anagaro Opublikowano 25 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2009 Witam. W związku z tym, że musiałem wymienić płytę pod s939, a nie miałem dużego wyboru wybrałem w/w mobo. Czy ktoś z Was posiada taką płytę i próbował ją podkręcać? Mam ją dopiero drugi dzień i nie miałem za dużo czasu się z nia zapoznać. Mam atlhona 64 3000+ venice. Na starym gigabycie kręcił się z problemami do 2,5GHz. Słaby mi się trafił ;(. Kolejne pytanie czy w biosie asrocka włącza się jakieś ukryte opcje poprzez kombinację klawiszy? Z tego co widziałem nie ma tam dzielnika fsb/dram co mnie bardzo martwi... Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tą płytą to proszę o opinie. Integrę będę rozpracowywał później. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Raczej mało prawdopodobne by ktoś na forum miał tą płytę. Na ASRockach na AM2+ i AM3 nie włącza się żadnych dodatkowych opcji. Nie wiem jak wygląda bios na Twoim mobo, ale raczej wiele się nie różni. Opcji OC szukaj w zakładce Advanced. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Memory Clock w OC Tweakerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam płytę z tematu mam od 2 tygodni niestety nie podkręcam i w tym temacie ci nie pomogę. Dzielnik pamięci to jak kolega wyżej napisał to Memory Clock. Żadnych dodatkowych ukrytych ustawień jak w gigabycie niema. Jedyny problem jaki zauważyłem to to że po twardym resecie płyta nie botuje za pierwszym razem czy masz podobny problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Z tym dzielnikiem sobie poradziłem. Nie zauważyłem tej opcji. Tylko jest jeden problem, że chipset southbridge się trochę grzeje. Niby everest i bios pokazuje 32/33 st., ale to chyba northbridge. Pomiar temperatury miernikiem na samym radiatorze pokazuje ~39/40st. Więc coś tu nie gra. :P W związku z tym pytanie czy można wymienić radiator nie tracąc gwarancji? @lenin nie mam takiego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 40C to ma być dużo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 W idle i na radiatorze to chyba dużo. Na chipsecie będzie z 45-50. Gigabyte miał 30 w idle :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Jakbyś miał ponad 70C to możesz napisać, że masz dużo. Ja teraz nic nie robię i mam 36C na A780GXH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Radiator zmienić możesz (plomby gwarancyjnej na nich nie ma) ale to zupełnie nie potrzebne, temperatury mam nawet nieco wyższe. Może ktoś wie jak najlepiej ustawić pamięć zintegrowanej grafiki są trzy opcje : UMA ; UMA+Sideport ; Sideport jakie są zasadnicze różnice? nie gram na tym kompie więc może nie ma to znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Daj Sideport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Mam walający się radiatorek zalmana, więc co mi szkodzi. Co do grafiki to mam ustawione UMA+Sideport, ale jeszcze nie testowałem jej wydajności. Pewnie porażająca nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 UMA to pamięc systemowa (RAM), najlepiej ustawić sam Sideport, integra więcej i tak nie potrzebuje a jest szybsza niż ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam. W końcu znalazłem czas na dłuższe zabawy z płytą i pojawiły się kolejne pytania związane z overclockingiem. Mianowicie czy opcje w biosie "CPU thermal throttle" i "Spread spectrum" powinny być wyłączone po podkręceniu? Szukałem odopowiedzi w internecie, ale zbyt dużo na ten temat nie znalazłem. Szczególnie z pierwszą opcją są różne "twierdzenia". Co do drugiej to większość sugeruje jej wyłączenie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 ctt zostaw wlaczone dla bezpieczenstwa ss w ciemno wylaczaj, z tym ze nie nastawiaj sie na diametralna zmiane w oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Dzięki, za szybką odpowiedź. Mam ustawić ctt na auto czy wybrac jakiś % z opcji? Jeśli dobrze pamiętam to od 12,5 do 100% z 12.5% skokiem można wybrać. Temperatury na procesorze w stresie nie przekraczają u mnie 45st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) CTT to funkcja, ktora w przypadku zbyt wysokiej temp zbija mnoznik, mhz oraz volty dla procka... Edytowane 8 Stycznia 2010 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Odświeżam temat. Czy ktoś z użytkowników tej płyty podkręcał taktowanie side port'a? Jeśli ktoś, ma jakieś doświadczenie to jaka wartość taktowania zwiększy wydajność pamięci i jest 'bezpieczna'? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw773 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Mi jak koledze na początku wątku ciągle wywalał błąd i restartował karte żaden wygaszacz 3d. Pod sys7 i vista nie dał 2 punktow na 3d i nie właczył. Wróciłem do xp-ka 32bit kombinować zaczołem zminiłem paste pod karta hd4200 ale to nie to miałem 4 kości pamięci po 1gb ,wyciaglem 1-dną i wybrałem sam side port coś było lepiej, i tak z głupa weszłem do biosu i podkreciłem grafe na 700 i napiecia na niezalecane czyli maxymalne i zaczeło działać i się nie wiesza nie wywala , nie wiem co o tym mysleć ale jest jak na razie 30 min na wygaszaczu 3D spartan i nic się nie dzieje stery 10.7 dla xp32bit. Może komuś to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...