Skocz do zawartości
anagaro

Asrock 939a785gmh/128m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W związku z tym, że musiałem wymienić płytę pod s939, a nie miałem dużego wyboru wybrałem w/w mobo. Czy ktoś z Was posiada taką płytę i próbował ją podkręcać? Mam ją dopiero drugi dzień i nie miałem za dużo czasu się z nia zapoznać. Mam atlhona 64 3000+ venice. Na starym gigabycie kręcił się z problemami do 2,5GHz. Słaby mi się trafił ;(. Kolejne pytanie czy w biosie asrocka włącza się jakieś ukryte opcje poprzez kombinację klawiszy? Z tego co widziałem nie ma tam dzielnika fsb/dram co mnie bardzo martwi... Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tą płytą to proszę o opinie. Integrę będę rozpracowywał później.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej mało prawdopodobne by ktoś na forum miał tą płytę. Na ASRockach na AM2+ i AM3 nie włącza się żadnych dodatkowych opcji. Nie wiem jak wygląda bios na Twoim mobo, ale raczej wiele się nie różni. Opcji OC szukaj w zakładce Advanced.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam płytę z tematu mam od 2 tygodni niestety nie podkręcam i w tym temacie ci nie pomogę. Dzielnik pamięci to jak kolega wyżej napisał to Memory Clock. Żadnych dodatkowych ukrytych ustawień jak w gigabycie niema. Jedyny problem jaki zauważyłem to to że po twardym resecie płyta nie botuje za pierwszym razem czy masz podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym dzielnikiem sobie poradziłem. Nie zauważyłem tej opcji. Tylko jest jeden problem, że chipset southbridge się trochę grzeje. Niby everest i bios pokazuje 32/33 st., ale to chyba northbridge. Pomiar temperatury miernikiem na samym radiatorze pokazuje ~39/40st. Więc coś tu nie gra. :P W związku z tym pytanie czy można wymienić radiator nie tracąc gwarancji?

@lenin

nie mam takiego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator zmienić możesz (plomby gwarancyjnej na nich nie ma) ale to zupełnie nie potrzebne, temperatury mam nawet nieco wyższe.

Może ktoś wie jak najlepiej ustawić pamięć zintegrowanej grafiki są trzy opcje : UMA ; UMA+Sideport ; Sideport jakie są zasadnicze różnice? nie gram na tym kompie więc może nie ma to znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. W końcu znalazłem czas na dłuższe zabawy z płytą i pojawiły się kolejne pytania związane z overclockingiem. Mianowicie czy opcje w biosie "CPU thermal throttle" i "Spread spectrum" powinny być wyłączone po podkręceniu? Szukałem odopowiedzi w internecie, ale zbyt dużo na ten temat nie znalazłem. Szczególnie z pierwszą opcją są różne "twierdzenia". Co do drugiej to większość sugeruje jej wyłączenie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jak koledze na początku wątku ciągle wywalał błąd i restartował karte żaden wygaszacz 3d.

Pod sys7 i vista nie dał 2 punktow na 3d i nie właczył.

Wróciłem do xp-ka 32bit kombinować zaczołem zminiłem paste pod karta hd4200 ale to nie to

miałem 4 kości pamięci po 1gb ,wyciaglem 1-dną i wybrałem sam side port coś było lepiej,

i tak z głupa weszłem do biosu i podkreciłem grafe na 700 i napiecia na niezalecane czyli maxymalne i zaczeło działać i się nie wiesza nie wywala , nie wiem co o tym mysleć ale jest jak na razie 30 min na wygaszaczu 3D spartan i nic się nie dzieje stery 10.7 dla xp32bit.

Może komuś to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi