Skocz do zawartości
dru8d

Błąd Konwertera Przy Otwieraniu Plików .doc

Rekomendowane odpowiedzi

Otwieram dużo różnych plików, wszystkie mają rozszerzenie .doc. Przy części plików, nawet takich, które sam tworzę podczas próby otwarcia wyskakuje trzy razy oto taki komunikat:

Dołączona grafika

[Program msword nie może uruchomić konwertera mswrd632]

Dokument otwiera się w końcu, jednak to klikanie przy dużej ilości plików jest denerwujące.

System Windows XP SP3 wraz z pakietem Office 2007 + ściągnięte wszystkie wymagane aktualizacje.

Pomoc podpowiada:

Ten komunikat może się pojawić w następujących przypadkach:

Konwerter nie został poprawnie zarejestrowany.

Konwerter został przypadkowo usunięty bez usunięcia informacji z rejestru.

Pliki obsługi konwertera są uszkodzone.

Instalacja konwertera została usunięta, a narzędzie odinstalowywania nie zakończyło czyszczenia ustawień rejestru.

Dysk twardy jest uszkodzony w miejscu, w którym były przechowywane pliki konwertera.

Zazwyczaj problem ten zostaje rozwiązany przez ponowne zainstalowanie konwertera. Jeżeli konwerter raportuje, że jest już zainstalowany, najpierw go odinstaluj, tak aby program instalacyjny mógł usunąć pliki i ustawienia rejestru.

Jeżeli usunięcie i ponowne zainstalowanie konwertera nie powiedzie się, na komputerze mógł wystąpić problem dotyczący zasobu (na przykład plik wykonywalny niezbędny do prawidłowego zarejestrowania konwertera na komputerze działa nieprawidłowo lub przestał działać). Najlepszym sposóbem w takim przypadku jest wyłączenie i ponowne uruchomienie komputera.

:

Udało mi się znaleźć rozwiązanie na stronie:

http://www.wincert.net/tips/1786-word-cann...2wpc-error.html

You may receive the following error:

Word cannot start the converter mswrd632.wpc

This error is cause because of f the security update for Windows XP, Windows 2000, and Windows Server 2003 on December 8, 2009.

You may experience mail merge issues write files are parsed but no message is shown.

To fix this, a registry change has to be done. Although you might have tried steps from KB973904 which states

To resolve this issue, an affected user can unregister the mswrd632 converter by editing the registry as follows

Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.

Locate and then click the following registry subkey:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\Text Converters\Import\MSWord6.wpc

On the Edit menu, click Delete.

Click Yes.

Exit Registry Editor.

This change will effectively unregister the converter and disable it for third-party applications and for Microsoft Office. Microsoft Office will use its own text converters to open these kinds of files.

Zacząłem pisać ten temat w momencie gdy jeszcze szukałem rozwiązania, stąd może wydawać się z początku dziwny i nieczytelny. To co jest napisane powyżej jednak eliminuje problem. Komunikat już się nie pojawia. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt. :-)

Edytowane przez dru8d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłeś rozwiązanie i teraz działa już? Bo jeśli tak, to ten temat nie ma sensu.

Przy drugim spojrzeniu uznałem, że masz rację. Dopisałem na samym dole wyjaśnienie.

Edytowane przez dru8d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już rozumiem. Po prostu myślałem, że być może znalazłeś rozwiązanie i ono nie działa, dlatego chciałem się tego dowiedzieć.

BTW, w pierwszym poście mogłeś dopisać, że chcesz się podzielić rozwiązaniem z innymi ludźmi, bo tak to nie wiadomo, o co dokładnie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam problem o którym napisaliscie. Mój chyba jest większy, bo setki prób otwarcia pliku nie pomogły. Nie jestem w stanie wykonać operacji opisanych w jezyku angielskim, po prostu ich nie rozumiem. Czy ktoś może napisać mi po polsku, co należy zrobić krok po kroku?

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi