Skocz do zawartości
Kuniarz

Mandrake 9.1 + SDI - jak to pożenić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem !

Na wstępie - szukałem, nie znalazłem, przynajmniej nic konkretnego.

Problem:

Linux Mandrake 9.1 świeżutko zainstalowany, bez problemów. Konfigurator połączenia internetowego - wybieram modem na com 1, user, hasło, te sprawy - wszystko oki. Sprawdzam komunikacje z modemem - też oki, odsyła odpowiedzi, miga lampkami :)

Sprawa sypie sie w momencie kiedy ma nastąpić połączenie z internetem - na modemie zapalają sie trzy lampki - ci co maja SDI wiedza o co biega - niby OK, na ekranie kompunikat ze "inicjalizuje modem", na podglądzie że program czeka za odpowiedzią OK. I tak sobie czekają w nieskończoność...

Podczas działania kreatora wyskoczył mi komunikat że nie ma pliku "resolv.conf" w etc/ - plik utworzyłem , nadałem uprawnienia i nadal [gluteus maximus], wciaz komunikat o braku takiego pliku...

Pomocy Ludzie !!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

// Ech. for (;;) {    guglaj(); }

W resolv.conf powinny być wpisane dns'y, czyli np.:

nameserver 194.204.159.1nameserver 194.204.152.34

powinieneś mieć uzupełnione /etc/ppp/pap-secrets i chap-secrets

# client        server  secret                  IP addresses"<twoje_id>"       *       "<twoj_pass>"      <twoje_ip>

Możesz spróbować odpalić sdi z konsoli:

route del defaultpppd /dev/ttyS0 115200 asyncmap crtscts defaultroute persist modem user <twoje_id> password <twoj_pass> <ip>:<ip>

Oczywiście w miejsce /dev/ttyS0 wstawiasz port do którego jest podłączony terminal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi