Skocz do zawartości
czysty

Wyświetlacz na kontrolerze KS0073

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam LCD 4x20 na KS0073, to jest kontroler Samsunga, kompatybilny z HD44780. Miałem problem z kolejnościami znaków, zainstalowałem sobie programik, który "ustawia" kontroler KS0073 z ustawieniami HD. Wszystko zaczęło śmigać OK(znaki i linijki były na miejscu).

Jednak byłem zmuszony zareklamować sprzęcik, w ramach gwarancji dostałem nowiutki LCD(taki sam jak wcześniej) zrobiłęm nowe podłączenie i się okazało że LCD nie wyświetla do końca tak jak powinien. Mainowicie po zainstalowaniu tego małego progsa, Portu i jaLCD zauważyłem, że druga linijka na jest na miejscu trzeciej, a trzecia na miejscu drugiej. Tak samo jest w Smartim.

Dodatkowo w jaLCD występuje jednostajna pulsacja niektórych znaków, wygląda to jakby na ułamek sekundy znak zmieniał się na inny i wracał z powrotem (takie migocenie).

W pierwszym LCD ten problem chyba nie występował, jednak teraz zmieniałem wtyczki i mogłem przestawić jakieś kabelki, jednak sprawdzałem i wszystkie połącznia są w porządku. Może za tamtym razem było coś przestawione... sam już nie wiem

Jest może jakiś soft, którym można wybierać sobie kolejność linii. Może wiecie które piny(D0-D7) odpowiadają za przesyłanie info o liniach?? A może ktoś bawi się w programowanie i mógłby troszkę zamieszać w tym progsie co ja mam ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam LCd 2x16 na KS0066U - próbowałem go odpalić ale nie chciał działać - czy ten twój soft ma obsługę tego sterwonika??

Nie wiem, ja go na żywca zassałem :lol: pod nazwą KS0073.exe. Najlepiej sam sprawdź :

http://www.jalcdsforum.de/misc2.php?action...ttachmentid=911

I proponuję przejrzeć te tematy:

http://www.jalcdsforum.de/search.php?board...133060fa7ba4360

powodznia :wink:

PS. same problemy z tymu szajsungami :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w sklepie iternetowym... za dużą kasę :( gdybym się troszkę zastanowił, kupiłbym taniej. Ale nie żałuje bo mam dobry, niemiecki LCD ( tylko cos mam problem z tymi linijkami :lol: )

polecam pochodzić po elektronicznych ( u mnie są tylko max 2x16 :( ale z a 56zł)

Nie kupuj mniejszega jak 2x20 :) Ja mam 4x20 i tak wydaje mi się za mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 lcd 2x16 na KS0066U i jeden 3x24 z allegro. Tego z allegro odpalę chyba dzisiaj, bo czekałem na obudowę. Jak zrobie i wszystko pójdzie ok to jutro postawie topic i opisze wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 lcd 2x16 na KS0066U i jeden 3x24 z allegro. Tego z allegro odpalę chyba dzisiaj, bo czekałem na obudowę. Jak zrobie i wszystko pójdzie ok to jutro postawie topic i opisze wszystko.

opisz lepiej jak mojego KS0073 doprowadzić do ładu :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w sklepie iternetowym... za dużą kasę :( gdybym się troszkę zastanowił, kupiłbym taniej. Ale nie żałuje bo mam dobry, niemiecki LCD ( tylko cos mam problem z tymi linijkami  :lol: )

polecam pochodzić po elektronicznych ( u mnie są tylko max 2x16 :(  ale z a 56zł)

a ile twoj kosztowal ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w sklepie iternetowym... za dużą kasę :( gdybym się troszkę zastanowił, kupiłbym taniej. Ale nie żałuje bo mam dobry, niemiecki LCD ( tylko cos mam problem z tymi linijkami  :lol: )

polecam pochodzić po elektronicznych ( u mnie są tylko max 2x16 :(  ale z a 56zł)

a ile twoj kosztowal ??

133netto czyli ok 160 z przesyłką :roll: ale ważne że jestem zadowolony :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile twoj kosztowal ??

a mozesz podac adres sklepu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile twoj kosztowal ??

a mozesz podac adres sklepu ??

Jeżli to nie zostanie uznane za kryptoreklamę :wink: :

www.lcd.elementy.pl

Mój DIP204 NLED :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi