Lumperator Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 No własnie, mam kilka pytań. Mam zamiar kupić płytkę ABITa na nForce2 z SoundStorm i do tego dorzucić głosniki Creative Inspire 6700 6.1. Czy to wystarczy by usłyszeć dźwięk na poziomie ? Czy potrzebny jest dodatkowy amplituner ? Chodzi mi tylko o to, czy funkcja Stereo>Dolby Digital zastosowana w SoundStorm sprawdzi się na tym zestawie głośników ? Czy ten Creative ma wystarczający Bass ? Słyszałem, że SS potrafi obnizyć wydajnosć głśnika niskotonowego. To wszystko, czekam na pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Ja nie jestem jakis audiofilem :D , ale wedlug mnie dzwiek na tym konfigu jest zajebisty.wczesniej mialem live 5.1 to nie ma porownania do soundstorma.najwieksza roznice zauwazylem w filmach ac3,mp3 maja troche mniej basu , ale od czego sa ustawienia.w koncu wykalibrowalem sobie tak dzwiek ze ss bije liva na maxa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 No własnie, mam kilka pytań. Mam zamiar kupić płytkę ABITa na nForce2 z SoundStorm i do tego dorzucić głosniki Creative Inspire 6700 6.1. Czy to wystarczy by usłyszeć dźwięk na poziomie ? Czy potrzebny jest dodatkowy amplituner ? dzwiek na poziomie uslyszysz... ale nie wykorzystasz 7 glosnika (centralny tylni) bo na plytach z SS nie ma po prostu fizycznego wyprowadzenia na ten glosnik (5.1 only). Pozostaje jedynie upmix przez wzmacniacz samych glosnikow a to juz nie to samo... O amplitunerze za chwile Chodzi mi tylko o to, czy funkcja Stereo>Dolby Digital zastosowana w SoundStorm sprawdzi się na tym zestawie głośników ?Nie sprawdzi sie bo nie zadziala :) Inspire 6700 nie posiada sprzetowego dekodera AC3/DTS wiec nie wyslesz takiego sygnalu do tych glosnikow. DICE (Dolby Digital Interactive Encoder) dziala tylko przy polaczeniu cyfrowym (SPDIF/TOSLink) i co za tym idzie przy glosnikach podlaczonych do wzmacniacza z dekoderem AC3 (np. Inspire 5500). A poza tym nie jest potrzebny amplituner, bo amplituner to po prostu wzmacniacz z wbudowanym tunerem (radiowym) :D Czy ten Creative ma wystarczający Bass ? Słyszałem, że SS potrafi obnizyć wydajnosć głśnika niskotonowego.Jakos nie zauwazylem... Na Inspire 5500 mam calkiem ladne basy, a poza tym SS ma calkiem wporzo funkcje bass crossover frequency To wszystko, czekam na pomoc.Prosze bardzo :) Aha, jesli naprawde chcesz wykorzystac DICE i polaczenie cyfrowe, to szukaj tez glosnikow z wejsciem zarowno analogowym 5.1 (3 gniazdka) jak i cyfrowym - DICE jest glownie do tego, zebys przy sygnale stereo i polaczeniu cyfrowym slyszal dzwieki we wszystkich glosnikach a nie tylko w dwoch przednich. Z separacja sygnalu np. z gier D3D jest gorzej - lepiej radzi sobie analogowe podlaczenie, no i lepsza jakosc i dynamika dzwieku jest. Po szczegoly dotyczace SS odsylam do super stronki www.3dsoundsurge.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 byl juz topic na podobny temat.... udalo nam sie odwiesc kogos od kupna takiego syfu..... czlowiek kupil w komiesie wzmacholka stereo i 2 kolumienki.... i byl hepi! ludzie! nie pakojcie sie w takie rzeczy.... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 byl juz topic na podobny temat.... udalo nam sie odwiesc kogos od kupna takiego syfu..... czlowiek kupil w komiesie wzmacholka stereo i 2 kolumienki.... i byl hepi! ludzie! nie pakojcie sie w takie rzeczy.... :/ no fakt ze zwykly wzmachol z porzadnymi glosnikami bedzie mial lepsza dynamike... ale niektorzy uwazaja ze taki zestaw przyda im sie tylko do grania, czasami filmow DVD i sluchania MP3, a na to takie zestawy pozwalaja i to na calkiem przyzwoitym poziomie Osobiscie mam do analogowego gniazda podlaczona wieze Philipsa z Dolby Surround (baaardzo fajna dynamika) i do cyfrowego Inspire 5.1 5500 - glownie zeby filmy graly tak jak rezyser kcial :) . Oczywiscie muzy slucha sie lepiej na wiezyczce :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 co do grania.... kiedys gralem duuuuzo w TO.bylem w kilku klanach itp.... nikt nie gral na glosnikach, bo jak zapewne sie domyslacie istnieje cos takiego jak komunikacja glosowa..... wszyscy grali/graja na sluchawkach ;] zreszta jak dla mnie dobre sluchawki sa lepsze od tych zestawow glosnikowych.... ale to moje zdanie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Zadne glosniczki za kilkaset zlotych w systemie 5.1 nie dorownaja prostej parze glosnikow np. Tannoy Mercury M2 za ta sama cene. Jeezeli chcesz kupowac to w gre wchodzi tylko Logitech z-680 :) a za ta cene to lepiej nawet zestaw kina domowego Tannoya. Oczywiscie zartuje, zwracam tylko uwage ze owszem bedzie gralo ale do porzadnego dzieku czy tez basu to daleko bedzie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 przeliczmy - wzmacniacz/amplituner z dekoderem DD5.1: kolo 1500-2000 zl. Glosniki przednie i tylne: dajmy na to tanie Tonsilki 2x300 zl. do tego jeszcze subwoofer aktywny - 300 zl min. i centralny glosnik: dajmy te 150 zl. Suma 2500 zl w najlepszym przypadku jest troche wieksza niz 300-500 zl za zestawik creative'a. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 jest już przyklejony topic na temat problemów z Abitem NF7, więc zakładanie nowego wydaje mi sie bezsensowne, zamykam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...