Skocz do zawartości
Gi3r3k

Poradnik – Podkręcanie Procesorów

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie proszę wypowiadać się na temat poradnika.

Jako że jest to forum zasobne w wielu overclockerów, mam nadzieję na wysokiej jakości uwagi, które pomogą wyeliminować wszelkie nieścisłości/błędy, jakie prawdopodobnie ten poradnik zawiera. Dlatego proszę o konstruktywną krytykę, bez zbędnej złośliwości.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie poradnik b. dobry - osobiście kręciłem tylko na s478, s939 i s755, tak więc nie wypowiem się na temat opisu podkręcania na nowszych platformach. Jeszcze tylko uwaga odnośnie zasilaczy - mógłbyś nieco szerzej wspomnieć o tym, które nadają się do kręcenia (np. z mojego FAQ o BSOD'ach możesz skopiować).

I jeszcze jedna rzecz - pododawaj linki do programów wspomnianych w poradniku - zawsze to jakaś pomoc dla początkujących ;]

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię.

Poczekam jeszcze na więcej opinii. Za parę dni zmodyfikuję i pododaję co trzeba. Pomysły dobre.

Liczę na pomoc zwłaszcza przy platformie AMD i S1366 - z pierwszą miałem styczność 2 lata temu w formie Athlona X2, a z drugą niestety nic... Niewykluczone, że przydałoby się coś poprawić/dodać.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przydałoby się jak zresetować bios w razie nieudanego oc.

2. ctrl + F1 w płytach Gigabyte.

3. Gdy korzysta się z integry trzeba obniżyć nieraz dzielnik sideportu.

4. Jeżeli chodzi o odblokowanie rdzenia/rdzeni/L3 warto wspomnieć o tym, że niektóre płyty pozwalają na zablokowanie rdzeni. Może to pomóc gdy ma się PII x2, w którym 3 rdzeń jest sprawny, a 4 uszkodzony lub na odwrót. Inny przypadek to AII x3, blokując 4 rdzeń mamy szanse na odblokowanie tylko L3.

5. Do programów testujących można dodać OCCT, memtest.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry i przejrzysty poradnik. Jedna kwestia mnie nurtuje, podam na swoim przykładzie - jak podkręcam to nie wyłączam nigdy EIST(Intel Speedstep) i C1E. Wychodzę z założenia, że jeśli nie gram, to nie potrzebne mi przykładowo 3,8GHz gdy np. słucham muzyki. Czy to błąd? IMHO nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury proców c2d zależą od rewizji więc imho lepiej tam dać max 70*.

Linx dla c2d też szybko wyłapuje niestabilność, śmiem twierdzić że nawet jest lepszy niż orthos.

Wyższe vFSB czasem pomaga w oc pamięci.

C1E nie trzeba wyłączać przy oc, ta opcja odpowiada za spadanie mnożnika do 6x.

Nie powinno się brać na poważnie napięć z pomiaru softowego (cpuz, hwmonitor etc), należy traktować go z przymrużeniem oka. Dość często odczyty nie są w 100% prawdą. Jeśli ktoś bardzo chce znać napięcia powinien zmierzyć je za pomocą miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy program testujący pokaże błąd/wyskoczy niebieski ekran/komputer się zresetuje, podbijamy minimalnie napięcie o kolejną dostępną wartość, czyli jakieś 0.01V.

Lekka przesada. 0.025V byłoby lepszym wyjściem. Przy 0.01V taka zabawa może trochę potrwać.

2.4 Co się dzieje, gdy za mocno podkręcimy procesor?

Przekręcenie procesora objawia się zazwyczaj niestabilnym działaniem systemu operacyjnego. Niebieskie ekrany, resety, wyłączanie się programów – to są podstawowe objawy.

Do tego nieuruchomienie się komputera.

2.7 Jak długo trzeba testować stabilność?

Najlepiej najdłużej, jak się da... Minimum to 2-3 godziny.

Tutaj można dodać, że na początek wystarczy 1-1.5h. Dopiero gdy jesteśmy pewnie, że to koniec oc testować dłużej, np. 3-4h. Gdyby testować po 3h po każdym małym oc to trochę czasu by to potrwało.

2.8 Jakimi programami sprawdzić stabilność pamięci?

Program SuperPI, próbka 32M. Jeśli program dokończy test i wyskoczy okienko, że zakończono test, można uznać pamięci za stabilne.

Tutaj warto dać memtesta, u mnie SuperPI chodziło, a miałem różne bsody itp.

Przy platformie AMD warto wspomnieć o Flexibility Option.

Warto tez wspomnieć, że warto czyścić regularnie komputer, ponieważ kurz zwiększa temperaturę i to przeszkadza przy oc.

Do programów służących do pomiaru temperatury można dodać realtemp.

Przy starszych płytach chyba ze wzrostem fsb zwiększało się pci frequency i nie dało rady tego zatrzymać i były problemy, np. z dyskiem.

NB (North Bridge) jest ważniejsze - wysokie podkręcenie NB daje dość duże efekty przy Phenomach II, gdyż zwiększa wydajność cache L3. Radzę pilnować, by nie przekraczało 2200-2300MHz. Oczywiście postępujemy jak z pamięciami – ustawiamy mnożnik NB nisko, by nie przeszkadzał w podkręcaniu procesora, dopiero po ustaleniu taktowania CPU zmieniamy mnożniki i testujemy wybrane częstotliwości NB.

To chyba można przekraczać ponad re 2300MHz bez problemu. C3 robią 2.8GHz bez większego problemu.

W niektórych płytach Mnożnik HT/NB to to samo. Zmienia się 1 opcją w biosie.

Warto też dodać, żeby nie zwiększać PCI Frequency.

Omawiając procesory Phenom II i Athlon II nie sposób wspomnieć o możliwości odblokowania rdzeni lub cache L3 procesora. Wśród tańszych wersji Phenoma II (Phenom II X3/X2 i Athlon X4/X3) zdarzają się sztuki, które są Phenomami II z zablokowanymi elementami architeORT: ORT: ktury.

Brakuje tutaj PII x4 (x4 810) oraz semprona 140.

Można dodać różnice pomiędzy testem Small FTTs i Blend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna kwestia mnie nurtuje, podam na swoim przykładzie - jak podkręcam to nie wyłączam nigdy EIST(Intel Speedstep) i C1E. Wychodzę z założenia, że jeśli nie gram, to nie potrzebne mi przykładowo 3,8GHz gdy np. słucham muzyki. Czy to błąd? IMHO nie.

To prawda, tę kwestię można bardziej rozbudować. Choć na pewno w początkowej fazie ustalania maksymalnego taktowania lepiej wyłączyć, a po zakończeniu OC - włączyć i zobaczyć, czy są jakiekolwiek negatywne efekty.

C1E nie trzeba wyłączać przy oc, ta opcja odpowiada za spadanie mnożnika do 6x.

...? Mi się raczej wydaje, że za mnożnik odpowiada EIST, a za napięcie C1E...

Nie powinno się brać na poważnie napięć z pomiaru softowego (cpuz, hwmonitor etc), należy traktować go z przymrużeniem oka. Dość często odczyty nie są w 100% prawdą. Jeśli ktoś bardzo chce znać napięcia powinien zmierzyć je za pomocą miernika.

Tak, to jest dobry pomysł. Dość często spotykany błąd. Ale nie piszcie mi, żeby opisać, jak to napięcie sprawdzać... :wink: .

Większość uwag przydatna, dzięki. Jednak pamiętajcie, że podkręcanie zahacza o wiele tematów (zasilacze, chłodzenie itp.) i w ten sposób można by w tym poradniku omówić dosłownie wszystko... Temat-rzeka. Postaram się rozsądnie wszystko uwzględnić, bez zbędnego rozwlekania niektórych tematów.

@andrew777

Słuszne uwagi. Liczę na więcej :wink: .

W sobotę wpadnę i postaram się trochę poprawić poradnik.

W sumie te najbardziej banalne poprawię teraz.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj można dodać, że na początek wystarczy 1-1.5h. Dopiero gdy jesteśmy pewnie, że to koniec oc testować dłużej, np. 3-4h. Gdyby testować po 3h po każdym małym oc to trochę czasu by to potrwało.

W tej kwestii ciężko będzie się z Tobą zgodzić. Miałem taki przypadek, że Orthos wysypał się po 1,5h. Dlatego gdy testuję to absolutne minimum jak dla mnie to 3h w Orthos, później robię benchmarki w grach, trochę gram a na końcu ponownie Orthos na ok 6h (small ftt, prio 9, 10) dla pewności. Czasami Orthos może przejść 2h a LinX wysypać po 15 minutach, wtedy zwiększamy napięcie dla cpu ;).

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zgodzę się z andrew777 - przy stopniowym podbijaniu taktowania nie ma sensu testować zbyt długo, bo proces podkręcania zająłby sporo czasu. Wiadomo, że przy stabilizowaniu końcowego taktowania trzeba już długo testować.

Naniosłem już parę poprawek, przede wszystkim w FAQ.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak, ale niektórzy idą w górę o 50-100MHz. Jakby każdy test robić 3h to oc do 4GHz zajmie kilka dni. Oczywiście na koniec przydaje się zdecydowanie dłuższy test.

Trochę dodałem do 9 postu.

Jeśli ustawienia są kompletnie niestabilne, komputer może mieć problem z uruchomieniem. Wtedy należy zresetować ustawienia biosu - np. poprzez zworkę CMOS (gdzie jest - warto sprawdzić w instrukcji płyty głównej), lub poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku POWER, albo odłączenie zasilania.

+ wyciągniecie bateryjki po odłączeniu zasilania, chyba najpopularniejszy sposób.

Należy też dodać, że ACC zwiększa możliwości oc phenomów.

Oraz to, że istnieje NCC.

Tutaj masz trochę na temat pamięci na K8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz nadmienić, że prawdziwe pomiary dokonuje się przy pomocy miernika, a punktów pomiarowych do płyty należy szukać we własnym zakresie.

Jestem w 80% pewny że C1E odpowiada za mnożnik, ale jeszcze rano to zweryfikuje.

Przy oc także grzeje się płyta więc o nią też należy zadbać.

Kolejna kwestia to Vdroop, więc lepiej przeskakiwać o okolo 0.03v podczas testów tak jak ktoś tam wyżej pisał.

Jest progs hyperpi (to samo co superpi tyle że odpala się na kilka jajek) - nim też można sprawdzać stabilność pamięci.

Jak coś jeszcze mi wpadnie do głowy to dam znać.

/edyta:

Jeśli ustawiamy po swojemu Vcore to wyłączamy EIST. Przy C1E=auto (do wyboru auto / wyłączony) i swoim Vcore mnożnik spada do 6x w idle. Jeśli EIST jest włączony i Vcore jest na auto a C1E jest wyłączone to spada napięcie i mnożnik w idle. :blink:

Od długiego czasu jadę na EIST wyłączony przy swoim ustawieniu Vcore i C1E=auto i spada mi mnożnik w idle i nie ma problemu ze stabilnością.

Można spróbować włączyć EIST i C1E przy oc, ale to każdy musi sprawdzić indywidualnie.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradnik poprawiony. Dostosowałem się do większości waszych uwag.

Co do C1E i EIST, to rozwiązałem to w ten sposób:

Przy OC należy wyłączyć: EIST(Intel Speedstep) i C1E. Można jednak po ustaleniu końcowego taktowania spróbować je włączyć - jeśli nie będzie problemów ze stabilnością, to można zostawić włączone.

Podobny tekst znalazł się przy każdej platformie. Myślę, że to dobry kompromis :wink: .

Jak by się ktoś dowiedział, jaki jest odpowiednik CPU Core Control na innych płytach, to niech da znać, będę wdzięczny. Podobno jest coś takiego możliwe także na Asusach i MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI

Niektóre procesory są z wersji Black Edition, czyli posiadają odblokowany mnożnik. Takie CPU się łatwo kręci – wystarczy podnosić mnożnik procesora, by osiągnąć wyższe taktowanie procesora i napięcie.

Raczej tak to powinno być.

Niektóre procesory są z wersji Black Edition, czyli posiadają odblokowany mnożnik. Takie CPU się łatwo kręci – wystarczy podnosić mnożnik i napięcie procesora, by osiągnąć wyższe taktowanie procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Faktycznie, trochę źle to zdanie jest skonstruowane. Dzięki za podpowiedź, już poprawiam.

@DOWN

Poprawione.

X2 nie były jakoś bardzo wrażliwe na temperatury i grzały się, zwłaszcza rewizja F3. Myślę, że 70*C to odpowiednia temperatura rozsądna.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnim sposobem jest wyjęcie bateryjki z płyty przy wyłączonym komputerze i po upływie 20-40 min włożenie jej z powrotem.

Na kilku płytach sprawdzałem i 10s wystarczało.

Athlon X2 (AM2) – ~70*C

Phenom II/Athlon II (AM2+/AM3) - ~65*C

Core 2 Duo/Core 2 Quad – ~70*C

Core i5/i7 (S1156) – ~80*C

Core i7 (S1366) – ~85*C

x2 chyba miały niższą max temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi