane zmyślone]:

1) zasilacz o mocy łącznej (3.3 + 5.0 + 12V) = 700W, w tym 12V=500W max, 3.3+5.0V=250W max.

2) zasilacz o mocy łącznej (3.3 + 5.0 + 12V) = 600W, w tym 12V=550W max, 3.3+5.0V=150W max.

pytanie: pod który zasilacz można podłączyć mocniejszy konfig? i dlaczego to będzie zasilacz nr 2? :)

identycznie jest z tym E7-CM-580W, od którego 'mocniejsze' (tzn. bardziej prądożerny sprzęt uciągną) są np: Corsair HX 520W, Antec TPN 550W itp. itd. Jeżeli nie do końca rozumiecie czemu, to tak jak mówiłem: FAQi o zasilaczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co nie zmienia faktu że E7-580 CM jest w stanie oddać 580W, a o tym pisał Kyle

tak, ten zasialcz JEST w stanie dać 580W, ale NIE o tym pisał kylie, bo kylie napisał, że "liczy się cała moc", co jak wiadomo nie jest prawdą, bo:

-->przeciętny współczesny komp, niezalażnie czy jest to biurowy lowend, czy 'potwór' z dwoma highend kartami graf, nie jest w stanie brać wiecej niz 40-50W z linii 3.3+5.0V.

Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi